Mad

Glutenfri rejse til pastaens hovedstad

18. juli 2016

Forskellige restriktioner i ens kost kan godt stjæle lidt af rejselysten, for hvordan sikrer man sig, at man ikke udsættes for gluten, mælk eller andre allergener i et fremmed land? Men det er bekymringer, der ligesom mange andre let kan gøres til skamme. Vi er taget med på tur til Rom – og set byen fra sin glutenfri side.

Flere og flere danskere oplever, at de trives bedre uden gluten i maden. Fordøjelsen bedres, eksem forsvinder, og der kan være mange andre gode grunde til at begrænse eller helt udelade gluten i dagligdagen. Glutenallergi, cøliaki og glutenintolerance betegnes i dag som verdens mest underdiagnosticerede og oversete lidelser.Gluten er et proteinstof, der findes i hvede, byg og rug, og selvom det kan lyde vanskeligt at undgå disse kornsorter, så behøver det ikke at være besværligt at leve glutenfrit i dagligdagen. Især ikke, hvis ubehag og irriterende symptomer forsvinder derved. Men når den står på rejser til udlandet, så kan det umiddelbart virke uoverskueligt at skulle gå udenom flutes og franskbrød og finde restauranter og hoteller, der serverer glutenfri mad.

Da jeg inviterede min yngste søn på en tur til Rom, rystede flere af vore bekendte på hovedet. Han lever glutenfrit, og mange spurgte da også, hvorfor så lige Rom; pizzaens, pastaens og focacciaens hjemland? Jeg svarede, som sandt var, at vi skulle selvfølgelig til Rom, fordi byen er helt fantastisk, og til alle tider historiens og kulturens arnested. Jeg er selv stor fan af Rom og ønskede at vise min søn den betagende by.

Forberedelser knapt så nødvendige

Vi havde begge googlet og researchet på glutenfri restauranter hjemmefra, men til vores store overraskelse, havde ret mange restauranter i Italiens hovedstad glutenfri retter på menuen. Vi valgte derfor ikke, som vi ellers havde planlagt, at tage glutenfrit vakuumpakket brød med. Faktisk må jeg sige, at supermarkederne havde fine udvalg af glutenfri produkter, og flere af de restauranter, som vi passerede den første dag, serverede glutenfri pizza og pasta. Vi gik derfor fortrøstningsfulde i seng efter den første dag at have fortæret henholdsvis en glutenfri pizza og glutenfri pasta med grillede grøntsager til.

Næste morgen vågnede vi dog op til den skinbarlige italienske virkelighed; Espresso og kage!

Italienernes døgnrytme er anderledes end vores. De spiser dagens største måltid sent om aftenen, ofte først ved 21-22 tiden, går sent i seng, og når de står op ved 8-9-tiden om morgenen, så består morgenmaden af espresso og en croissant eller anden form for kage til. Her var der ikke mange glutenfri alternativer at finde.

Mens vi sendte vores hjemmebagte glutenfri boller mange kærlige tanker, stødte vi dog på en virkelig hyggelig restaurant, Baylon i Trasteverre, der serverede økologisk yoghurt med friske bær, granatæbler, nødder, mandler og kerner samt frisklavede smoothies. De efterfølgende dage skulle også vise sig at byde på delikate omeletter og skønne friskpressede grøntsagssafter.

Italienere bevidste om gluten

Vi var særdeles positivt overraskede over italienernes generelt høje kendskab til cøliaki og gluten. Det viser sig, at alle italienske børn testes for cøliaki og glutenallergi, før de fylder seks år. Det indgår i en helt normal helbredsundersøgelse. Flere og flere i Italien efterspørger glutenfri fødevarer, og Associazione Italiana Celiachia udgiver hvert år en guide over glutenfri spisesteder i Italien. Der fornemmes en stor stolthed over at kende til problematikken og til at kunne byde også mennesker, der ikke tåler gluten, indenfor til hyggelige sammenkomster på Roms mange restauranter.

Så at leve senza glutine i Italien var altså ikke helt så udfordrende, som det først havde forekommet os.

Glutenfri mad betragtes som medicin til mennesker med cøliaki i Italien, og forhandles også af landets apoteker. Der gives tillige tilskud til indkøb, såfremt du testes positiv og dermed ikke må spise gluten. Mange supermarkeder havde desuden sektioner med glutenfri produkter. Udfordringen tages særdeles seriøst, så derfor kan du sagtens besøge det skønne, hjertevarme og smukke støvleland, også selvom du ikke spiser gluten.

Det bedste glutenfrie brød

Behøver jeg at sige, at vi havde en pragtfuld tur? Vi nød Rom i fulde drag; livet i gaderne, menneskene, de mange smukke og historiske steder, og vi spiste de bedste glutenfri pizzaer og focacciabrød, som vi nogensinde har smagt – i Rom. Det var på restauranten Voglia di Pizza, der har et helt spisekort med italienske specialiteter – glutenfri. Vi prøvede lidt forskelligt, og hold da op, hvor det smagte godt. Selv glutenfri øl serverer de.

Så at leve glutenfri i pizzaens og pastaens land viste sig således at være en overvejende god oplevelse. Udfordrende til tider, krævende til andre tider, men hvor der er vilje, er der også som regel en vej. Vi drog derfor opløftede, mætte og glade hjemad.

__________

Tre gode tips til rejsen uden gluten

  1. Undersøg hjemmefra, hvor du kan spise glutenfrit i den by eller det område, som du skal besøge. Lav en liste med restauranter til morgenmad, frokost og aftensmad, hvis du skal spise ude, eller adviser hotellet, som du har booket. De fleste sørger så for glutenfrit brød.
  2. Vær beredt. Tag lidt glutenfri kiks, energibars eller vakuumpakket brød med på rejsen, og hav det med i rygsækken undervejs, så kan du altid lave dig et glutenfrit måltid, når sulten melder sig.
  3. Vær fleksibel og tænk i andre baner end lige brød. Der findes masser af andre ting, som du kan spise, og som ikke indeholder gluten. Eksempelvis grønsager, æg, frugt, kød, asiatiske retter med ris, supper m.m.

Ved at være fleksibel, vil du i højere grad kunne slappe af og nyde landets kultur og indbyggere.

__________

De tre bedste glutenfri restaurantoplevelser i Rom

  1. Voglia di Pizza, Via dei Giubbonari, 33, Roma (glutenfri, italienske retter)
  2. Baylon Café, Via di San Francesco a Ripa 152, Roma (morgenmad)
  3. Vivi Bistrot har tre restauranter i Rom. De serverer økologiske salater, smoothies og safter, også til at tage med på farten, hvis du eksempelvis har lyst til at nyde din frokost i den smukke Borghese park eller på Den spanske trappe.

__________

 

Hvad er gluten?

Gluten er et proteinstof, der findes i hvede, rug og byg. Havre indeholder fra naturens side ikke gluten. Mange havregryn forarbejdes dog på samme maskiner som hvede, hvorfor der kan forekomme spor fra gluten i havregryn.

Vil du være på den sikre side, så vælg de glutenfri havregryn.

Gluten findes naturligt i:

Hvedemel · Hele eller knækkede hvedekerner · Hvedeflager · Hvedekim · Hvedeklid

Rugmel · Rugkerner · Sigtemel · Grahamsmel · Durummel · Spelt · Emmer · Enkorn

Kamut · Bulgur · Cous-cous · Semulje · Bygmel · Byggryn · Bygkerner

__________

 

Hvornår skal man passe på gluten?

Reaktioner på gluten kan komme til udtryk på mange måder, eksempelvis:

Cøliaki, der er en autoimmun reaktion på gluten, der afføder ødelæggelse af tyndtarmens fimrehår.

Glutenallergi, der er en tilstand, hvor dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten.

Reaktioner på neuro- eller morfinpeptider, der kan opstå, når ufordøjede kæder af gluten og mælkeproteinet kasein passerer en ofte belastet og utæt tarmslimhinde. Disse fraktioner kan udløse psykiske og følelsesmæssige reaktioner.

Glutenintolerance, der er en tilstand, hvor dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten. Du kan også simpelthen være ekstra sensitiv overfor gluten, lide af det der kaldes non-cøliaki-glutenintolerance, som kan medføre kropslige reaktioner forårsaget af et for højt indtag af gluten.

Reduceres eller elimineres indtaget, forsvinder symptomerne som regel.

Har du irritabel tarm eller en belastet fordøjelse, kan reduktion eller elimination af i særlig grad hvede erfaringsmæssigt aflaste fordøjelse og tarm og hyppigt vise sig at medføre bedring.

__________

 

Ved mistanke om glutenallergi

Ved mistanke om reaktioner på gluten, skal du opsøge din læge, før du starter på en glutenfri diæt. Her kan det betale sig at få flg. markører undersøgt:

1. tTg vævs transglutaminase

2. Anti DGP (deamineret gliadin peptid)

3. IgG, IgA og eventuelt IgE.

4. HLA-DQ2 samt HLA-DQ8 gentest

5. Eventuelt en tyndtarmsbiopsi, såfremt der er mistanke om skader på tyndtarmens epitel

Disse markører spiller hver deres rolle og viser individuelt en immunologisk reaktion på gluten. De forhøjes hver især afhængigt af, om immunforsvaret reagerer allergisk, intolerant, sensitivt eller autoimmunt.

For at kunne opnå valide analyseresultater, skal der provokeres med indtag af gluten i et par måneder før blodprøvetagning. Dette gælder ikke for genanalysen. Dette er også årsagen til, at det er bedst at bliver undersøgt først, før du starter på en glutenfri levevis.

Ved depression, autisme, ADHD eller skizofreni kan der med fordel suppleres med en morfinpeptidanalyse. Det er en urinprøve, der er udviklet af overlæge Karl Reichelt fra Rikshospitalet I Oslo. Analysen foretages ved egenbetaling.

__________

 

Opskrift på Glutenfri pizza

Opskrift på Glutenfri bananpandekager med bær

Opskrift på Godt glutenfrit brød

__________

 

Flere går glutenfri

Indtag af gluten kan påvirke dig såvel fysisk som psykisk. Reaktioner forårsaget af gluten kan være mangeartede, og sygdommen cøliaki betegnes som verdens mest oversete lidelse.

Hver tredje adspurgte amerikaner udtaler i en undersøgelse foretaget i 2013, at de i dag går udenom gluten i maden.

Tendensen til at fravælge gluten er stigende – også i Danmark. Det skyldes primært, at flere og flere danskere mærker, at de får det bedre, såsom at fordøjelsen fungerer bedre, at diverse negative symptomer forsvinder, eller at hyperaktiv adfærd mindskes, når gluten helt eller delvist undgås.

Når det er sagt, så betyder det ikke, at vi alle sammen skal til at leve glutenfrit. Men mange vil givetvis kunne få det bedre blot ved at spise mindre gluten.

__________

 

Hvorfor får flere problemer med gluten?

Der er i dag en række faktorer, der bevirker, at endnu flere mennesker end tidligere kan reagere negativt på gluten.

Indtaget af gluten er steget. Vi spiser flere fødevarer, der indeholder gluten, og hvede anvendes i stigende grad som ingrediens i fødevarer og færdigretter. Hveden forarbejdes mere end tidligere – og raffineret, næringsdrænet hvede indgår som hovedingrediens i fremstillingen af næsten al slags brød, pizza og pasta.

__________

 

Besværligt at være glutenfri?

Det er ofte i anledning af fødselsdage, familiesammenkomster og højtider, at de største udfordringer melder sig for alle os, der lever glutenfrit.

De fleste gange er vi nemlig nødt til selv at have brød, boller, kager eller æbleskiver med. Sådan er det, og derfor er det en god idé at tilberede større portioner og fryse ned. Så har du altid lidt at tage med.

Det gode ved det hele er, at du kan bage de skønneste kager og de dejligste boller og brød helt uden gluten. Det handler bare om at vide hvordan. Du kan hente mere inspiration på www.madforlivet.com

 

 

Forrige artikelGodt glutenfrit brød

Næste artikelLækker kartoffelmos