Nyheder

Go Grøn: Bæredygtigt lir mellem lagenerne

Foto: Adobe Stock
22. oktober 2019

Skal miljøbevidsthed og klimabekymring virkelig til at snige sig med ind i soveværelset? Både ja og nej. For selvfølgelig skal en ellers god stemning ikke ødelægges af frygt for fremtiden, men det er faktisk muligt at kombinere sjov under dynerne med gode klimadyder.

For to uger siden skrev vi om menstruation, og hvordan man som kvinde kan få sin cyklus til at være mere i synk med Moder Jord i Go Grøn serien. I denne uge kravler vi igen ned under bæltestedet.

Sex er i sig selv en ret klimabevidst aktivitet. Hvordan det, tænker du måske? Jo, når du er opslugt af din partner – eller dig selv – bruger du ikke penge på at købe ting og bidrage til den konstante forbrugsmølle. Så det ville på mange måder være godt for kloden, hvis alle hengav sig selv til hed lagengymnastik, hver gang de følte trangen til at købe noget, de egentlig ikke havde brug for. Og hvem ved, måske ville parforholdet blomstre og du selv blive gladere af det!

[relateredehistorier]

Men der kan selvfølgelig også være forskellige former for hjælpemidler og udstyr involveret i akten – uanset om du er alene eller nyder en passioneret stund med en partner – og det er det udstyr, det skal handle om her.

1. Legetøj

Legetøj, lingeri og kondomer er ikke fremmede i soveværelset, selvom man naturligvis sagtens kan dyrke elskov uden. Vælger man alligevel at tilføre en eller flere af de førnævnte til mikset, er der selvfølgelig mange ting at tage højde for. Behov, lyster, sundhed, komfort. Men faktisk kan man også tænke miljø og bæredygtighed ind i sit valg af ekstraudstyr.

Legetøj er en bred palette af forskelligt udstyr. Der er i sandhed en verden af oplevelser at dykke ned i, hvis man vælger at udforske denne verden. Når det drejer sig om ting, der skal i nærkontakt med kroppen, er det selvfølgelig vigtigt at tænke over, hvad udstyret er lavet af. Man skal gerne undgå berøring med usunde kemikalier. Men man kan altså som nævnt også tænke over, hvordan ens sjov under lagenerne påvirker kloden.

For som med alt andet, kræver det ressourcer at producere de forskellige former for legetøj. Det ved de hos We-Vibe. De er særlig kendt for deres vibrator, som kan bruges af par, men tænker faktisk også  over miljøaftrykket fra deres produkter – som selvfølgelig er fri for sundhedsskadelige stoffer. Virksomheden arbejder nemlig hele tiden med at minimere deres aftryk på kloden gennem nye produktionsmetoder. De klimakompenserer også for deres nuværende belastning. Så vil man spice sexlivet lidt op – og går op i klimaet – er det oplagt at skele til dem.

2. Lingeri

Men inden det for alvor bliver sjovt, skal stemningen sættes. Nogle gange kræver det meget, andre gange meget lidt. En måde at gøre det er ved at vise sig fra sin gode side for sin partner. Det kan være i sit Eva kostume, eller det kan være iført noget frækt lingeri.

Tøjproduktion er en stor spiller på klimabelastningslisten – så selv når det gælder de små stykker tøj, vi som oftest gemmer væk, er der grund til at tænke over, hvad det har kostet i vand og andre ressourcer at kreere.

Så vil man gerne minimere sit bidrag til nyproduktion, men måske alligevel ikke føler for at købe undertøj i genbrugen, kan man gå efter et mærke som Underprtection. De arbejder i høj grad med at bruge spildmateriale fra anden produktion eller genanvende materiale til nye produkter.

3. Latex

Kondomer kan findes langs kasserne i de fleste supermarkeder. Her er det belejligt lige at hive dem ned fra hylden, når man alligevel går fordi. Men vidste du, at nogle kondomproducenter tænker mere over deres virksomhedsansvar end andre?

Et eksempel på det er Glyde, som er Fairtrade- og vegan-certificeret. Det betyder, at de ikke bruger nogle produkter udvundet fra dyr. Dyr og kondomer, hvordan hænger det sammen? Jo, ved produktionen af mange kondomer bruges stoffet kasein, som er udvundet af mælk. Virksomheden arbejder også med ordentlige forhold for deres arbejdere og minimal miljøbelastning. Et andet bud er Fair Squared, som også er Fairtrade-certificeret.

Der er mange måder at passe på vores klode, og at tænke klimabelastning ind i soveværelset er måske ikke noget, der batter det helt store. På den anden side, er der ikke noget, du og jeg kan gøre, der virkelig kan mærkes, hvis vi er de eneste. For at klimahandling skal gøre en forskel, er vi alle nødt til at tænke over vores vaner og forbrug. Og når besværet her ikke er større end at skifte en virksomhed ud med en anden, hvorfor så ikke gøre det?

Forrige artikelDer skal screenes for flere pesticider i grundvandet

Næste artikelGode fedtsyrer er vigtigt for dit barns hjerne