Nyheder

Go Grøn: Gør det røde grønnere

Foto: Adobe Stock
7. oktober 2019

Menstruation er for mange kvinder en tilbagevendende månedlig begivenhed, som de ser frem til med større eller mindre begejstring. Men hvad I kvinder måske sjældent har tænkt over, er hvordan jeres cyklus påvirker miljøet, og hvordan I kan gøre den mere bæredygtig.

Så den her går ud til jer skønne kvinder. For grundet jeres køn er det jeres – vores – lod i livet at have en månedlig cyklus, som blandt andet består af nogle herlige, blødende dage. Jeg skriver herlige velvidende, at mange kvinder ikke ligefrem glæder sig til, at menstruationen kommer.

Nogle er endda så trætte af den gentagende begivenhed, at de referer til den som deres månedlige lort. Andre glæder sig over at se, at blodet igen i denne måned flyder. Måske fordi det betyder, at man ikke er gravid. Måske fordi det betyder, at man ikke har nået menopausen endnu. Måske fordi man ganske enkelt er glad for, hvordan deres krop fungerer.

For selvom det kan være smertefult, forbundet med ustabilt humør eller bare ubelejligt at få sin menstruation, er den en del af et større billede, som også betyder, at vi kvinder kan udrette fantastiske ting med vores krop. Nogle af jer har sikkert været på den rejse, det er at skabe liv en eller flere gange, mens andre af jer ser frem til det eller i hvert fald er bevidste om, at jeres krop kan det. Og det er jo egentlig fuldstændig mirakuløst – ja næsten guddommeligt – at vi kan sætte liv i verden.

Men det er faktisk ikke kvindekroppens fantastiske egenskaber som sådan, det skal handle om her. Det skal derimod handle om, hvordan man kan gøre sin menstruation grønnere.

Det er dyrt at have menstruation

Det er de færreste, der fribløder. Det er en mulighed. Men er det ikke lige noget for dig, betyder det, at der skal det ene eller andet til at samle eller holde på det blod, der vil ud af os cirka hver fjerde uge.

To måder at gøre det, har været på markedet i mange år, nemlig bind og tamponer. Det er jo på sin vis herligt, men det er ikke omkostningsfrit at have et løbende forbrug af hverken det ene eller det andet. For bind og tamponer er for det første ikke billige. Afhængigt af mærke og hvor man handler, kan det snildt koste 30 kroner for en pakke tamponer, som ikke nødvendigvis holder til meget mere end en enkelt tur i menstruationsmøllen.

Og det er ikke meget billigere med bind! Det betyder sammenlagt, at en kvinde i løbet af livet, afhængigt af om hun starter og slutter sin menstruation sent eller tidligt, kan bruge mellem 12.960 og 22.080 kroner på bind og tamponer i sin reproduktive periode.

Penge, vi nok kan blive enige om, sagtens kunne bruges på noget sjovere! Men det er ikke kun økonomien, der mærker konsekvensen af menstruation. Det gør kloden også.

Menstruationskoppen kan bruges igen og igen

Hver gang et bind eller en tampon produceres, skal der bruges energi og materiale, for slet ikke at snakke om, at de fleste tamponer pakkes ind i et plastik indføringshylster og plastikemballage udenom. Eller bind, som også er pakket ind i plastik – både hver enkelt og hele pakken. Det er altså ikke en ressourcefri omgang. Langt fra.

Men hvad er så løsningen, hvis man ikke vil bidrage til produktionen, men heller ikke vil have røde pletter på tøjet? Menstruationskoppen.

Menstruationskoppen er relativt ny på ”hygiejne” markedet og er helt basalt set en genanvendelig måde at holde på blodet. Menstruationskoppen fra OrganiCup er lavet af medicinsk silikone og er vegan og cruelty free.

Koppen koster mellem 116 og 180 kroner og kan bruges i årevis. Økonomisk betyder det, at man ud fra samme årsberegninger som med bind og tamponer kommer til at bruge mellem 1044 og 2700 kroner på ”hygiejne”, hvis man bruger OrganiCup fra første til sidste menstruation. Derudover sparer man naturen for en masse affald og emballage.

Bedre mulighed for fri udfoldelse

Det er vigtigt at vaske sin menstruationskop ordentligt, hvilket vil sige, at den skal koges efter hver menstruation. 5-7 minutter i en gryde. I løbet af menstruationen skal den bare skylles med vand, når den er ude for at blive tømt, hvilket den skal hver ottende til tolvte time. Koppen findes i to størrelser tilpasset, om man har født vaginalt eller ikke har født vaginalt.

Ud over de økonomiske og ressourcemæssige fordele ved koppen, er det også nemmere at sove nøgen, hvis man nyder det, med koppen end med tamponen, hvor er snor hænger ud, ligesom det er muligt at have ikke-penetrerende intim omgang med sin partner, uden at frygte blod på lagener eller fingre, når man bruger menstruationskop.

Du kan finde svar på mange flere spørgsmål om menstruationskoppen her, hvis du har fået lyst til og mod på at gøre din menstruation lidt mindre ressourcetung.

Forrige artikelGylp, gråd, dårlig søvn – har din baby refluks-sygdom?

Næste artikelEr dit immunforsvar klar til kamp?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.