Nyheder

Go Grøn: Hvad er i sæson?

Foto: Adobe Stock
23. september 2019

Det kan nogle gange være svært at finde ud af, hvilke grøntsager, der egentlig er i sæson, når vi kan få mange ting året rundt. Derfor giver vi en guide til den danske efterårshøst.

Vi har nok alle hørt frasen ”spis efter sæson”. Og det er der faktisk flere gode grunde til. En handler om transport, en anden om produktionsmetode.

Ved at spise de frugter og grøntsager, vi selv kan dyrke, minimerer man klimabelastningen fra lang transport. Der er forskellige måder, maden kan transporteres på – lastbil, fly eller lastbil.

Fly er klart den mest belastende transportform, og kan være op til 20 gange så belastende som lastbil. Derfor er det værd at overveje, hvis man vil have tomater i november, hvor tomaterne kommer fra, og hvordan de er blevet transporteret. Her er det altså bedst at gå efter lande, som har transporteret på vand eller land.

Det er du selvfølgelig fri for at overveje, hvis du køber dansk i sæson. Vi kommer tilbage til, hvad du så skal købe, for at leve op til det princip, men først lige lidt om produktionsmetoden.

Under glas eller åben himmel

For hvis du kun kigger land, altså er det dansk eller spansk, så kan du ikke være sikker på, at det danske valg er bedst. For vi kan dyrke mange ting herhjemme selv på tider af året, hvor vejret ikke fordrer det.

Så dyrker vi bare i drivhus. Og det er faktisk ikke super godt. Drivhusproduktion udleder nemlig rigtig meget CO2. Tager vi fat i tomaterne igen, så udleder de 11 gange så meget CO2, hvis de er dyrket i glashuse, end hvis de er dyrket i Spanien, hvor de kan gro naturligt – og det er vel at mærke når man har taget højde for den længere transport!

Det er altså ikke udelukkende så simpelt som dansk er bedst. Men det er det selvfølgelig, hvis man går linen ud og kun går efter det natuligt dyrkede.

1. Kål, kål, kål!

Lad od først kaste et kig på kål. Det boomer med kål. Blomkål, grønkål, hvidkål, kinakål, rosenkål, rødkål og spidskål. Nu kan det være, du får reminiscenser til et køkken med en kållugt så tyk, at den næsten var til at skære i – men sådan behøver det slet ikke være.

Der er kommet meget fokus på kål i de seneste par år, både fordi de er billige og fyldt med god næring. Tag eksempelvis grønkålen – den kan bages i ovnen til chips, blendes sammen med en del til madpandekager eller bruges i tærter.

Spidskålen kan bruges rå i salater eller lynsteges på panden og gøre det ud for en tortillawrap.

Rosenkålene kan også steges, hvis man skærer stokken fra, så de bliver lune og gyldne udenpå, eller bladene kan bruges som de er, hvis de lige har ligget i lidt koldt vand.

Blomkålen kan laves til suppe eller rives til en skøn tabouleh.

Spidskål er kun i sæson oktober måned ud, mens de andre typer fås resten af året.

2. De mange rødder!

En anden ting, der er masser af i de kolde måneder, er rodfrugter. Gulerødder, jordskokker, kartofler, pastinak, persillerod og rødbeder – og de er alle i sæson frem til foråret for alvor sætte ind.

Rodfrugterne er geniale, fordi der er så mange muligheder med dem, både alene og sammen. Guleroden kan spises rå som en snack, bruges revet i en salat, juices, koges og blendes til en puré eller bages i ovnen. Ovntricket er rigtig smart og en god måde at få flere andre rodfrugter end bare kartoflerne ind i hverdagen. Et fad med skårede rodfrugter, overhældt med god olie og salt og bagt er lækkert til enhver form for kød eller vegetarisk alternativ.

Man kan også bruge rodfrugterne på pizza eller man kan sylte.

3. Svampejagten er skudt i gang!

Det er også blevet svampesæson – særligt oktober er en god svampemåned, og der er rig mulighed for at plukke sine egne rundt omkring i den danske natur – man skal selvfølgelig vide, hvad man laver, for der findes også giftige svampe derude.

Efter oktober er det primært champignonen, der stadig er i sæson. Den kan man heldigvis også meget med – svampesauce, stegte svampe som tilbehør, i en pastaret, ovenpå ristet brød eller på pizza. Svampe er rimelig geniale, og hvis du er lidt hurtig, er der også mulighed for at blive klogere på naturen og tage på familieeventyr efter den lækre spise.

4. Hver ting til sin sæson!

Og så lige en afrunding på nogle af de øvrige lækkerier, de næste måneder byder på.

Oktober: Asier, bladselleri, broccoli, løg, majs, persille, porrer, pærer, radiser, salat selleri, spinat, squash, valnødder og æbler. Det behøver altså langtfra være kedeligt at spise efter sæson. Men det kræver måske, at man tænker lidt ud af boksen. Drop  ideen om, at der skal tomat og agurk i en salat og se i stedet på, hvordan man kan bruge let dampet broccoli, pærer og nødder eller tyndt skårne radiser som tilbehør.

November: Græskar, løg, porrer, pærer, salat, selleri og æbler. Her bliver feltet lidt mindre, men det spændende græskar kommer på banen. Og det er altså bare at give sig i kast med at lege med det til supper, i tærter, som mos eller bare bagt!

December: Løg, porrer, selleri og æbler. Igen bliver udvalget lidt mindre, men lad vær med at se det som en begrænsning. Se det som en udfordring og udfold din kreativitet – du kan måske komme til at overraske dig selv!

Det behøver som med alt andet ikke være alt eller intet, men her er i hvert fald de mest klimavenlige spiser i den kommende tid, og er du nødt til at supplere med andet, så hav transport og oprindelsesland for øje. Og husk – det er bedre at gøre noget end ingenting!

Forrige artikelFestlig fordøjelsessalat med misodressing

Næste artikelOplever du ensomhed?