Nyheder

Go Grøn: Hvad med årets julefrokoster?

Foto: Adobe Stock
2. december 2019

Julen er en af de mest traditionstunge højtider. Vi spiser det samme. Ser de samme film. Går til de samme julefrokoster. År efter år gør vi stort set det samme – og det er rart, men måske kan man gøre bare en enkelt ting eller to lidt anderledes?

Sild, flæskesteg, and, hamburgerryg, varm leverpostej med bacon, medister, laks, rødkål, brune kartofler, snaps, øl, vin. Der skal ikke mangle noget, når vi samles om julebordene i december. Hverken til de årlige julefrokoster, gløggarrangementer eller i selve juledagene. Det skal være både vådt og tørt til ganen, mens juleklassikerne spiller over højtalerne og stemningen stiger i takt med at flasken med snaps bliver mere og mere tom.

Og det er dejligt at give slip og forkæle sig selv og sine kære med masser lækkerier. Men det er også en tung affære. For de store mængder mad og drikke sætter unægtelig deres aftryk. Det kan for manges vedkommende ses på vægten, når det nye år begynder, men det kan faktisk også ses på klimaregnskabet. Det er selvfølgelig ikke meget. I det store regnskab er decembers madforbrug en bagatel. Derfor kan man også sagtens vælge at se højt og flot på det og gøre, som man plejer.

[relateredehistorier]

På den anden side kan man måske gøre sig selv og kloden en tjeneste med bare små ændringer og især hvis man lever årets elleve andre måder efter et kodeks, der siger mindre kød, madspild og genanvendelse, kan det måske være godt for samvittigheden at kaste et kritisk blik på julebordet.

1 Grønne retter

Man kan vælge mange variationer, der gør julehyggen grønnere. Den mest ekstreme i nogens øjne vil nok være det vegetariske måltid. Og det er da også en noget andet kulinarisk eventyr end det, de fleste danskere plejer at kaste sig over. Når det er sagt, er der faktisk rig mulighed for at få vegetarisk catering til sine julefrokoster.

Et bud på det er Meyers, hvor man får æggesalat, svampepaté, løgtærte og rødkål for bare at nævne nogle af retterne. Denne menu serveres dog ikke i hele landet. Man kan også vælge en menu fra Cofoco Food. De har både en vegetarisk eller vegansk menu.

De har også en klassisk julefrokost menu, som der faktisk også er en gevinst ved at vælge. Cofoco planter nemlig for hver solgt menu et træ i Tanzania, ligesom de bruger strøm fra solceller til at producere retterne. Cofoco leverer på Sjælland.

En sidste mulighed, som leverer til hele landet, er Ambrosia Catering. De arbejder primært med økologiske råvarer, og leverer i miljøvenlig engangemballage.

2 Vælg med omhu

Synes man alligevel, at det er for meget et offer at sige farvel til kødet, kan man også arbejde med at gøre denne version så grøn som muligt.

Man kan eksempelvis skære nogle kødretter væk. Altså hvem kan egentlig spise både medister, steg, hamburgerryg og varm leverpostej? Kunne man måske i stedet tilføje en salat eller bare acceptere, at udvalget bliver lidt mindre i år? Måske undgår man også det store madspild, der ofte er forbundet med julefrokoster.

Man kan også sørge for at købe dansk økologisk kød, som er produceret i størst mulig harmoni med naturen, og som ikke har haft så lang en fragt.

3 Kig efter pantmærket

Måske sidder du og tænker, at du egentlig slet ikke vil lave om i de retter, der skal serveres, men har mod på at gøre bare lidt? Så er der her den sidste mulighed: Kig på drikkevarerne. Sørg for at få de tomme flasker og dåser afleveret de rigtige steder, så de kan blive genanvendt og indgå i kredsløbet.

I år kan man faktisk også købe gløgg, hvor emballagen kan genanvendes – det er bare med at holde øje med pantmærket. I alt er 48 forskellige varianter i år med i retursystemet for første gang, og det mp i hvert fald siges at være en nem måde at gøre bare lidt for at sænke ressourceforbruget i juletiden!

Forrige artikelWalter Pierpaoli og melatonin – det stof, drømme er lavet af!

Næste artikelØkologi er det sikre valg