Nyheder

Go Grøn: Plant et træ

Foto: Adobe Stock
9. september 2019

Et træ hiver på sin levetid flere tons CO2 ud af atmosfæren. Faktisk er det den mest effektive metode vi har, til at gør netop det. Derfor er det også en god klimastrategi at plante flere træer, og det kan du være med til at gøre.

Gennem tiden er der blevet fældet store mængder skov rundt om på kloden. Det er sket af forskellige årsager. Nogle steder har skoven været en stopklods for den konstante byudvikling, og træerne har måttet lade livet i den kamp. Andre steder har man fældet de store, gamle stammer for at udnytte tømret. Nogle områder af dyrebar natur er blevet mejet ned for at give plads til plantager eller er gået op i røg i skovbrande, som vi ser det i Amazonas netop nu.

Der kan være mange mere eller mindre gode grunde til at fælde skov. Der er også mange kortsigtede grunde til at gøre det. For selvom det kan virke som en løsning lige nu, at fælde regnskov, for at dyre afgrøder, der kan blive til føde for mennesker eller kvæg, som så kan ende på tallerkenen, er det lidt ligesom at tænde et bål i en tipi for at holde varmen uden at have omtanke for, at røgen faktisk kan slå en ihjel. Omkring 20 procent af den menneskeskabte CO2 kommer fra skovrydning.

Uden træerne mister kloden sine lunger. Mere af den CO2 vi udleder, vil blive i atmosfæren. Temperaturerne vil stige som resultat af den øgede drivhuseffekt. Tusindvis af dyr vil dø. Luftkvaliteten vil blive ringere. I sidste ende vil det lede til kollaps. Og noget skov er desværre forsvundet for måske aldrig at komme tilbage. Regnskovene er skrøbelige økosystemer, som vi ikke bare kan genskabe. Men det betyder ikke, at vi ikke godt kan give kloden tiltrængt førstehjælp.

Doner, indsaml, tag, hjælp

Det er muligt at genskabe skov. Bøgeskove, nåleskove – skove som vi kender dem fra den danske natur. Og det kan du være med til at gøre. I denne uge kører kampagnen ”Danmark planter træer”, som ender med et tv-show lørdag aften. Målet er at få penge og hjælp til at plante en million flere træer.

Indsamlingen er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og TV2, og alle midler bliver givet videre til organisationer, der enten arbejder med at øge de danske skovarealer, beskytte de eksisterende eller bevare rydningstruet skov i udlandet.

Du kan støtte op på flere måder. Du kan sende en sms og støtte med hundrede kroner. Du kan sende et valgfrit beløb via mobilepaye. Du kan gå på Danmarks Naturfredningsforeningens, TV2s eller Plantoramas Facebookside og tagge en ven med et naturnavn – Lærke, Birk, Skov, Skousen. For hver tagget person donerer plantecentret nemlig et træ til plantning.

Du kan også starte din egen indsamling og eksempelvis opfordrer venner og familie til at give penge til træer frem for en fødselsdagsgave eller bruge indsamlingen som en bødekasse for familien eller sportsklubben.

Hvert træ gør en forskel

Hvis du støtter kampagnen kan du vælge i hvilken TV2 region, du gerne vil donere penge til at få plantet træer i, og i løbet af efteråret vil du kunne deltage i udviklingen af ny skov. Du kan følge de forskellige events på kampagnens hjemmeside.

Du kan også bare plante et træ hjemme i haven. Hver en stamme og hver en krone er med til at suge CO2 til sig og lagre det i al sin levetid. Bliver træet brændt vil CO2’en blive frigivet igen. Bliver det i stedet brugt til skibe, møbler eller huse, vil kulstoffet blive i tømret. Derfor er det en god ide at bruge træ i byggeri for at holde på drivhusgasser og mindske udledningen som kommer fra fremstillingen af andre materialer som beton.

Vi kan ikke gå tilbage i tiden. Vi kan ikke på magisk vis genskabe det tabte. Vi kan ikke skrumpe byer g stable mennesker, for at give plads til mere skov. Men vi kan udnytte de ubebyggede arealer, der er, bedre. Vi kan plante flere træer. Vi kan forsøge. Og du kan være med.

Forrige artikelHårvask, styling og kure – skal hår have pleje eller ej?

Næste artikelEr dit barn inaktivt?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.