Det er vigtigt at have fokus på affaldssortering og genanvendelse af plastik. Men det kan ikke stå alene. Der er også behov for at minimere brugen af emballage og finde plast-fri alternativer, hvis der skal sættes en kæp i plastik-produktionshjulet.
Der er nogle ting, der bare er nødt til at komme i en eller anden form for emballage eller beholder. Vi kan ikke slæbe flydende sæbe med hjem i en mulepose eller klamre os til det med fingrene. Der er også nogle produkter, der ikke findes plast-fri alternativer til. Så ja, om man er glad for det eller ej, er plastik nogle gange en nødvendighed. Andre gange er det ikke.
Når plastik er den eneste løsning, kan man gå efter genbrugsplast. Det kan være at en kødpakke kommer i nyt plastik, mens pakken lige ved siden af, er produceret af genbrugsmateriale.
Grunden til, at det er godt at gå efter den genanvende plastik, er, at den ikke bidrager til produktion af mere plastik – som vi altså har rigeligt af. Den anden er, at det på mange måder er mindre ressourcekrævende, når man kan bruge allerede eksisterende materiale, end når man skal lave alt fra bunden.
Hos Dove er de klar over fordelene ved at genanvende og minimere,. Derfor har de også lagt en skarp plan for deres egen emballage fremadrettet. Mange af deres produkter skal laves af 100 procent genanvendt materiale, ligesom deres mest kendte produkt – Dove Beauty Bar – i fremtiden kommer i en plastfri emballage. De introducerer også et genopfyldeligt deodorant-format, som reducerer plastforbruget markant.
Doves initiativer er et bevis på, at plastik ikke altid er en nødvendighed. Det er der mange andre, der også har set. Et andet eksempel er The Zero Waste shop. Her kan man finde en række forskellige produkter – sæbe, shampoo-bare, sugerør, to-go-kopper, som alt sammen er lavet uden plastik og i plastfri emballage.
Der findes også mange fysiske butikker, hvor man kan få både en plastik eller en plastfri udgave af samme produkt. eksempler på det kan være tandbørster, vatpinde, opvaskebørster og skuresvampe. Plastik i skuresvampe, tænker du måske? Og ja, der er mikroplast i mange af dem, men ikke alle. Og faktisk er en række supermarkeder begyndt at sælge plastfri alternativer.
Der findes mange produkter, som på den ene eller anden måde kommer mere eller mindre udenom plastikken, så det er bare med at lede og holde øje!
Det kan kræve en lille indsats at komme udenom plastikken. Man skal måske i andre butikker end man plejer eller købe nogle ting over nettet. Sagt på en anden måde, kan man ikke være sikker på at få alt på en gang fra samme sted. Men med lidt hurtig søgning og planlægning kan det altså godt lade sig gøre at skære ned på sit emballage- og plastikforbrug.
det kan være, du bor i nærheden af en gårdbutik eller specialforretning, hvor du selv skal pakke tingene, og derfor kommer udenom den maskinfabrikerede indpakning. Det kan også være, at du ved at gå i specialbutikker kan købe efter vægt og selv pakke det i små papirsposer. Bor du i København er et godt eksempel på det LØS, som er et emballagefrit supermarked. Men der findes altså også muligheder – om end måske i mindre grad – uden for hovedstaden.
En sidste ting er at være opmærksom på sine vaner. køber du altid en pose, når du er ude at handle? kunne du tage et net med, genbruge posen, putte varerne i tasken eller måske bære dem i armene? Og hvad med frugt og grønt – skal det i små individuelle poser?
Og det råd gælder ikke kun i supermarkeder, men også i andre butikker, hvor posen bare bliver langet over disken, hvis ikke du selv siger fra. Men du kan sige fra, hvis ikke den er nødvendig. Og når du så er ude at shoppe, og måske bliver lidt sulten, skal du så have en to-go salat i plastikbakke, eller kunne du tænke forud og have noget med hjemmefra?
Plastik er en genial opfindelse. Men der er ingen grund til at blive ved med at tilføje mere af det. Vi skal se og udnytte den plastik, der allerede er her som en ressource. Og så skal vi se på, hvor det egentlig ikke er nødvendigt. For det er ressourcekrævende at producere, og bliver det ikke håndteret korrekt som affald, kan det gøre folk syge. Der er også stoffer i noget plastikemballage, som mistænkes for at have negative sundhedskonsekvenser. Så tag et kig på dine plastikvaner – din pengepung vil sandlynligvis også takke dig for det!