Nyheder

Go Grøn: Skal du flytte (hjemmefra)?

Foto: Adobe Stock
4. august 2019

Hvis man skal flytte i noget større – eller mindre – indebærer det som oftest, at der skal købes nyt til hjemmet. For rigtig mange betyder det en eller flere ture til IKEA, måske spicet op med et smut i en dyrere boligbutik. Men det kan faktisk sagtens lade sig gøre at komme udenom saml-selv-møblerne og indrette hundrede procent med genbrug.

1. august var årets helt store flytte-dag. En stor del af det kan med garanti tilskrives de mange unge, som flytter hjemmefra eller skifter by for at læse videre på drømmestudiet. Men om man er ung, voksen eller ældre er ét vilkår næsten uundgåeligt, når man skifter bolig: Der skal købes ind til de nye rammer.

Det gælder både, hvis man skal til at etablere sig uden for barndomshjemmet, eller hvis man skal flytte i noget større eller mindre.

[relateredehistorier]

Så er der måske ikke plads til den store sofa, som ellers har prydet stuen, eller rummene er større, og man mangler møbler at fylde dem ud med. Og det koster. Både økonomisk og ressourcemæssigt. Men der er faktisk mange måder at gøre flytning mindre omkostningsfuld – og tilmed undgå den endeløse pendulfart til IKEA, som er symptomatisk for næsten enhver flytning.

1. Læg en plan, når du skal flytte

Uanset om du planlægger at købe nyt eller vil shoppe helt eller delvist genbrug, er en god måde at være grønnere at planlægge dine indkøb. Sørg for at få lånt eller lejet en stor bil eller trailer, og hav en klar idé om, hvad du mangler, og hvor du vil hen.

Du kan med fordel finde flere markeder eller butikker, der ligger inden for samme område. På den måde undgår du både unødig bilkørsel og minimerer risikoen for at købe ting, du ikke har brug for.

Når det er sagt, er processen med at skabe sig et nyt hjem ikke kun en behovsopgave – det kommer vi tilbage til.

2. Andres skrald – din skat!

Der findes en palette af platforme, hvor man kan købe og sælge sine brugte sager, når man bl.a. skal flytte. En gammel klassiker er DBA – Den Blå Avis – som både findes som hjemmeside og app. Siden er god, fordi du kan indtaste en vifte af søgekriterier. Pris, afstand til tingen, specificeret søgeord, vælge kategorier osv. På den måde kan du hurtigt filtrere de annoncer fra, der på den ene eller anden måde falder uden for dine ønsker. Du kan også få siden til at advisere dig, når ting, du søger, bliver sat til salg. Det er særlig godt, hvis du ikke har et presserende behov, men et ønske om et nyt spisebord eller klædeskab i fremtiden.

Men DBA er ikke alene om at facilitere salg af brugte møbler. Du kan også med fordel tage en søgning på Facebook efter salgsgrupper. Det kan enten være i det område, du kommer fra eller den by, du skal flytte til. Du vil måske endda opleve, at der er grupper, hvor folk giver deres ting væk kvit og frit!

Instagram er også et oplagt sted at lede efter lækre loppefund. Her er nemlig et hav af profiler, der udelukkende arbejder med at finde genbrugsfund og sælge dem videre. Du kan finde dem ved eksempelvis at søge på hashtags som genbrug, genbrugsguld, lopper, loppefund, vintage, genbrugsbutik, retro eller lignende.

3. Udnyt sommerens mange loppemarkeder

I sommerhalvåret er der bagagerumsmarkeder, loppemarkeder, torvesalg – kært barn mange navne – nærmest hver weekend.

Hvis ikke du kender til faste markeder i dit nærområde, kan du bruge dit netværk ved eksempelvis at spørge på Facebook, om nogen kender til noget, eller du kan tage et kig på Facebooks begivenheder. Her kan du også søge på specifikke søgekriterier.

Hvis ikke der er succes på de sociale medier, skulle en hurtig søgning på nettet gerne afsløre, hvor der er guld i nærheden.

4. Plads til det planlagte og det uforudsigelige

Et godt loppemarked-tip er at turde tage den jyske krejler-hat på. Der er ingen skam i at prøve at prutte lidt om prisen – sælgeren skal nok sige fra, hvis de synes, det er for billigt.

Tip nummer to handler om, hvad man skal have med hjem. Gå efter ting af god kvalitet. Fordelen ved de gamle møbler i forhold til nyere masseproducerede ting er netop det ordentlige håndværk. Så gå efter de gode, stilrene møbler – og sørg for at se ud over et støvlag eller mærker fra vandglas. Det kan støves og slibes af.

Tredje tip er ikke kun at kigge efter enten store eller små ting. Åbn øjnene for, hvad der er. For selvom det er en sofa, du går efter, når du skal flytte, kan det meget vel være, at det er smukke vinglas, du kommer hjem med.

Sidste loppemarkeds-tip: Du må gerne forelske dig. Står man – måske særligt som ung – med et sparsomt budget og en lang liste af nødvendigheder, kan det være svært at sige til sig selv, at det er en god ide at købe noget “ekstravagant”. En smuk krukke, gammel træmandsfigur eller et maleri eller verdenskort til væggen. Det er jo, sandt at sige, ikke nødvendigheder. Men gør det alligevel, hvis der er noget, du bliver forelsket i. Det bliver de ting, der gør dit hus eller lejlighed til et hjem i sidste ende!

5. Men hvad så, hvis det er koldt, og der ikke er et loppemarked i sigte?

Selvom loppemarkeder for det meste hører sommeren til, kan man også gøre det at flytte på en grøn måde om vinteren. Her handler det i stedet om at søge ind i lader og genbrugsbutikker. Her kan man gå på præcis samme opdagelser som under sommerens sol.

Igen er nettet din ven. Lav en hurtig søgning på møbelgenbrug i dit område – og så er det bare om at komme afsted. Vigtigste huskeregel er stadig ikke at lade dig begrænse af et enkelt mål. Sørg for at afsøg alle hjørner, også køkkenafdelingen– der er ingen, der siger, at glas, gryder, tallerkner, pander og bestik skal købes fra nyt!

En anden mulighed er at tage på genbrugsstationer. Mange steder er der kommet områder eller skure med ting, man kan tage. I nogle byer, eksempelvis Aarhus, har man også samlet mange af de ting, som folk stiller til storskrald under et tag. Konceptet hedder Re-use og fungerer sådan, at alt er gratis, man skal bare sørge for kun at tage til eget behov.

Find din egen balancegang – men udfordr dig selv!

Der er forskellige ”klasser” af genbrug til hjemmet. De fineste ting vil ofte finde vej til nettet eller loppemarkeder, hvor folk kan tjene en skilling på dem, mens resterne fra dødsboer eller ting, som folk ikke mener er værd at sælge, vil ende i genbrugsbutikker, på steder som Re-use eller langs fortovskanter.

Om du er til det ene eller andet, er helt op til dig. Og det er også okay at blande nyt og gammelt. Vi vil bare gerne slå på tromme for, at det er muligt at finde alt, hvad du har brug for, fra kælder til kvist, uden at købe nyt. Det kan sågar blive en spændende udfordring at gå uden om de traditionelle møbelkæder!

Slutteligt en opfordring til, at du selv, hvis du skal af med ting i forbindelse med, at du skal flytte, sørger for at få dem givet videre, så tingene kan få nyt liv. Lad os holde liv i genbrugscyklussen!

Forrige artikelSpansk tortilla med chilidressing

Næste artikelDen evige hjælper: Er du for sød?