Nyheder

Gode fedtsyrer er vigtigt for dit barns hjerne

Foto: Adobe Stock
23. oktober 2019

Hjernen er et fedtrigt organ. Derfor er det også særlig vigtigt at holde netop hjernecellerne forsynet med de rette fedtsyrer, og forskning viser, at man faktisk bør starte tilførslen allerede inden fødslen.

Vi hører tit, at fedt er usundt og dårligt for os. Men det er en sandhed med modifikationer. For vi skal have fedt, vi skal bare sikre os, at det er den rigtige slags og af en god kvalitet.

Flerumættede fedtsyrer er nemlig essentielle for en lang række af kroppens funktioner og processer. De er eksempelvis med til at opretholde den korrekte funktion i cellemembranen, spiller en rolle i forhold til at få sendt signaler til immunsystemet og så er de vigtige for udviklingen af især hjernen og centralnervesystemet.

[relateredehistorier]

Vi kan ikke selv producere de vigtige flerumættede fedtsyrer. Derfor er det vigtigt at vi får dem tilført gennem kosten eller tilskud. En måde er ved at spise fisk, men her kan også være udfordringer i forhold til eksempelvis kviksølv – og særlig svært kan det være, hvis man er gravid, og derfor er underlagt restriktioner af sit fiskeindtag.

Vil man sikre sit barns udvikling bedst muligt, kan det altså være en rigtig god ide at gå efter tilskud. Her bør man så have fordelingen mellem omegaerne for øje, ligesom der skal være en god mængde DHA i tilskuddet, da netop DHA har en væsentlig rolle i barnets udvikling.

Både før og efter fødsel

DHA findes nemlig i store mængder i centralnervesystemet, den grå hjernemasse, nethinden og øjets fotoreceptorer. Man mener derudover, at DHA har en indvirkning på barnets adfærdsmæssige udvikling.

EPA, som man også kan få gennem fedtsyrerne, er også vigtigt, og forskning har vist, at de to i samspil – og i de rette mængder – har en positiv indvirkning på børns koncentration, indlæring og adfærdsforstyrrelser.

Men som sagt, er det altså vigtigt at have fedtsyrerne for øje allerede inden fødslen. Flere studier viser nemlig, at daglige tilskud med mumomega, som indeholder flere typer af fedtsyrer og højt indhold af DHA mindsker risikoen for, for tidlige fødsler, øger volumen af barnets hjerne og kan afhjælpe komplikationer som følge af diabetes hos moderen.

Særligt drengebørn er følsomme for fedtsyrer

Studierne er foretaget af en gruppe engelske forskere og udgivet i blandt andet Diabetic Medicine fra 2014 frem til 2018. De nyeste fund omhandler størrelsen på nyfødtes hjerne.

I et dobbeltblindet placebo studie så forskerne på, om det havde en betydning, at moderen havde fået daglige tilskud med mumomega eller placebo i minimum 12 uger af graviditeten. I alt endte 84 kvinder med at gennemgå forløbet og give tilladelse til, at deres børns hjerner blev scannet indenfor 4 uger fra fødslen.

Resultaterne viste, at børn født af mødre, der havde fået tilskud, var længere på fødselstidspunktet og at de havde en større hovedomkreds. Forskerne bag mener, at det kan antyde, at denne gruppe nyfødte havde en bedre udviklet og robust hjerne.

Undersøgelsen viste desuden, at drenge født af mødre, som havde fået tilskud, havde større hjerne, hjernebark, hjernebjælke og grå hjernemasse. Det er interessant, fordi det understøtter mistanken om, at drenge er mere følsomme overfor moderens indtag af flerumættede fedtsyrer grundet hormonale forskelle mellem de to køn.

Gravid med diabetes?

De to andre studier, som omhandler henholdsvis type 1- og type 2-diabetes er ikke som sådan nye, men med henblik på den stadig stigende kurve for særligt sidstnævnte, er nogle pointer alligevel værd at fremhæve.

Blandt 173 gravide kvinder, hvor 88 havde type 2-diabetes og 85 var raske, fandt forskerne, at 40 procent af de gravide med diabetes, som ikke fik tilskud af fedtsyrer gennem graviditeten, fødte før tid. Det galt for 17,9 procent for gruppen, som fik daglige tilskud.

De fandt også, at DHA-værdierne hos de gravide, som fik tilskud, var væsentligt højere end hos kontrolgruppen i tredje semester. Det er særlig relevant for gravide med diabetes, fordi en anomali i deres røde blodceller netop er karakteriseret ved lavere DHA-værdier.

Lignende fund er blevet gjort hos kvinder med type 1-diabetes, hvor gravide, som havde fået tilskud, opretholdt niveauet af DHA ved fødslen, mens kontrolgruppens niveauer faldt.

Alle mødre vil gerne give deres kommende børn de bedste betingelser muligt. En del af forudsætningen herfor ligger allerede i graviditeten og handler om den næring, baby får, hvor gode flerumættede fedtsyrer spiller en væsentlig rolle.

Forrige artikelGo Grøn: Bæredygtigt lir mellem lagenerne

Næste artikelMælkesyrebakterier: Små krigere, der kræver beskyttelse

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.