Danskerne producerer årligt tonsvis af affald, og det belaster miljøet enormt. Med få enkle trin kan du gøre dit til at begrænse din husstands bidrag til statistikken.
Skrald, spild, affald. Hver dag kasserer vi enorme mængder af det, til stor skade for miljøet. Mange bække små gør en stor å, og som med så meget andet, starter forandringen hos os selv. Her er, hvad du selv kan gøre for at minimere dit og husstandens skraldemæssige CO2-aftryk.
- Brug stofklude i stedet for køkkenrulle
Det lyder måske utiltalende ikke bare at kunne smide det tilsmudsede engangspapir ud, men med genanvendelige stofservietter gør du miljøet en kæmpetjeneste. Brug håndklæder, viskestykker, eller klip servietter af gamle duge, lagner eller hovedpudebetræk.
- Giv oplevelser i stedet for ting
Køb ikke gaver, giv en oplevelse – det kan være en teatertur eller et museumsbesøg. Du kan også give spil, musik og film som download, det fylder hverken på hylden eller i skraldespanden, lyder rådet fra Miljøstyrelsen.
- Drop gavepapiret
Gavepapir kan desværre sjældent genanvendes til at lave nyt papir. Pak i stedet dine gaver ind i æsker med et bånd, en stofpose eller et tørklæde, som du kan forære væk som en del af gaven eller få med dig hjem igen.
- Sig nej tak til reklamer
Den papirbesparende klassiker. Tjek i stedet tilbudsaviserne online – og miljøet vil takke dig. Som bonus slipper du for lange arme på vandreturene til papircontaineren.
- Genbrug madaffald
De rester, du ikke kan genbruge i nye retter bør ryge i kompostspanden.
- Køb kvalitet
Miljøstyrelsen råder til at købe kvalitet, da det holder længere. Tjek Reparationsguiden.dk, før du smider noget ud, blot fordi det er i stykker.
Rådene er udviklet af Sustain Daily og Zero Waste Denmark og bragt på jp.dk.
Fakta om affald, spild og skrald:
- I 2012 var det samlede emballageforbrug på 895.000 ton. Det svarer til 160 kilo per dansker om året.
- Det årlige madspild i Danmark er på omkring 700.000 ton.
- Hvis du vil hjælpe med at samle affald i naturen, afholder Danmarks Naturfredningsforening “Affaldsindsamlingen” 2. april rundt omkring i landet.
Kilde: “Danmark uden affald” fra Miljøstyrelsen og stopspildafmad.dk.