Nyheder

Godt humør sænker blodtryk

3. maj 2011

Har du tendens til for højt blodtryk? Måske skal du bare høre din favoritmusik eller hygge i selskab med en vittig fætter. Det kan faktisk hjælpe.

Det er japanske forskere, der igennem et mindre forskningsprojekt har fundet indikatorer på, at favoritmusikken og gode grin kan sænke blodtrykket. Studiets resultater blev offentliggjort i sidste måned på den amerikanske hjerteforenings årsmøde i Atlanta.

 

Vittigheder sænker blodtryk

Forskerne samlede et hold patienter med højt blodtryk til terapi hver anden uge. Gruppeterapien bestod af patienternes favoritmusik, vittigheder og højt humør. Efter nogle måneder faldt patienternes såkaldt systoliske blodtryk med op mod seks millimeter kviksølv, der er måleenheden ved blodtryksmåling. Det systoliske blodtryk er det højeste tryk ved en måling og er dermed det første tal. Hvis man f.eks. har et blodtryk på 120/70 betyder det, at blodtrykket er 120 millimeter kviksølv, når hjertet pumper blodet ud i årerne og 70 millimeter kviksølv, når hjertet slapper af mellem to slag.

 

Blodtryk faldt en anelse

Selvom et fald på seks millimeter kviksølv ikke er voldsomt, hvis man i forvejen har et højt blodtryk, kan det betyde ganske meget. Andre studier peger på, at et fald i den beskedne størrelsesorden kan krediteres for en mindre risiko på mellem 5 og 15 pct. for at dø af hjertekarsygdomme. Effekten kan også sammenlignes med at droppe bordsalten eller smide fem kilo kropsvægt. Ifølge M.D. Michael Miller, der er leder af afdelingen for præventiv kardiologi på University of Maryland Medical Centre i Baltimore, er effekten ikke ligegyldig. Michael Miller har ikke deltaget i den japanske undersøgelse, men han har selv lavet lignende projekter.

 

– Jeg tror helt sikkert, det har en psykologisk effekt, eller måske en eller anden forbindelse mellem fysik og psyke, siger Michael Miller.

 

Grineterapi gav mindre cortisol

Den japanske undersøgelse bleve gennemført med 90 patienter i alderen 40 til 74, der hver anden uge mødtes til gruppeterapi. Gruppeterapien bestod bl.a. i at lytte og synge med på favoritmusikken. Der var en form for stand up comedy og grineterapi. Efter nogle måneder var der som nævnt et fald i deltagernes systoliske blodtryk, mens deltagerne i kontrolgruppen ikke oplevede noget fald.

 

Japanerne har ikke noget entydigt svar på, hvorfor resultaterne ser ud, som de gør. Men undersøgelsens ankerkvinde, Eri Eguchi, mener, at terapiens afslappende natur kan få produktionen af stresshormonet cortisol ned. Netop cortisol bidrager til et højt blodtryk.

 

Glad musik udvider blodårerne

Michael Miller har i et tidligere studie fundet ud af, at både grineri og lytning til musik i højt tempo kan få blodårerne til at udvide sig med op til 30%. Men når forsøgspersonerne så og lyttede til den foruroligende åbningsscene i krigsfilmen ”Saving Private Ryan” med dyster musik og foruroligende handling, havde det den modsatte effekt. Ifølge Michael Miller kan det være cellernes produktion af gassen nitrogenoxid, der styres af grineri og god musik – og som i sidste ende udvider blodårerne og sænker blodtrykket.

 

 

 

Kilde: CNN.com

Forrige artikelLever du sundt? Rikke Baumgarten

Næste artikelBagel med bøgeblade