Skøn

Godt nyt hår – sund hovedbund og sundt hår

De fleste ønsker at have en sund hovedbund og et sundt hår, som man egentlig ikke behøver at bruge så meget tid på. Hvis man holder af sjove hårfarver eller at style hår, eller hvis noget klør, irriterer eller man oplever uønskede forandringer med håret, kan man have ekstra interesse for at pleje det på den sunde måde

Foto: Shutterstock
23. marts 2023

De fleste ønsker at have en sund hovedbund og et sundt hår, som man egentlig ikke behøver at bruge så meget tid på. Hvis man holder af sjove hårfarver eller at style hår, eller hvis noget klør, irriterer eller man oplever uønskede forandringer med håret, kan man have ekstra interesse for at pleje det på den sunde måde

Holistisk økologisk hårpleje handler om at være bevidst om, hvad man putter på sit hår og hvilke produkter, man vælger. Det handler om at vælge produkter, der er lavet af naturlige og økologiske råvarer og som ikke skader miljøet eller vores kroppe.

Mange hårplejeprodukter indeholder skadelige kemikalier og tilsætningsstoffer, der kan være skrappe for både vores hår og hovedbund. Disse stoffer kan forårsage irritationer, tør hud og hår samt øge risikoen for hormonforstyrrelser.

Vælg derfor produkter, der er lavet af naturlige råvarer som planteekstrakter og økologiske olier. Disse produkter er ofte mildere og mere skånsomme for håret og hovedbunden, samtidig med at de også er bedre for miljøet.

Når man vælger økologiske hårplejeprodukter, er det også vigtigt at vælge produkter, der ikke er testet på dyr. Der findes mange fantastiske økologiske hårplejeprodukter på markedet, som ikke er testet på dyr og som stadig giver fantastiske resultater.

En holistisk tilgang til hårpleje handler også om at huske at pleje hovedbunden. En sund hovedbund er afgørende for sundt hår, så husk at massere hovedbunden med økologiske olier og bruge mild shampoo og plejeprodukter.

Det er også en god idé at lade være med at bruge varme stylingværktøjer for ofte og i stedet lade håret lufttørre. Dette kan være med til at undgå skader på håret og holder det sundt og glansfuldt.

Alt i alt handler holistisk økologisk hårpleje om at være bevidst om at vælge produkter, der er skånsomme for både hår, hovedbund og miljøet. Det kan gøre en stor forskel for både dit hår og din generelle sundhed.

Hovedbund i ubalance

Alene det, at hovedbunden er i ubalance, kan genere. Men det kan også gøre, at håret har mindre glans og udstråling, eller knækker og tabes.

Vi fælder alle en smule hår hele tiden, men hvis det bliver meget og i totter, er det værd at kigge nærmere både på indre næringsstoffer, der giver føde til hårfolliklerne, og på om der er noget der, som generer hovedbunden udefra. Kulde, varme, huer, hårpleje- og stylingprodukter, kalk i vandet mm.

Her kommer først et par generelle ting, der er værd at tage med i overvejelserne, og derefter et par forskellige områder som jeg ofte får spørgsmål til – ræk gerne ud, hvis I har områder, vi kunne dykke nærmere ned i.


Vejen til hår og hovedbund i balance

Vores kredsløb skal både i kroppen og i hovedbunden gerne være i balance og levere næringsstoffer. Der skal gerne være næringsstoffer til stede i kroppen gennem sund, næringsrig kost med masser af vitaminer og mineraler – ikke mindst silicium og B-vitaminer. Kredsløbet kan styrkes på mange måder, men E-vitamin og hvidtjørn bør prioriteres. Er der deciderede ubalancer, kan man kigge på homøopatiske dråber sammen med urter i form af tinktur eller te.

Udefra kan man se, om der er meget kalk i vandet, og om man vasker hår for ofte. Hvis man svømmer meget eller dyrker meget sport, kan det være værd bare at skylle håret og ikke bruge sæbe hver gang, man går i bad. Shampoo har absolut sin berettigelse til netop at fjerne ophobninger af snavs eller hvad vi naturligt udskiller af affaldsstoffer gennem hovedbunden – men det er muligt at gøre på en mild måde, der opløser snavs uden at udtørre huden i hovedbunden og genere håret.

Om at forebygge hårtab


Der er mange forskellige årsager til, at kvinder taber håret. Nogle årsager kan være:

  • Hormonelle ændringer: Graviditet, overgangsalder og menstruation kan påvirke hårvæksten.
  • Arvelighed: Du kan være mere tilbøjelig til at tabe håret, hvis du har familiemedlemmer, der også har tabt hår.
  • Stress: Stress kan påvirke hårvæksten negativt og føre til hårtab.
  • Medicin: Visse typer medicin, som kemoterapi, kan føre til hårtab.
  • Sygdomme: Bl.a. skjoldbruskkirtelproblemer og anæmi kan føre til hårtab.
  • Dårlig kost: Ernæring med for ringe næringsstoffer kan påvirke hårvæksten negativt.
  • Skader: Permanentning, føntørring eller andre stylingteknikker kan føre til hårtab.
  • Alder: Hårtab er ofte mere almindeligt med alderen, da hårsækkene bliver svagere med tiden.


Hårtab kan man arbejde på både indefra og udefra, og synergien med at gøre begge dele kan øge både tiden og muligheden for at bidrage til hårvækst. Det er sværest at rette op på hårtab, hvis pletterne er helt bare. Hvis der bare er lidt dun, er der større chance for, at det lykkes.

En hjælp er at undersøge, om noget af det ovenstående er på spil.

Kosttilskud, der styrker kredsløbet, er f.eks. Crataegisan fra A. Vogel – en tinktur af hvidtjørn, der understøtter et sundt kredsløb og dermed hjælper med at transportere næringsstofferne rundt i kroppen og op til hårfolliklerne.

Kosttilskud som f.eks. Hair Volume fra New Nordic eller Hair Nutrients fra Solaray er bud på gode understøttende tilskud med bl.a. B-vitaminer, Biotin, kobber og urter. Silica Extra fra Berthelsen har mange også glæde af.

Udefra kan bl.a. benyttes Weledas Hair Tonic med sankthansurt, peberrod og rosmarin. Styrker håret, giver næring til hårrødderne, forfrisker hovedbunden, reducerer hårtab og fremmer hårvækst.

Fra Australian Bodycare findes også Hair Loss Serum, der er en leave-in serum ved hårtab med Tea Tree Oil sammen med B3, Biotin og gurkemeje.


Hårpleje til gråt hår

Ved at vælge de rette produkter og metoder, og huske at tage vare på din kost og hydrering, kan du opnå sundt, glansfuldt og velplejet gråt hår.

Gråt hår kan blive gulligt på grund af en række faktorer. Herunder:

UV-stråler: Solens stråler kan forårsage oxidativ stress i håret, som kan få det til at blive gulligt.

Shampoo og balsam: Nogle produkter indeholder kemikalier, der kan få gråt hår til at blive gulligt. Dette gælder især for produkter, med sulfater og andre aggressive rengøringsmidler.

Klor: Swimmingpools kan også få gråt hår til at blive gulligt.

Tobaksrøg: Tobak indeholder stoffer, der kan få håret til at blive gulligt.

Naturlige årsager: Gråt hår kan også blive gulligt af naturlige årsager som aldring og hormonelle ændringer.

For at undgå, at gråt hår bliver gulligt, bør du beskytte det mod UV-stråler, vælge milde og sulfatfrie shampoo- og balsamprodukter, undgå at bade i klorholdigt vand og undgå at opholde dig i røgfyldte områder.

Du bør også huske at bruge en hårkur eller hårmaske regelmæssigt for at styrke og nære håret.

Der er nogle naturlige metoder, du kan prøve for at fjerne det gullige i gråt hår:

Brug af eddike: Bland en del eddike (gerne æbleeddike) med fire dele vand og påfør blandingen i håret efter vask. Lad blandingen sidde i et par minutter, før du skyller den ud.

Brug af citron: Påfør friskpresset citronsaft i håret og lad det sidde i et par minutter, før du skyller det ud.

Brug af kamillete: Kamillete indeholder naturlige blå pigmentsider, der kan hjælpe med at give håret en køligere farvetone. Kog en kop vand, tilsæt en spiseskefuld tørrede kamilleblomster og lad det trække i et par minutter. Hæld derefter blandingen i en sprøjteflaske og spray den i håret efter vask. Lad blandingen sidde i et par minutter, før du skyller den ud.

Brug af grøn te: Indeholder også naturlige blå pigmentsider. Kog en kop vand, tilsæt to teposer grøn te og lad det trække i et par minutter. Hæld derefter blandingen i en sprøjteflaske og spray den i håret efter vask. Lad blandingen sidde i et par minutter, før du skyller den ud.

Bemærk, at disse metoder kan have en midlertidig effekt og ikke vil være lige så effektive som professionel hårfarve. De bør også kun bruges sparsomt, da overforbrug kan beskadige håret.

Økologisk shampoo


Ja, der findes økologisk shampoo, der kan hjælpe med at fjerne den gullige urinsyre-farve fra gråt hår. Disse typer shampoo indeholder ofte naturlige ingredienser, der kan neutralisere gultone og give håret en køligere farvetone.

Det kan f.eks være Innersense Bright Balance Hair Bath og Bright Balance Conditioner; rene og violettonede shampoo og conditioner, der er omhyggeligt sammensat med naturlige ingredienser som monoi, græskarkerner, kokosolie, æble og risekstrakt, som hjælper med at rense og pleje blond hår og gråt hår, mens det neutraliserer gule aflejringer og holder farven kølig. Vegansk og er uden sulfater og silikone. Er lavet med gråt og blond hår i tankerne, men kan bruges i alle hårtyper.

Bemærk, at disse shampooer kan have en midlertidig effekt og ikke vil være lige så effektive som professionel hårfarve. De bør også kun bruges sparsomt, da overforbrug kan beskadige håret.


Skæleksem, nej tak

Skæleksem i hovedbunden er en hudlidelse, hvor der opstår skællende og irriteret hud i hovedbunden. Det kan være ledsaget af kløe, rødme og eventuelt hårtab. Årsagerne kan være en infektion, allergi, stress eller tør hud. Behandlingen kan foregå med specifikke shampooer eller medicin, som ordineres af en læge.

Der findes en række naturlige og økologiske metoder, du kan prøve for at behandle skæleksem i hovedbunden:

Brug af økologisk olie: Olivenolie, kokosolie og jojobaolie kan hjælpe med at nære og fugte hovedbunden og reducere skæl. Massér en lille mængde olie ind i hovedbunden og lad den sidde i et par timer, før du vasker håret.

Brug af økologisk te: Kamillete og grøn te indeholder nærende og beroligende egenskaber, der kan hjælpe med at behandle skæleksem. Kog en kop vand, tilsæt en tepose kamilleeller grøn te og lad det trække i et par minutter. Hæld derefter blandingen i en sprøjteflaske og spray den i hovedbunden. Lad blandingen sidde i et par timer, før du vasker håret.

Brug af økologiske ekstrakter: Aloe vera og Neem har nærende og antiinflammatoriske egenskaber, der kan hjælpe med at behandle skæleksem. Påfør aloe vera eller neemekstrakt direkte i hovedbunden og lad det sidde i et par timer, før du vasker håret.

Brug af økologisk shampoo: Der findes økologiske shampooer, der er specielt målrettet skæleksem. Vælg en shampoo, der indeholder naturlige og økologiske ingredienser som tea tree olie og kokosolie, og brug den regelmæssigt for at reducere skæleksem i hovedbunden.

Bemærk, at det kan tage lidt tid at se resultater ved brug af naturlige og økologiske metoder til behandling af skæleksem. Det er også en god idé at rådføre sig med en læge eller en hårplejeprofessionel, hvis skæleksem er alvorligt eller vedvarende.

Forrige artikelFølelser i balance giver en rask hund eller kat

Næste artikelC-boost smoothie

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.