Godt søvnmiddel under graviditet?

Jeg har i et par år haft store søvnproblemer, svært ved at falde i søvn, samt tidlig opvågnen. I en periode var jeg nødt til at tage imozop, sovemedicin. Efter denne periode har jeg været nødsaget til at tage melatonin, og jeg oplever, at jeg ikke kan sove uden denne hjælp, trods sovebriller, og fuldstændig mørklagt soveværelse og uden mobiltelefon og clockradio m.v.

Nu er jeg blevet gravid, og min læge fraråder mig at fortsætte med at tage melatonin, og er derfor i vildrede, da jeg ikke kan sove uden denne hjælp. Jeg har brug for et godt råd til mine soveproblemer, da det er så opslidende ikke at få sin søvn, og mit barn har ikke godt af, at mor ikke får sovet.

Skorpionen

 

 


Du kan roligt tage melatonin som søvnmiddel ved sengetid, da det er et naturligt signalstof, der er med til at sikre dig en god søvnkvalitet. Der har lige i Ugeskrift for Læger været en artikel om melatonin, som sikkert vil ændre lægernes indstilling til stoffet. Melatonin er en kraftig antioxidant, der modvirker iltstress i cellerne, modvirker kræft på flere forskellige måder og er immunstyrkende.

Der skal meget til (over 20 milligram dagligt), før der er rapporteret om alvorlige bivirkninger, og den døsighed og træthed, der kan forekomme ved normale doser, forsvinder ved nedsættelse af dosis eller stop.

Ved graviditet er der også mange gode virkninger af melatonin, der blandt andet produceres i moderkagen og nedsætter risikoen for svangerskabsforgiftning og væksthæmning af fosteret i livmoderen. Men dosis bør være under 3 milligram ved sengetid, og du bør ikke bruge langsomt virkende melatonin.

Det er i øvrigt også vist, at gravide kvinder skal undgå lys i soveværelset, da det hæmmer den normale produktion af melatonin og skader søvnkvaliteten.

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge

1 kommentar

  • Niels Christensen siger:

    Tilskud af calcium og magnesium inden sengetid kan også hjælpe med til at sove godt. Andre muligheder er urtete som f.eks. “Sleep Easy”-te eller tilskud med tryptophan som f.eks. Trypton*at fra Natur-Drogeriet.

  • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

    Skriv et svar

    Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

    *