Nyheder

Gødning kan slå dine planter ihjel

Foto: Adobe Stock
20. april 2021

Haveselskabet har foretaget analyser af forskellige typer gødning, som er godkendt til økologisk jordbrug. Her finder de, at stoffet clopyralid forekommer i seks ud af seks prøver, og det kan være skadeligt for dine planter.

Haveselskabet modtog i 2020 flere henvendelser fra medlemmer, som ikke kunne forstå, hvorfor deres planter pludselig blev syge og dårlige. Særligt tomater og peberfrugter begyndte at se misdannede ud og væksten gik i stå – og det var på trods af, at planteejerne egentlig mente, at de gav dem rigeligt med pleje og kærlighed.

For at være gode ved floraen havde ejerne nemlig givet dem gødning, som var godkendt til økologisk jordbrug, og som gerne skulle få planterne til at trives. Men sådan gik det ikke. På baggrund af de henvendelser besluttede haveselskabet at teste flydende gødning af denne type fra flere forskellige fabrikanter. 

[relateredehistorier]

Resultaterne er kommet i år og viser, at den flydende gødning, som enten er markeret “Godkendt til økologisk jordbrug” eller “Også til økologiske haver” i flere tilfælde er forurenet med pesticidrester. Der er tale om pesticidet clopyralid, som bruges på roemarker.

Når clopyralid optræder i den gødning, som bliver brugt i de danske haver, skyldes det, at gødningen produceres på et restprodukt fra sukkerproduktionen, som hedder vinasse. I alt testede Haveselskabet seks forskellige gødninger, og i alle tilfælde fandt de clopyralid i mængder, som deres eksperter vurderer, kan være skadeligt for eksempelvis tomatplanter.

Vil have garantier

– Analyserne viser voldsomt høje værdier af clopyralid i alle de gødninger, vi har fået undersøgt. Selvom det kan vise sig at være nogle enkelte partier, der har været forurenet, er det uacceptabelt, at det overhovedet kan lade sig gøre, at de stoffer havner i gødningsprodukter. Det er jo en ganske kedelig tendens, at det gør sig gældende i alle 6 testede produkter, udtaler Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet. 

Der er i dag ikke officielle grænseværdier for, hvor meget clopyralid der må være i flydende gødning. Lovgivningen foreskriver, at værdierne ikke må være til skade for hverken dyr, mennesker eller planter. Men Haveselskabets eksperter vurderer altså, at man ved at bruge blot 1-2 liter vand tilsat den forurenede gødning, i den anbefalede mængde, kan skade planterne. Og skaden bliver kun større med tiden, da clopyralid lagres i jorden, og hver vanding dermed får eksponeringen overfor pesticidet til at stige.

På baggrund af analyserne efterspørger Charlotte Garby, at der fra politisk side laves om i reglerne for, hvilke sukkerroer, der må bruges til produktionen af gødning.

– Det er helt essentielt, at haveejeren fremover kan regne med, at der i flydende organiske gødningsprodukter ikke er et indhold af skadelige midler. Derfor opfordrer vi til, at der indføres en certificering af vinasse fra leverandørernes side, hvor de kvalificerer og garanterer, at roerne ikke er behandlet med clopyralid, siger hun. 

Det røde Ø-mærke

Indtil der er mere klarhed om omfanget af kontamineringen, og producenterne kommer med en garanti for, at der ikke er skadelige stoffer i den flydende gødning, anbefaler Haveselskabet, at man helt holder sig fra produkterne.

Vil man gøde sine planter, kan man gå efter typer, der er mærket med det røde Ø-mærke, som garanterer, at gødningen er lavet på økologisk dyrket plantemateriale. 

Alternativt kan man benytte en flydende mineralsk drivhusgødning eller en fast gødning, der enten fås som ren NPK-gødning eller organiske gødningskugler. 

Forrige artikelKom til gratis søvnwebinar

Næste artikelVejen banes for mere biodiversitet