Krop

Gør januar-motionen ondt?

Foto: Scanpix/Iris
9. januar 2018

Motionen er god for os, og januar er højsæson for nye motionister. Mange tænker, at nu skal der gives gas, og tager alt for hårdt fat. Det kan give småskader og ømhed, som i værste fald stopper de nye tiltag allerede inden, de bliver til nye, sunde vaner. Få gode råd og tips, så du kommer godt i gang.

Lad det være sagt med det samme: Det er helt naturligt at blive øm efter en løbetur, hvis det er den første i lang tid. Kunsten er at holde ømheden på et niveau, så du er klar til næste omgang motion, uden at det bliver direkte tortur.

Derfor er det bedste råd: Start stille og roligt! Det kan føles, som om at du har mere at give af i kroppen, men hellere lidt overskud tilbage og et par ben, du kan gå på, end sportsskader og ødelagt motionsopstart.

Vær især opmærksom, hvis du dyrker sport med andre mennesker, og hvor der går konkurrence i det. Her kan din manglende form nemlig let glemmes i iveren efter at komme først, score eller blokere. Og før du ved af det, står du måske med en forstuvning eller en fibersprængning – og så ER du sat til tælling i en periode.

 

Ondt i leddene?

En klassisk sportsskade blandt løbere er skinnebensbetændelse, som opstår, når musklen på forsiden af skinnebenet er blevet belastet for meget. Det kan du forebygge med en korrekt løbestil. Skinnebensbetændelse opstår, når du lander på hælen. Koncentrer dig i stedet om at lande på hele foden med vægten på forfoden. Den er nemlig indrettet til at absorbere stødet, hvilket din hæl ikke er.

Ømme led og muskler kan allerede være et problem før og efter opstart af motion – især hvis du har lidt inflammation i kroppen, og måske tendens til gigt? Her er gurkemeje og ingefær dine bedste venner. De to rødder er nemlig inflammationsdæmpende og gør derfor noget ved årsagen til smerterne. Hvis du godt kan lide at spise og drikke andre ting end ingefær og gurkemeje, kan et tilskud som Total Gurkedol anbefales. Med sit høje indhold af de virksomme stoffer fra gurkemeje og ingefær samt granatæble er det en let måde at få et antiinflammatorisk skud.

 

Ømhed bør ikke være undskyldning

Inflammation kan sagtens opstå som følge af motion, fordi du pludselig belaster muskler og led, der måske ikke er vant til det. Men oftest findes der en dybereliggende årsag, hvor kost og livsstil spiller ind. Husk derfor altid at fylde dine depoter med masser af grøntsager og gode sunde olier, som ikke mindst skal bruges til at smøre leddene med.

Selvom ømheden er helt naturlig i starten, kan den være medvirkende til at ødelægge motivationen – for hvor sjovt er det lige ikke at kunne forcere en trappe i dagene efter uden at ligne en olding?

Atrogel, der består af udtræk fra Arnica Montana-blomsten, er et oplagt naturligt middel mod overanstrengte muskler. Planten er kendt for sin umiddelbare lindrende effekt, og gelen kan smøres direkte på de ømme muskler og trænger hurtigt ind i huden. Et træningspas kan med fordel afsluttes med, at du smører med Atrogel, så restituerer musklerne hurtigere.

Udover ømme muskler efter motionen kan gelen selvfølgelig bruges ved alle slags overanstrengelser, så den er også rar at have ved hånden, når havearbejde eller hovedrengøring truer.

Få mest ud af motionen

Du har sikkert hørt flere snakke om, at de får mere energi af motion. Og måske føler du bare slet ikke, at det sker for dig? Det er helt naturligt, at motion i starten vil føles som en ekstra belastning – husk, at din krop pludselig skal yde mere, end den plejer!

Derfor er restitution, hvile og søvn en vigtig del af en succesfuld opstart. Motioner kun hver anden dag, da dine muskler skal have tid til at komme sig (og vokse med opgaven). Lyt til din krop (men ikke til ømheden eller den lille stemme, der snakker om sofatid i stedet for motionen).

Sørg for at få den kost, som skal til, når din krop skal yde ekstra. Vitaminer, mineraler, fedt og protein er vigtige ingredienser i at opbygge muskler og form.

Når din motion er blevet en vane, så vil du helt sikkert begynde at mærke, at det giver dig ekstra energi – og nogle opgaver vil føles lettere, når muskler og led er i form.

Får du en skade undervejs, så skal du respektere den, men også sætte hurtigt ind med førstehjælp: køling af området, hæv foden/benet/armen over hjertet, inflammationsdæmpende midler m.m. Derefter er det faktisk vigtigt i de fleste tilfælde at sætte i gang med genoptræning, ligeså snart det er muligt, da belastning (stop, når det gør ondt!) hjælper med at ophele vævet.

 


Til sportsapoteket

Atrogel
  • er lavet på friske blomsterhoveder, som sikrer meget mere af det aktive stof
  • har en dokumenteret effekt
  • trænger hurtigt ind i vævet og lindrer.
Gurkedol
  • er en unik sammensætning med stor synergieffekt mellem de aktive stoffer
  • virker smertestillende
  • består af en vegetabilsk kapsel uden tilsætningsstoffer.

Forrige artikelGluten er muligvis ikke synderen

Næste artikelVirtual reality som demensbehandling

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.