Rengøring er nødvendigt, men det er bestemt ikke altid nødvendigt at bruge de gammelkendte rengøringsmidler.
Tænker du over, hvordan du holder hjemmet rent uden at belaste dit lokale miljø, den globale CO2-balance – og dit eget helbred?
De har lovet os mirakler i mange år, rengøringsmidlerne. Men miraklerne har ikke været uden omkostninger, når gulvspanden eller opvaskebaljen blev tømt i afløbet. Der findes ofte spor af de sundhedsskadelige midler i drikkevandsboringer. Miljøstyrelsens officielle anbefaling er eksempelvis, at du ikke bruger klorholdige midler i rengøringen – selvom disse midler endnu ikke er forbudt.
Eksemplet med klor illustrerer, at vi ikke kan regne med, at systemet beskytter os.
Læs også: Skimmelsvamp – sygedomsspøgelset ikke mange kender til
Begræns kemien
Når du køber miljømærkede midler, er du sikker på, at der stillet krav til brugen af kemiske stoffer. Det gælder både Svanemærket og forskellige internationale certificeringer.
CO2-aftrykket
Når du har overvejet og planlagt dit nødvendige forbrug, kan du have de samme CO2-overvejelser om rengøringsmidler som om andre produkter:
Er produktionen foregået under bæredygtige forhold, er ingredienserne dyrket/fremstillet på en ansvarlig måde, hvad er er emballagen lavet af, og er der mulighed for genbrug, genanvendelse? Hvordan behandler producenten sine medarbejdere, og hvor langt er varen transporteret rundt i verden?
Så let at selv et barn kan gøre det …
Hvis du er i tvivl, om du har lyst til at benytte et specifikt rengøringsmiddel, kan du stille dig selv spørgsmålet:
Har jeg lyst til at lade mit barn benytte dette middel? Med eller uden handsker?