Nyheder

Gør sex dig (eller din mand) ked af det?

Foto: Adobe Stock
18. september 2018

Mænds følelser efter sex er meget mere nuancerede end tidligere antaget. En ny videnskabelig artikel belyser den nedtur, som nogle oplever efter akten, hvorfor den opstår og udfordrer ideen om, at mænd altid synes, sex er fedt.

Sex er godt, sex er fedt, sex er sundt, sang den danske rapper Natasja tilbage i 2008. Og netop sådan bør det også være. Men en ny undersøgelse belyser, hvordan en del mænd får det skidt efter akten. For i stedet for at mærke en følelse af velvære, intimitet og tilfredsstillelse rulle ind over sig efter en god omgang på lagnet, bliver mændene ramt af Postcoital Dysphoria (PCD).

PCD kommer til udtryk på forskellige måder. Det kan være som irritation, en følelse af at være ked af det eller gråd, som indtræffer umiddelbart efter sex. Fænomenet er tidligere blevet undersøgt blandt kvinder, men i et nyt studie sætter professor Robert Schweitzer fokus på de mænd, der bliver ramt.

Schweitzer sagde i forbindelse med udgivelsen, at deres fund er særligt interessante, fordi de rokker ved opfattelsen af, at mænd altid har lyst til – og har det godt med sex.

– Den slags antagelser er meget dominerende, men oplevelserne med PCD modsiger de kulturelle ideer om mænds seksualitet og den efterfølgende følelse.

Det kan være naturligt at blive ked af det

I undersøgelsen forsøger de at finde svar på, hvorfor nogen bliver ramt af tristhed efter sex. De fandt frem til, at en række faktorer kan spille ind. Der viste sig en sammenhæng mellem stress og PCD og svære seksuelle udfordringer og PCD.

Men bemærkelsesværdigt nok oplevede en del af mændene at blive overrumplet af negative følelser uden nogen synlig grund. Her peger Schweitzer på, at sporadiske anfald kan være en helt naturlig del af det følelsesmæssige efterspil til akten.

Med den konklusion udfordrer han, hvad den naturlige reaktion er for mænd efter seksuel aktivitet. Han åbner op for et følelsesspektrum, der hidtil kun har været undersøgt og kendt hos kvinder, og han giver med sine fund måske plads til, at sunde, raske, ”rigtige” mænd også godt må være kede af det. En mand skriver i undersøgelsen:

”Jeg græder som regel og har depressive episoder efter samleje (…), men fordi jeg ikke vil gøre min partner nervøs, holder jeg det nogle gange inde i flere timer.”

PCD kan ramme både mænd og kvinder, og det kan være svært for både den, der mærker det og den partner, der er vidne til det.

Bryd mønstret

Det kan ifølge Schweitzer være slidsomt og ødelæggende for vigtige bånd i forholdet, når PCD sniger sig ind i sengen. Men heldigvis er der ting, man kan gøre for at komme tættere på hinanden og komme af med de triste følelser.

Joel Maczkowiack, der har arbejdet med Schweitzer, peger på, at par, der tager sig tid til hinanden efter akten, oplever større både følelsesmæssig og seksuel tilfredshed. Med det mener han at kunne konkludere, at tiden efter sex har større betydning, end man måske tidligere har tillagt den.

Så kys. Mærk hinanden. Tal sammen.

Astrid Højgaard, ledende overlæge på sexologisk center i Aalborg, forklarer til DR, at det er vigtigt, at man ikke ligger alene i sin tristesse. Man kan aftale at have et øjeblik sammen, eller man kan stå op og gøre noget andet, så man får brudt stemningen.

Om undersøgelsen

  • 1208 mænd deltog.
  • Besvarelserne blev hentet ved en online spørgeskema undersøgelse.
  • Alle svarpersoner er over 18 år og seksuelt aktive.
  • Undersøgelsen spørger ind til blandt andet fysiske- og psykiske overgreb, stress, angst, sindssygdomme og seksuel performance.
  • 41 pct. svarede at have oplevet PCD på et tidspunkt i sit liv.
  • 20 pct. at have oplevet det indenfor de seneste fire uger.
  • 3-4 pct. har oplevet begge dele.

https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/4-ud-af-10-maend-har-oplevet-tristhed-efter-sex

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/quot-mlc072718.php

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/0092623X.2018.1488326#aHR0cHM6Ly93d3cudGFuZGZvbmxpbmUuY29tL2RvaS9wZGYvMTAuMTA4MC8wMDkyNjIzWC4yMDE4LjE0ODgzMjY/bmVlZEFjY2Vzcz10cnVlQEBAMA

Forrige artikelPenicillin kan hjælpe din hals, men udfordrer din tarm

Næste artikelDer skal gøres op med ”Machomanden”

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.