Nyheder

Gojibær – Kinas røde diamanter og superfood

17. juni 2012

Siden årtusindskiftet har gojibærret, som kineserne i århundreder har spist for at forlænge livet, nydt status som superfood.

 

Et lille bær med et udseende, der i tørret stand minder om en orangerød rosin, er i flere århundreder blevet indtaget af kineserne i håb om at leve længere, blive mere potente eller stærkere.

Om kineserne har ret, og gojibærret har netop de gavnlige egenskaber, er svært at sige, men det indeholder i hvert fald mange næringsrige stoffer.

Englænderne opdagede gojibærret først

Gojibærret har været længe undervejs til sin status som superfood.

Selvom det stammer fra Kina, har det faktisk vokset i engelske læhegn og diger siden 1730´erne, hvor hertugen af Argyll introducerede busken i den britiske fauna.

Busken bærer også navnet Duke of Argyll’s Tea Tree, og det siges, at de britiske fugle er vilde med bærrene. Om de lever længere end andre fugle vides ikke.

Gojibær – nu med egen festival

Hovedparten af bærrene på verdensmarkedet er produceret på plantager i Nord- og Vestkina, og her er de så begejstrede for bærrene, at der i Ningxia-regionen afholdes en gojibærfestival.

Festivalen er en årligt tilbagevendende begivenhed, der altid falder i august, som er høstmåneden.

Bærrene fra Ningxia går i Asien for at være af højeste kvalitet og beskrives derfor i handelsøjemed med ordene ”de røde diamanter”.

Portræt af gojibærret

Ellipseformet bær, der vokser på busk.

Størrelse: 1-2 cm lang.

Farve: skarpt orangerød.

Smag: en blanding af rosin og tranebær.

Bærret har mange forskellige navne, bl.a. ulvebær, kinesisk ulvebær, hertugen af Argylls tetræ (Duke of Argyll’s tea tree).

Kommercielt navn: gojibær.

Ordet ”goji” minder om udtalelsen af buskens kinesiske navn, nemlig ” gǒuqǐ”.

Stammer fra Kina, hvor det stadig bruges i traditionel kinesisk naturmedicin. Faktisk er det blevet brugt i flere århundreder i asiatisk naturmedicin.

Findes i mere end 40 varianter.

I Danmark er det kun tilladt at markedsføre og sælge bær fra busken Lycium barbarum.

I Danmark vokser gojibær-busken (almindelig bukketorn) på den øverste del af stranden sammen med bl.a. klitroser og almindelig strandkål.

Naturstyrelsen har sortlistet busken som en invasiv art, der ”kan bekæmpes lokalt til acceptabelt niveau, men kan ikke udryddes nationalt”.

 

Gojibærret:

18 forskellige aminosyrer, herunder alle de essentielle.

21 spormineraler (bl.a. germanium, der kun sjældent findes i fødevarer).

Den rigeste naturlige kilde til karotinoider.

Mere betakaroten end gulerødder.

A-vitamin.

B-vitaminer.

500 gange mere C-vitamin end appelsiner.

Polysaccharider, som styrker immunforsvaret.

Zeaxanthin (antioxidant, der koncentreres i øjets såkaldt gule plet)

Selen.

 

Gojibær er rig på antioxidanter, som:

– forebygger kræft.

– forebygger hjertesygdom.

– styrker immunforsvaret.

– sænker kolesterolniveauet.

Antioxidanter bekæmper de frie radikaler, som skader cellerne. Derfor forsinkes aldringsprocessen.

 

Sådan anvendes gojibær i maden:

Kan spises rå, kogt eller tørret.

Som topping på grød, havregryn eller mysli.

Spis bærret sammen med andre tørrede bær, tørret frugt og mandler.

Sammen med ris. I supper. I bagværk. I te.

Du kan sagtens finde opskrifter og forslag til anvendelsesmuligheder på nettet.

Vi har linket til nogle stykker herunder.

 

Speltgaletter med ost, agurk og gojibær.

Raw brownie med gojibær og fræk topping

Fryd-for-øjet-salat med gojibær!

Hjemmelavet chokolade-drømme med mandler, kokos og gojibær

 

Vær opmærksom på, at gojibær kan reagere med:

Det blodfortyndende stof warfarin, der bl.a. findes i medicin til at forebygge blodpropper.

Diabetes.

Blodtryksmedicin.

 

 

Kilder: Fødevarestyrelsen, vitaelab.dk, Wikipedia, www.extremehealthusa.com, www.webmd.com

Forrige artikelAutisme – fra maden til tarmen til hjernen

Næste artikelForkert at spise fiskeolie?