Nyheder

Gør grillen lidt sundere

31. maj 2010

Når havegrillen bliver tændt, udsætter vi os for lidt flere skadelige stoffer end foran komfuret. Lær at gøre grillmaden lidt mindre skadeligt.

Er der noget hyggeligere end at sidde i parasollens skygge på en varm sommerdag, nyde et glas kold saft og vente på, at kullene bliver varme?

Der er bare det med mad lavet over grillen, at det har en tendens til at indeholde lidt flere sundhedsskadelige stoffer, end vi er vant til fra komfuret. Det er selvfølgelig en overvejelse værd, om du skal grille helt så meget, men du kan også begrænse dannelsen af stofferne ved at være mere bevidst ved grillen.

Skru ned for varmen på grillen

Nogle af de sundhedsskadelige stoffer opstår, fordi kød på grillen simpelthen får for høje temperaturer. Stegeskaderne er kendt for at kunne forårsage kræft.

Ingen ved helt præcist, hvor meget vi kan tåle, før sundheden tager skade, men så lidt som muligt er et godt råd. Derfor er det måske værd at overveje at begrænse grillmaden, hvis man griller rigtig meget.

Flammer er værst

Temperatur, lufttilførsel, afstand og placering af maden i forhold til varmen er alt sammen med til at spille ind, når det gælder udviklingen af skadelige stoffer. De højeste koncentrationer er fundet i pølser stegt på bål, så hold maden væk fra åben ild.

Gode råd ved grillen:

– Undgå at fedt drypper ned til kullene – det får røg og flammer frem, som tilfører maden skadelige stoffer. Læg noget mellem mad og grillrist.

– Grill mad med mindre fedtindhold

– Undgå åben ild – læg først maden på grillen, når kullene gløder og er grå udenpå.

– Flyt maden længere væk fra den direkte varme – grill i længere tid ved lavere temperaturer.

– Vend maden flere gange.

– Mariner og/eller kog maden på forhånd.

– sørg for god lufttilførsel under grillningen.

– Brug ikke stegesky til sauce.

– Hvis du har låg til grillen, så grill kort tid over varmen og flyt maden til et sted uden kul under og læg låg på, mens du steger færdig.

– Hvis du bruger gasgrill, så sørg for rene lavasten.

Kilde: Dinside.no
(Oprettet den 31. maj 2010)

Forrige artikelStorbyer får blodtrykket til at stige

Næste artikelHyben er populært ved gigt