Nyheder

Gør kulhydraterne sunde

23. januar 2013

Du har brug for kulhydrater – også hvis du vil tabe dig. Forskere har fundet ud af, at proteinrig kost med få kulhydrater øger risikoen for hjertekarsygdomme på længere sigt. Vi har nogle tips, der kan gøre kulhydraterne sundere.

Atkinskuren og LCHF er to slankekure, der tager udgangspunkt i at skrue voldsomt op for proteinerne i kosten og ned for kulhydraterne. Men ifølge svenske og amerikanske forskere øger denne type kure risikoen for hjerteanfald. Undersøgelsen er baseret på 43.000 svenske kvinder i en periode på 16 år, hvor man sammenlignede proteinindtaget med fremkomsten af hjertekarsygdomme.

Sådan sænker du GI-værdien i kulhydraterne

Måske behøver du ikke frygte kulhydraterne så meget, hvis du vil ned i vægt. Der er i hvert fald nogle måder, hvor du kan gøre kulhydraterne sundere, så de stabiliserer dit blodsukker.

Magasinet “i Form” har fået GI-eksperten Fredrik Paulún til at gøre otte kulhydrater lidt sundere. GI står for glykæmisk indeks og er et system, der beskriver fødevarernes påvirkning af blodsukkeret. Hvis du spiser de såkaldt hurtige kulhydrater i f.eks. hvidt brød eller pasta, vil dit blodsukker stige voldsomt og kortvarigt efter måltidet. Når det efterfølgende falder, vil det medføre sultfornemmelse og øge risikoen for, at du spiser for mange kalorier. Det gælder om at holde blodsukkeret så stabilt som muligt, hvilket bedst opnås med de langsomme kulhydrater i eksempelvis fuldkorn og grøntsager.

Vand

Et glas vand til måltidet kan bidrage til at holde blodsukkeret stabilt. Vandet fortynder kulhydraterne og fordøjelsesenzymerne, hvilket får kulhydraterne til at nedbrydes langsommere. Derfor er havregrød også en anelse sundere end rå havregryn, og som sidegevinst mætter vandet også.

Salat

En salat før bøffen og den bagte kartoffel kan være et godt valg. Salaten pakker sukkeret i kartoflens kulhydrater ind, så kroppen fodres langsomt med små mængder efterhånden som salaten nedbrydes.

Nødder og frø

Det kan være en god idé at blande nødder eller frø i pastasalaten. Du kan frit vælge mellem pekannødder, hasselnødder, mandler, paranødder, valnødder, macadamianødder, cashewnødder, pistacienødder, solsikkefrø, græskarfrø, sesamfrø eller hørfrø. Et drys sesamfrø på sushirullerne er også godt. Nødder og frø er rigtig gode til at sænke GI-værdien. Der er ganske vist også kulhydrater i nødder og frø, men de sidder inde i selve kernen og spaltes derfor langsommere.

Bælgplanter

Bælgplanter, såsom linser, bønner eller kikærter, er også effektive til at sænke GI-værdien. Bælgplanter er fyldte med proteiner, hvilket får mæthedsfornemmelsen til at vare længere, da mavesækken tømmes langsommere. Bælgplanterne indeholder også antinutrienter, der bremser nedbrydningen af kulhydrater og sænker dermed deres GI-værdi. Så sorte bønner i din smoothie eller linser i salaten kan gøre kulhydraterne sundere.

Citron og eddike

Surhed fra enten citronsaft eller eddike får tarmene til at tømmes langsommere og sænker GI-værdien. Så en olie-citrondressing på pastaen eller en olie-eddikedressing på salaten bidrager til sundheden. Vælger du citronen, får du i tilgift masser af C-vitamin. Vælger du eddiken, følger en masse sunde antioxidanter med.

Spis rester

Rester af kartofler, pasta eller ris bliver faktisk sundere af et døgn i køleskabet. Det får nemlig en del af stivelsesindholdet til at ændre sig til såkaldt resistent stivelse. Det smører fordøjelsen og GI-værdien sænkes. Det gælder også, hvis du genopvarmer maden.

Rødvin, kaffe og te

Både rødvin, kaffe og te forbedrer insulinfølsomheden, hvorfor kroppen skal bruge mindre insulin for at sænke blodsukkeret. Det resulterer også i en lavere GI-værdi. Så et glas rødvin til maden eller en kop kaffe før måltidet kan bidrage til, at kulhydraterne nedbrydes langsommere.

Kanel

To gram kanel om dagen var tilstrækkeligt til at sænke det forhøjede blodsukker hos type 2-diabetikere med op mod 30 pct, har forskning vist. Så kanel øger insulinfølsomheden og får GI-værdien til at falde. Bland lidt kanel i kaffen eller teen – eller giv din grød eller yoghurt et drys.

Kilde: i Form 2/2013 og svt.se

Forrige artikelRygning er altid usundt

Næste artikelArsenik i babymad