Forældre er ikke klar over, hvad der skal til for at få børn til at spise sunde mellemmåltider. Kodeordet er social mad.
Hvad er det lige, der tiltrækker så meget ved en bakke pomfritter frem for et sundt og nærende æble? Mange forældre har nok stillet sig selv spørgsmålet. Svaret er: Du kan dele pomfritterne med vennerne!
Den sociale dimension er vigtig, når det handler om mellemmåltider. Det fortæller ernæringsekspert Gitte Laub Hansen fra Kræftens Bekæmpelse til fpn.dk.
Ny forskning fra Handelshøjskolen, Aarhus Universitet viser, at forældre er dårlige til at forstå, hvad deres børn har lyst til som mellemmåltider i løbet af dagen. Forældrene lægger vægt på, at mellemmåltiderne skal være sunde og nærende, men ved ikke, at bl.a. de sociale aspekter ved mellemmåltiderne er helt afgørende.
– Forældrene glemmer, at det sunde også skal smage godt og være cool. For børn er det vigtigt, at de kan dele maden med deres kammerater, viser vores analyser, siger lektor Tino Bech-Larsen fra Handelshøjskolens forskningscenter MAPP. Sammen med Kræftens Bekæmpelse, Landbrugsrådet og Arla Foods er MAPP-centret med i et forskningsprojekt, der har undersøgt barrierer for at spise sundere samt udviklet og testet koncepter for sunde fødevarer. Konklusionen om, at et mellemmåltid skal kunne deles, harmonerer fint med tidligere undersøgelser.
– Når børn vælger slik og pomfritter i idrætshallen, er det fordi, de kan dele det med vennerne. Det giver en social dimension som et æble ikke kan give, siger Gitte Laub Hansen.
Hun opfordrer forældre til at tænke i de sociale baner, når mellemmåltiderne planlægges.
– Det er oplagt at give børnene knasegrønt med i skole eller som hyggespisning foran tv. Det kan f.eks. være slikærter, gulerodsstave, agurk, peberfrugt, cherrytomater, babymajs, æblebåde, druer, melon, radiser etc. Det vigtigste er, at det er skåret ud, så de kan dele det med andre, siger hun.
Fpn.dk (oprettet den 5. november 2009)