Nyheder

Gør pc’en lidt grønnere

7. februar 2013

Din pc er en af hjemmets strømslugere. Men du kan måske reducere strømforbruget og samtidig få en hurtigere computer som ekstra gevinst. Vi giver syv tips, der kan gøre din pc en anelse grønnere.

Det er svært at leve uden en pc, og hvis du er meget optaget af bæredygtighed, melder den dårlige samvittighed sig næsten allerede ved købet. De gamle skrivemaskiner var trods alt en anelse mere CO2-venlige, da de var enkle at producere og ofte fulgte ejeren det meste af livet – hvis du er så gammel, at du kan huske tiden med farvebånd og slettelak. Du kan ikke gøre så meget ved udviklingen, men du kan gøre noget for at gøre din pc mere grøn i den daglige brug.

1: Ryd op

Hvis du dagligt irriteres over al den tid, din pc bruger på at starte op, er det måske på tide med en optimering. Når din pc er ny, er det som oftest et fåtal af programmer, der starter op sammen med styresystemet. Men med tiden kan der være masser af programmer, der startes op, selvom du ikke bruger dem til noget. Det gør din pc langsommere i både opstart og drift, og spildt tid er spildt strøm.

Det kan være svært at finde rundt i systemet, men der findes heldigvis programmer, der kan optimere din pc, uden at det bliver alt for indviklet. TuneUp Utlities (tune-up.com) har vundet flere tests, men koster dog også 300 kroner. Der findes gratis alternativer, såsom CCleaner (piriform.com/ccleaner) og Wipe (privacyroot.com).

2: Sluk

Ganske mange har en uvane med at lade pc’en stå tændt. Særlig hvis den er lidt langsom i opstart, er det nærliggende at lade den stå klar. Men det giver både skærm og computer en kortere levetid, og det er spild af strøm. Hvis du skal bruge den hurtigt, bør du i det mindste lade den stå i dvale. Hvis det er glemsomhed, der er skyld i din tændte pc, findes der et sjovt lille program, der hedder Green Cam. Det er gratis, og det aktiverer dit webcam, således at skærmen slukker, hvis du forlader din computer. Programmet kan hentes på ecobeneficios.com.br.

3: Brug en bærbar

Hvis du har en bærbar og en stationær, er der god eløkonomi i at bruge den bærbare. Undersøgelser har vist, at en stationær computer typisk bruger 150 Watt ved brug, mens en bærbar kun bruger omkring 25 Watt.

4: Print lidt grønnere

Mange print kræver måske ikke et helt nyt stykke papir. Mange tekstudkast og tegninger af Cirkeline, som ungerne kan male på, tager ikke skade af, at der er noget på bagsiden. Så gem print, du ikke skal bruge til noget.

Printblæk og -toner er også dyre og miljøbelastende behov, men der er en måde at reducere forbruget. På Ecoprintsaver.com kan du købe et program, som giver dig mulighed for at spare på blækket eller toneren. Det gøres ved, at du ved hvert enkelt print vælger den nødvendige kvalitet. Et udkast behøver jo ikke stå så tydeligt på papiret som det færdige brev. Programmet koster godt nok knap 40 dollars, men de penge er hurtigt tjent ind igen, hvis du ellers skulle købe nye blækpatroner flere gange om året.

5: Køb kvalitet

Du får som bekendt, hvad du betaler for. Billige computere er sjældent en miljøvenlig investering. De holder ikke så længe, og de bruger også ofte mere strøm end de dyrere alternativer. Vær realistisk istedet for ukritisk at falde for butikkernes knaldtilbud. Husk iøvrigt at trådløse mus og trådløse tastaturer bruger mere strøm end dem, der er forbundet til computeren.

6: Anvend trådløst netværk

Trådløst netværk i hjemmet er en god mulighed for at spare på mængden af hardware. Så kan du nøjes med én printer, og måske er én bærbar pc også nok? Den kan jo bruges over hele hjemmet, og vanetænkningen med en stationær pc på skrivebordet kan være en overflødighed.

7: Lad andre få glæde af din pc

Hvis du vil udskifte din pc, er der sikkert mange mennesker i udviklingslandene, der kan bruge din udtjente maskine i et par år. Måske kan din lokale skole også bruge den. Under alle omstændigheder bidrager det til bæredygtigheden, hvis du lader din pc genbruge i stedet for at smide den ud. Comsug foranstalter transport af brugte computere fra Danmark til udviklingslandene. Læs mere om deres projekter på hjemmesiden, comsug.dk.

Du skal dog huske at rense din pc helt, før du overdrager den til andre. Det er ikke nok blot at slette filerne og tømme papirkurven, for med den type sletning kan alle data nemt gendannes med den rette software. Men der findes gratis software på nettet, der overskriver alle dine data så mange gange, at en gendannelse er umulig. Læs mere i denne artikel fra PC World, eller lad dit lokale pc-værksted stå for rensningen.

Kilde: Samvirke.dk

Forrige artikelDe besværlige og sunde bønner

Næste artikelSoja-smøreost med krydderurter