Nyheder

Grapefrugtspisere behøver ikke frygte brystkræft

27. april 2009

For to år siden viste en undersøgelse, at kvinder efter overgangsalderen, der spiser en kvart grapefrugt eller mere om dagen, har større risiko for at få brystkræft. Der er dog ingen grund til at forsage den bitre frugt. I to nye, store undersøgelser bliver der ikke fundet nogen sammenhæng mellem grapefrugt og brystkræft.

Grapefrugt har været mistænkt for at kunne påvirke østrogenomsætningen i kroppen og dermed øge risikoen for brystkræft. I en ny europæisk undersøgelse, som forskere fra Kræftens Bekæmpelse har medvirket til, blev der dog ikke fundet nogen sammenhæng. Blandt ca. 115.000 kvinder fra den såkaldte EPIC-kohorte spiste 59 pct. grapefrugt og fire pct. spiste mere end 60 gram om dagen, svarende til en kvart grapefrugt. Efter gennemsnitligt 9,5 års opfølgning var der ingen forskel i forekomsten af brystkræft mellem dem, der spiste mest og dem, som aldrig spiste grapefrugt.

-Resultatet af undersøgelsen viser ingen sammenhæng mellem indtaget af grapefrugt og risikoen for at få brystkræft, hverken hos kvinder før eller efter overgangsalderen. Havde der været en stærk effekt, havde vi sandsynligvis fundet den, siger Anja Olsen, der er forsker i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter til undersøgelsen. De samme konklusioner nåede man frem til i det store ’Nurses Health Study’ i 2008. Sikkert svar kræver flere studier Ifølge Anja Olsen er de tre undersøgelser et godt eksempel på den proces, der skal til, før man kan sige om noget, at sådan er det. Én undersøgelse gør det sjældent alene.
Derfor må man nu ændre budskabet fra 2007, hvor det første studie viste, at en kvart grapefrugt eller mere om dagen øgede risikoen for brystkræft med 30 pct. hos kvinder i overgangsalderen. -Siden har andre forskere taget tråden op, og på to år er der kommet yderligere to store studier til. Ingen af dem har fundet en sammenhæng, og det er derfor mest sandsynligt, at vi kan forkaste hypotesen, siger Anja Olsen. Påvirker omsætningen af stoffer i kroppen Når grapefrugt overhovedet har været interessant at undersøge, skyldes det, at frugten indeholder stoffer, der påvirker et vigtigt enzymsystem (P450). Dette enzymsystem påvirker omsætningen af forskellige stoffer i kroppen. Det gælder bl.a. omsætningen af hormoner, som man ved spiller ind på udviklingen af brystkræft, og det gælder en del lægemidler, som grapefrugt kan øge effekten af. -Men der er altså ingen grund til at droppe grapefrugten for at forebygge brystkræft. Derimod er det stadig en god ide at tale med sin læge, hvis man tager medicin og tit spiser grapefrugt, siger Anja Olsen. Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Cancer Causes Control.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
(oprettet 7. maj 2009)

Forrige artikelBoom i salg af økobomuld

Næste artikelAktivstof i Roundup mistænkt for at give misdannelser

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.