Krop

Fødselsmodning af gravide gør fødsler lettere

Foto: Scanpix/Iris
1. november 2018

Akupunktur bliver brugt som smertebehandling, til at bekæmpe hedeture eller søvnløshed – men den ældgamle kinesiske medicin kan også bruges til som fødselsmodning  mod en bedre og mere naturlig fødsel. Her fortæller Catrine Marcussen om sin nye bog, der sætter fokus på netop denne mulighed.

I enhver gruppe af mødre kan emnet fødsel bringe både smukke, rørende, barske og næsten brutale fortællinger frem. For fødsler er forskellige, men de færreste er uden smerte, og rigtig mange er også gennem komplikationer. Nogle af disse langstrakte, smertefulde og komplicerede fødsler kan lindres, hvis vi bruger metoder som akupunktur og akupressur undervejs.

I det store udland er akupunktør og sygeplejerske Debra Betts en af de førende, når det kommer til at lave forsøg med akupunktur i forbindelse med fødsler – hvilket har resulteret i en stor fagbog om emnet.

Hun har bl.a. lavet et forsøg, hvor en gruppe højgravide kvinder fik en til to ugentlige akupunkturbehandlinger med det, hun kalder fødselsmodnende akupunktur, mens en tilsvarende kontrolgruppe ingen behandling fik.

Selvfølgelig kan det være svært at sammenligne fødsler, for hver fødsel er jo sin helt egen, men hun valgte grupperne ud fra, at alle kvinder var nogenlunde ”ens”, i samme situation osv.

Og forsøget var helt overbevisende.

Fødselsmodning virkede

I den gruppe, der havde fået fødselsmodning inden fødslen, var der 32 pct. færre kejsersnit, 31 pct. færre epiduralblokader (bedøvelse) 35 pct. færre indgreb overhovedet samtidig med, at deres fødsler gik en til to timer hurtigere end kontrolgruppens.

Det er simpelthen noget, der burde få vores danske jordemødre og fødselslæger til at spærre øjnene op og begynde at interessere sig for, hvordan det dog kunne lade sig gøre.

Allerede som helt nyuddannet akupunktør begyndte jeg at interessere mig for emnet fertilitet. Og da mange af de kvinder, jeg hjalp til graviditet, valgte at fortsætte med behandlingerne, for at undgå spontan abort, behandle kvalme og træthed osv., så var det bare en naturlig forlængelse, at tilbyde kvinderne den fødselsforberedende akupunktur fra deres uge 37.

Akupunkturen tager udgangspunkt i tilstand

Måske er det selve akupunkturens svaghed, at den kan behandle alt. I princippet i hvert fald. Det lyder simpelthen for overdrevent og reklameagtigt.

Men i akupunkturens verden behøver man ingen lægelig diagnose for at kunne hjælpe, for man behandler efter, hvilke udtryk lidelsen/sygdommen har – det man ser eller hører, når patienten fortæller, hvordan vedkommende har det. På den måde kan man spore, hvilke organer, der er i dårlig balance, og behandle ud fra det.

Når det handler om den gravide krop, arbejder man i fødselsmodning så med de faktorer, man ved, en kvinde har behov for til en fødsel.

Hvad har gravide brug for?

Hun har behov for god energi i underlivet, at hendes bækkenled og muskler kan være bløde, eftergivelige og elastiske, at hendes sind er i god balance, så hun ikke føler angst og dermed spænder imod, at livmodermunden er klar til at åbne osv.

På den måde kommer kvindens egne iboende fødselskræfter lettest frem og kan bruges, når fødslen går i gang.

Før jeg blev akupunktør, var jeg bevægelsespædagog i mange år. Og i det fag arbejdede jeg også med emnet graviditet og fødsel og underviste bl.a. i fødselsforberedelse. Ofte er jeg stødt på personer, der skal være fødselshjælpere (f.eks. den kommende far, men også veninder, søstre og mødre), som helt ærligt følte sig noget utrygge ved at stå overfor en opgave uden jobbeskrivelse overhovedet. Man får jo kun denne ene chance. Og tænk, hvis man ikke kunne gøre noget som helst, bare stå og se på og vride hænder? 

Og ud over lære dem lændemassage og åndedrætsteknikker, begyndte jeg at undervise dem i, hvilke smertelindrende punkter de kunne anvende med akupressur. Det betød, at de nu havde en velassorteret værktøjskasse, som de kunne bruge efter de behov, der opstod.

Samlet viden om fødselsmodning

Så kom behovet fra min side om at få det samlede budskab ud til alle verdens fødende: Hjælp ad naturlig vej.

Derfor har jeg udgivet en bog om emnet, der fortæller, hvordan man med akupressur selv kan modne den gravide krop til fødslen, hvordan man kan være ”problemløser” med akutryk under selve fødslen (der er jo meget andet end lige smerter), og så har jeg valgt at tage perioden efter fødslen med også, den såkaldte ‘golden month’, hvor familien dannes og alle skal finde på plads i deres nye roller.

Her kan du med akutryk behandle brystbetændelse, blødninger, uro osv.

Nu skal det ikke lyde alt for hippieagtigt, men en naturlig fødsel ER at foretrække for alle.

Prøv selv …

I bogen anbefaler jeg, at kvinden giver sig selv/får behandling med punkter, der modner og forbereder kroppen til fødslen fra uge 37.

Punktforslag til fødselsmodning af den gravide krop:

Blære 60. Modner livmodermunden fra uge 37.

Milt 6. Dette punkt anbefales ikke før uge 37. Det er et distalt punkt til underlivet, dvs at det sender energi direkte hertil. Som skrevet i faktaboksen skal der være ro i mors krop indtil uge 37. Efter uge 37 er det til gengæld virkelig velegnet til at skabe energi og flow til bækken og underliv.

Hjælp til under fødslen

Smerter i ryg og lænd:

Lungemeridianen afbalancerer hele ryggen og korsbenet. Du trykker op ad indersiden på underarmen under tommelfingeren. De ømme punkter dvæler du ved.

I udvidelsesfasen:

Colon 4 regulerer flowet på den måde kroppen har behov for.

Mave 36 – Hvis kvinden bliver udmattet og træt:

Nyre 1 og hæl – Hvis kvinden er angst og skal beroliges.

Efter fødslen:

Ren 17 – Alt bagefter handler om bryst. Spændte bryster, brystbetændelse, hæmmet nedløbsrefleks.


 

Al medicin har bivirkninger!

Også den medicin, som bruges under fødsler.

En epiduralblokade bedøver dit underliv via en indsprøjtning lagt i rygmarven. Det betyder, at det kan være svært eller helt umuligt at mærke den del af din krop, som jo skal være i fokus.

Ja, det er selve meningen med bedøvelsen, at du bliver følelsesløs, men det er ikke særlig godt, når du skal føde. Det kan være svært at mærke, når du får presseveer, og du får sværere ved at bruge dine fødselskræfter, det kan endda være du ikke engang kan stå og gå rundt …

Et kejsersnit er en stor operation. Det betyder, at du i ugerne efter ikke kan bevæge dig frit, for du har fået skåret dine mavemuskler over.

Men hvad de færreste tænker over, så har du tilmed fået skåret dine energibaner over, dine meridianer. Det kan bestemt godt trække lange spor og svække den energi, der skal gå til vigtige organer f.eks. nyre, mave og lever.

Får organer ikke tilstrækkelig energi, kan der med tiden opstå alverdens ubalancer og sygdomme.

Selvfølgelig skal vi kunne hjælpe ad medicinsk vej. Når det er absolut nødvendigt at få barnet ud i en fart, så skal vi kunne lave et kejsersnit. Og der er ingen tvivl om, at kejsersnittet har reddet liv.

 


Forskel på akupunktur og akupressur

Akupunktur betyder at stikke i et akupunktur-punkt.

Akupressur betyder at trykke/massere i et akupunkturpunkt.

Nåle kan du ikke selv behandle med, men tryk kan du sagtens. Det er en meget velegnet metode til selvbehandling.

Man kan trykke/massere eller bare have intentionen og blidt sende energi i ind i punktet. Så finder kroppen selv ud af at justere og arbejde med den energi, der nu er aktiveret.

 


Sådan giver du akupressur

Tryk et par minutter. Eller til det ikke er rart mere. Bruger du akutryk under veerne, så skal du vide, at en fødende kan være meget kort for hovedet, hvilket kan påvirke kommunikationen.

Vend evt. tilbage til punktet igen senere.

Du behøver ikke at mase og give blå mærker for, at det virker. Gør det rart for alle.

 


Hvorfor først fødselsmodning i uge 37?

Hvorfor skal den fødselsmodnende akupunktur/akupressur først gives fra uge 37?

Ja, mange tror, det er, fordi der er risiko for at sætte en fødsel i gang, og at dette ikke må ske for tidligt. Men det er slet ikke forklaringen.

Indtil uge 37 skal der egentlig bare være ro i mors krop og især i hendes underliv. Babyen skal have ro til at vokse og udvikle sig.

I uge 37 er babyen helt færdig, og først der giver det mening at bruge noget af moderens qi/energi på at modne hendes egen krop til den forestående fødsel.

Forrige artikelBørn har ret til selv at vælge religion til eller fra

Næste artikelDet magiske og kærlige måltid

Catrine Marcussen

Akupunktør og bevægelsespædagog
Skribent på Naturli siden 2008.