Nyheder

Gravide bør helt undgå kviksølvrisiko

4. november 2014

Kviksølv fra fisk kan skade hjernen på det ufødte foster. Nu vil flere forskere opgradere risikoen, så sundhedsmyndighederne fraråder vordende mødre at spise al fisk, der kan indeholde kviksølv.

Hvert fjerde barn har øget risiko for hjerneskader på grund af sårbarhed over for kviksølv. Det viser et forskningssamarbejde mellem danske og britiske forskere. Derfor bør man ikke kun advare gravide mod at spise for meget rovfisk, men alle fisk, der kan indeholde store mængder kviksølv, lyder opfordringen fra forskere.

Pas på med dåsetun

I dag råder Sundhedsstyrelsen gravide til at spise mere fisk – og højest spise 100 gram af de store rovfisk om ugen, og der er ikke begrænsninger på f.eks. dåsetun, fordi man ofte bruger små, unge fisk til konservesmad. Men ifølge forskerne er kviksølvindholdet i dåsetunen meget usikker, da tunkvaliteten varierer meget.

Miljøkatastrofe i Japan

I 1950’erne oplevede Japan en miljøkatastrofe i Minamata, der resulterede i svære hjerneskader hos nyfødte. En fabrik havde udledt meget kviksølv til havet, og kvinderne havde spist fisk med høje koncentrationer af kviksølv.

– Da man obducerede mennesker døde af kviksølvforgiftningen, kunne man se i mikroskopet, at nervecellerne i hjernen på små børn, der var blevet forgiftet i fostertilstanden lå hulter til bulder. Nervecellerne havde ikke de rette forbindelser, siger professor Philippe Grandjean til dr.dk. Philippe er miljømediciner på SDU og professor på Harvard University i USA.

Kan skade børns intelligenskvotient og adfærd

På Færøerne har man tidligere dokumenteret sammenhæng mellem kviksølv og hjerneskader, og børn, der udsættes for kviksølv, risikerer både at blive født med en lavere IQ og opleve adfærdsforstyrrelser, forklarer professor og miljømediciner Lisbeth E. Knudsen til dr.dk.

Men selvom gravide bør undgå rovfisk, skal de ikke undgå anden fisk. Fed fisk er vigtig for fosteret og styrker blandt andet barnets hjerne. Derfor kan gravide med fordel spise fisk som sild og makrel.

Kilde: dr.dk

Forrige artikelMælk øgede dødelighed og gav knoglebrud

Næste artikelHvedegræsjuice – det flydende guld?