Nyheder

Gravide skal have C-vitamin

18. december 2012

Gravide bør måske snuppe et glas appelsinjuice. Ny forskning viser i hvert fald, at mangel på C-vitamin under graviditeten kan give fosteret hjerneskader.

Der er dog grund til at slå koldt vand i blodet: Hvis du spiser varieret, kommer du sjældent i underskud med C-vitamin. Men gravide bør tage et dagligt vitamintilskud med C-vitamin for alle tilfældes skyld.

Mangel på C-vitamin blandt marsvin

Det er danske forskere, der har lavet forsøg på gravide marsvin. Man undersøgte sammenhængen mellem C-vitamin-niveauet og mentale skader hos gravide marsvin og deres unger.

Marginal C-vitaminmangel gav hjerneskader på fosteret

Resultatet var ganske opsigtsvækkende. En marginal c-vitaminmangel hos de gravide hamstere medførte en reduktion af det vigtige hukommelsescenter, hippocampus, i fosterets hjerne med 10-15 pct. Samtidig viste forskningen, at man ikke kunne udbedre skaderne med ekstra C-vitamin i de første to måneder (svarende til 12-14 menneskeår) efter fødslen.

Forskerne undersøger nu, hvor tidligt i graviditeten mangel på C-vitamin har en betydning. De understreger samtidig, at det kan være et alvorligt sundhedsproblem, fordi selv et ganske lille underskud i C-vitamin kan have store, helbredsmæssige konsekvenser.

Mellem 10 og 20 pct mangler C-vitamin

Man regner med, at mellem 10 og 20 pct af befolkningen i den vestlige verden lider af mangel på C-vitamin. Det er særligt fattige, rygere og mennesker på dårlig, ensidig kost, der er i farezonen.

Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelFem søvnmønstre, der giver problemer

Næste artikelJulen er også sund mad