Gravide, der motionerer, får klogere børn. Motionens gavnlige effekt på hjernen berører også barnet, viser et nyt canadisk studie.
Naturligvis skal gravide ikke træne til maraton eller rive og flå i tunge kettlebells, men omvendt er det også en dårlig idé at finde det bløde aftryk i sofaen foran tv’et i ni måneder. Motion er gavnligt – også for gravide.
Nu viser et canadisk studie, at motionen tilmed gavner hjernens udvikling hos det ufødte barn. Forskerne fik gravide, der var i deres første trimester, til at deltage. De blev tilfældigt valgt ud til at tilhøre motionsgruppen eller kontrolgruppen. Deltagerne i motionsgruppen skulle have mindst tyve minutters træning af moderat intensitet, tre gange om ugen. Træningen skulle stå på under både andet og tredje trimester, mens kvinderne i kontrolgruppen skulle tage den mere med ro.
Men hvordan tester man hjernekapaciteten hos nyfødte? Forskerne satte elektroder på de nyfødte, da de var mellem otte og tolv dage gamle. Når de faldt i søvn spillede man nogle lyde for babyerne. Nogle lyde var genkendelige for barnet, mens andre var nye. Elektroderne kunne registrere hjernernes reaktion på lydene, og dermed kunne forskerne se udviklingsstadiet. Børnene af mødre, der havde motioneret under graviditeten, havde mere udviklede hjerner end børn af “dovne” gravide.
Forskerne vil fortsætte med at følge børnene, til de er et år gamle. Det bliver spændende at se, hvilken indflydelse motionen kan have på barnets videre udvikling.
Det var desværre ikke muligt at finde antallet af deltagere i forsøget for dermed at vurdere studiets lødighed, men da studiet er offentliggjort i Neuroscience 2013 og er forfattet på universitetet i Montreal, er konklusionen næppe helt ude i skoven. Under alle omstændigheder tager gravide ikke skade af moderat træning.
Kilde: LA-Times