Tema

Graviditet – optimér fostrets sundhed

Når det gælder sundhed, har du den allerbedste chance for at give dit barn en god ballast, mens fostret vokser inden i dig.

Foto: Shutterstock
12. december 2022

Du vil gerne påvirke dit barns udvikling positivt, og når det gælder sundhed, har du den allerbedste chance for at give en god ballast til barnet, mens graviditeten stadig er i gang og fostret vokser inden i dig.

Er du gravid? Eller vil du gerne være det? Så står du lige nu med en hel unik mulighed for at give dit kommende barn de allerbedste betingelser for et langt og sundt liv. Hver gang jeg har været til konference eller anden undervisning omkring børns naturlige sundhed, har vi været inde omkring emnet: Hvis BARE vi kunne vejlede familierne allerede under graviditeten, så ville vi forebygge utroligt meget.

Jeg håber derfor, du vil lade dig inspirere af artiklen her.

Som udgangspunkt er kvindekroppen designet til at bygge sunde og modstandsdygtige børn.

Men det er ikke helt så ligetil, som det måske lyder, fordi vores omgivelser og livsstil har ændret sig rigtigt meget. Det betyder, at når vi skal ”dyrke” et barn inde i livmoderen, så får det ikke nødvendigvis de betingelser, som det har allerbedst af. Med opmærksomhed og viden kan vi heldigvis gøre meget.

Tre overordnede områder

Overordnet set kan du med fordel som gravid sørge for tre ting:

  • At der er de optimale mænger og kvalitet af de ”byggesten”, næringsstoffer, plantestoffer og gode bakterier, som er nødvendige for at bygge et sundt og stærkt barn
  • At der ikke er noget, der ”forstyrrer” udviklingen af barnet f.eks. i form af tungmetaller, pesticider, skadelig medicin og stress.
  • At fylde kroppen godt op med gode stimulerende bevægelser, naturoplevelser, kærlighed og søvn.

Lad os se nærmere på de tre punkter.

Spis først og fremmest en sund og varieret kost. Det vil sige masser af grøntsager, mindst 600 g om dagen, af forskellige slags. Få sunde fedtstoffer og proteiner til alle måltider.

Brug koldpressede olier. Undgå raffinerede madvarer, da det ikke tilfører kroppen de vigtige byggesten, som dit kommende barn har så hårdt brug for. Hold et stabilt blodsukker ved altid at spise kulhydrater sammen med fedt/protein og gerne med grøntsagerne først i måltidet.

De supplerende kosttilskud

Suppler med gode kvalitetstilskud. Omnigravid er en ny letoptagelig, bred multivitamin til gravide bl.a. med vigtig folsyre, iod og cholin samt med letoptageligt jern.

Folsyre har du måske hørt om, da det er en del af de officielle anbefalinger for at nedsætte risikoen for rygmarvsbrok. Vælg en naturlig form af folsyre for at sikre optagelsen.

Cholin er et næringsstof, der er blevet lavet studier på i de senere år. Et studie fra 2022 har vist, at hos mødre der havde et ekstra indtag af cholin, gav det effekt på børnenes opmærksomhed, problemløsning og hukommelse ved 7 års-alderen.

graviditet sundhed

I USA anbefaler sundhedsmyndighederne, at gravide indtager minimum 450 mg dagligt. OmniGravid bidrager med 120 mg pr dagsdosis. Det kan du f.eks. supplere med cholin fra æg, der indeholder ca. 125 mg pr. stk. eller med lecithin, som også er en god kilde til cholin.

Jod er vigtig især for hjernens vækst og udvikling. New Zealand er et af de lande, der anbefaler tilskud af jod til alle gravide.

Jern kan godt give maveproblemer hos nogle, men hvis man vælger en letoptagelig form, bliver det optaget fra tarmen og kommer ud i cellerne, hvor det skal gøre nytte. Dermed undgås samtidig maveproblemerne. Fra uge 10 kan du have brug for ekstra jerntilskud. Vælg fortsat en letoptagelig form.

Du kan også med fordel tage ekstra D-vitamin især om vinteren. Vi bor så nordligt, at vi ikke får tilstrækkeligt med sol på huden om vinteren. D-vitamin er egentlig et hormon, og det har stor betydning for bl.a. immunforsvar, knogler, hjerne og hormonsystemet. Et dansk studie med 700 gravide, hvor halvdelen fik 70 mcg D-vitamin dagligt, gav børn med stærkere knogler ved både 3 og 6 års-alderen.

Det vigtige omega-3

Suppler multivitaminen med god kvalitets omega 3 i form af DHA og EPA. DHA og EPA er to uhyre vigtige fedtsyrer for dit barn især for hjernen og nervesystemet. DHA og EPA kommer fra fisk og plankton/alger. Det er svært for de fleste at spise sig til tilstrækkeligt DHA og EPA via kosten, da mange ikke er så glade for fisk, og fordi de store fede fisk fanget i havet kan indeholde tungmetaller.

Opdrættede fisk kommer ofte fra miljøbelastende opdræt, og de kan have fået medicin under opvæksten. Derfor kan et godt alternativ være et kvalitetstilskud af fiske-/plankton-/algeolie.

Forskellige studier har vist at et tilskud af DHA/EPA til mor under graviditeten har positiv sammenhæng med søvn, vækst, allergi, hjerneudvikling, synsudvikling med mere hos barnet. Det har også vist sig at have sammenhæng med risikoen for at føde for tidligt.

Husk når du vælger tilskud af EPA/DHA, at det er meget vigtigt at vælge en god kvalitet. Det skal være fri for tungmetaller,  være fri for harske fedtsyrer og der skal være tilstrækkeligt at både DHA og EPA. Du kan f.eks. vælge Nordic Naturals Omega 3 olie eller Nordic Naturals Algea Omega kapsler.

De gode bakterier

Hvis du gerne vil give dit barn det bedst mulige immunforsvar hele livet igennem, så kommer du ikke uden om at have fokus på fordøjelsen. Her sidder 70-80% af immunforsvaret.

Giv de gode bakterier i fordøjelsen de bedste betingelser ved at spise grøntsager og fuldkorn. De indeholder fibre, som er mad til de gode bakterier.

Undgå så vidt muligt antibiotika og mad med konserveringsmidler, sprøjtemidler og kunstige sødemidler, da det slår de gode bakterier ned. Du kan med stor fordel tage et tilskud af probiotika for at booste de gode tarmbakterier. Vælg et produkt med mange forskellige stammer og et højt antal f.eks. Multidophilus 12.

Der findes ikke et tilskud, som kan gøre det ud for god søvn. God søvn har afgørende betydning for immunforsvar, hjerne, humør, hormoner med mere.

Det kan være lidt udfordrende at sove godt især sidst i graviditeten, men prioriter god søvn, så godt du kan. Sov i mørke for at optimere produktionen af melatonin, undgå at se på skærme de sidste timer før sovetid – brug evt ”nightshift”, der skifter skærmens farver fra blålige til rødlige, undgå kaffe med koffein efter frokost og gå i seng tids nok til at få 8 timers søvn.

Ud og røre sig

Aktivitet og bevægelse er uhyre vigtigt både for dig og dit barn i maven. Din krop har brug for et godt og sundt kredsløb, stærke muskler og led. Dit barn har brug for at få stimuleret sine primære sanser via din bevægelse. Find bevægelse der gør dig glad. Måske er det dans, en svømmetur, en gåtur, gravid-yoga på et hold eller hjemme i stuen via et online-kursus.

Kom meget gerne ud i naturen hver dag. Kontakt til naturens bakterier er fantastisk sundt for kroppen.

Det samme gælder for det naturlige lys, vi får ind gennem øjnene. Måske bor du i nærheden af en park, en markvej, en skov, en strand, et grønt område. Beslut dig for at gå en tur meget gerne hver dag efter aftenmaden – bare 15 minutter gør en fantastisk forskel, også for dit stabile bodsukker.

Din krop kender ikke forskel på at møde en ægte sabeltiger og på at være stresset over en kommende deadline eller at skulle nå for mange ting på én gang.

Begge dele sætter gang i kroppens stresshormoner, som er rigtigt gode til at sikre os overlevelse nu og her, men som belaster og nedbryder kroppen på længere sigt. Studier viser, at stress hos mor påvirker barnet. Derfor er det vigtigt, at du som kommende mor er meget bevidst om dit stressniveau.

graviditet sundhed

Det kan være svært selv at se, hvordan man kan ændre på sin situation, hvis man føler sig stresset, så måske kan det være klogt med en snak med en god veninde, coach eller eventuelt din læge. Hvis du oplever, at du bekymrer dig meget, er det også rigtig vigtigt at tage hånd om. Tanker kan stresse uhyre meget. For at få ro på både krop og sjæl kan du f.eks. bruge mindfulness, visualiseringer, meditation, gåtur i skoven, kropsbehandlinger og/eller terapi – f.eks. metakognitiv terapi.

Søvn, aktivitet, glæde og ro er mindst lige så vigtigt som sund kost og gode kosttilskud.

De rene varer

Der er i de seneste år kommet mere fokus på, hvad tungmetaller, pesticider og andre kemiske betyder for vores sundhed. Det gælder ikke mindst før og under graviditet, hvor der skal dannes så mange nye celler, herunder hjerne- og nerveceller.

Bly og andre tungmetaller kan medføre fosterskader.

I Argentina har man set misdannelser af kranium, ansigt og hjerne hos nyfødte i landområder, hvor der blev brugt meget Roundup, som indeholder giftstoffet glyphosat.

Den danske professor i miljømedicin Philippe Grandjean anbefaler stærkt, at gravide spiser økologisk især frugt og grønt. Ifølge ham og flere af hans kolleger giver giftstoffer skader på danske børn, der gennemsnitlig svarer til at miste knap ét IQ-point.

Derfor: Spis så vidt muligt økologisk, vælg svanemærkede pleje- og rengøringsmidler, undgå hårfarve, undgå sprays og kemiske stoffer, luft ud derhjemme og støvsug ofte.

Undgå tobak, tag en snak med din læge hvis du får medicin, vask nyt tøj før du tager det på. Undgå helst at købe ny bil eller nye møbler, mens du er gravid. Vær også opmærksom på, at skimmelsvamp kan være meget sundhedsskadeligt, så hold øje med tegn på det i din bolig.  

Så godt du kan

Måske føler du dig lidt forpustet nu, efter at have læst alle disse anbefalinger. Det kan føles, som om der er virkelig meget at holde styr på. Måske bliver du nu helt bekymret for, om du har gjort noget forkert indtil nu, eller om du kan leve op til alle rådene.

Det er vigtigt, at du ikke bruger artiklen her som et tjek på, om du er en ”god” eller ”dårlig” kommende mor. Det vil give dig stress og negative tanker, som ikke hjælper hverken dig eller dit kommende fantastiske barn. Brug i stedet artiklen som inspiration til de valg, du tager fremadrettet.

Næste gang du står i Netto – så snup de økologiske æbler – også selvom de er lidt dyrere. Så kan du måske spise et halvt æble i stedet for et helt og så nappe en økologisk gulerod til – de koster cirka det samme som de konventionelle. Næste gang du køber multivitamin, så vælg en med god optagelighed og med en god sammensætning til gravide. Lad gruset i indkørslen blive smukt med græs og mælkebøtter frem for at sprøjte det. Og så videre.

Når du har læst artiklen her, så gå hen og åben et vindue, stil dig foran det, smil stort og træk vejret dybt tre gange. Send al den gode energi ned i din livmoder til dit kommende barn. Bagefter sætter du dig i en stol, lukker øjnene og visualiserer en lysende sol, der omslutter hele dig. Tæl til 10 langsomt og åbn øjnene igen.

Du kan selv finde lignende små tiltag som, hvis du gør dem hver dag, har en stor effekt. Byg stille og roligt gode vaner ind i din hverdag. Din motivation er, at du gør det både for dig selv og ikke mindst for det vidunderlige liv, der vokser inden i dig. Dermed gør du også en forskel for hele jeres familie. Stort tillykke med graviditeten.

Forrige artikelD-vitamin og børn

Næste artikel6 årsager til metalsmag i munden

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.