Nyheder

Green Friday: Det handler ikke om at pege fingre

Foto: Adobe Stock
5. december 2019

I fredags løb Black Friday af stablen. Men rundt omkring i landet gik organisationer, foreninger og enkeltpersoner i opposition til den unødige konsumerisme, som de ser, at dagen opfordrer til. Det gjorde de blandt andet i Aarhus, hvor Den Grønne Studenterbevægelse afholdt et event på Bispetorv, for at give byens beboere et alternativ til det store indkøbsræs.

Klokken er 13.36 på Bispetorv i Aarhus. Pladsen ligger i ly af byens teater og den store domkirke, og er til daglig udstyret med siddepladser og træer, man kan hvile sig på og imellem, når man er ude for at få udlevet sin shoppetrang eller suge historien fra de gamle bygninger og arkitektoniske perler ind.

Men i dag ser både byen og torvet lidt anderledes ud, end de plejer. For mens strøget, de små gader og de mange butikker har ligget mere eller mindre øde i en periode, er folk i dag valfartet til centrum, hvor de mange butiksvinduer er pyntet med store skilte, balloner og lovning om gode rabatter. Det er Black Friday. Kulminationen på ugers ventetid, hvor mange har holdt pengene tæt til kroppen i håbet om at kunne hive deres julegaver eller drømmeblendere hjem til spotpriser.

[relateredehistorier]

Unge som gamle. Familie og enlige. Forældre med børn og veninder henslængt arm i arm går målrettet rundt med poser i hænderne og blikket rettet mod næste indkøb. Men ikke på Bispetorv.

Her er der blevet sat en række boder op langs torvet og på en lille scene står en mand og underholder med sang.

Globalt fænomen

Eventet er det første af sin slags i Århus, men langtfra det eneste lignende, som finder sted på netop denne dag rundt om i både Danmark og udlandet. For Green Friday er et globalt fænomen, hvor man på forskellig måde prøver at sætte fokus på konsekvenserne ved forbrug. Det kan være gennem strejker, demonstrationer eller som her ved at samle nogle foreninger, som deler ud af deres viden om, hvordan og hvorfor, det er en god ide at sætte en kæp i produktions- og forbrugsmøllen.

Det er Den Grønne Studenterbevægelse, som har samlet de mange kræfter, som trodser kulden og står klar til at tage en snak om klima og miljø med hvem end, der kunne have lyst til at deltage.

Caroline Lindegaard er en af de unge fra Studenterbevægelsen, der har stablet dagen på benene. Hun mener, at det er vigtigt at give folk andre muligheder end bare at gå ud at shoppe, og derfor håber hun, at mange vil svinge vejen forbi her de næste par timer og blive klogere på, hvordan man kan blive grønnere.

– Vi vil ikke pege fingre ad nogen, men vi mener, at Black Friday lidt er blevet sneget ind ad bagdøren, og det betyder, at vi ikke har taget stilling til, hvorfor vi køber, vi gør det bare, siger hun.

God mad må ikke gå til spilde

Samme indstilling har Steffen Sand, som præsenterer sig selv som omstillingspirat. Han er fra Skraldecafeen, der er en socialøkonomisk virksomhed. I dag står Steffen sammen med et par andre og tilbereder Chili sin Carne, lavet af madvarer, de har skraldet, og som de deler ud til alle, som kommer forbi og kunne tænke sig at smage.

– Vi vil gerne vise folk, hvordan man kan tænke og gøre anderledes, men vi vil bestemt ikke udskamme nogen. Det handler om at tage snakken, siger han.

Skraldecafeen har eksisteret i fire og et halvt år og i løbet af den tid, kan han mærke, at der kommer større interesse for, hvad de kan og hvad de tilbyder.

– Normalt laver vi jo ikke mad til folk, men med folk, men vi tager også ud til events, hvor der er en grøn dagsorden, eller hvor nogen i hvert fald gerne vil prøve at gøre tingene anderledes, og vi kan tage en snak med dem, siger han.

At skralde betyder, at man samler mad ind, som butikkerne smider ud. Det kan være let stødte grøntsager, ting der overskrider udløbsdatoen, men egentlig ikke fejler noget, eller grimme, hullede eller trykte varer. Har man nogensinde set, hvor meget, der ryger i en dagligvarebutiks containere, ved man, at det ikke er småting. Heldigvis for Steffen og Skraldecafeen ser mange købmænd positivt på, at deres aflagte varer får ny værdi.

– Der er jo forskel på mennesker, og der er forskel på købmænd, og derfor er der nogen, der ikke bryder sig om, at vi skralder hos dem, men de fleste har det fint med det, siger han.

Social bæredygtighed i fokus

Klokken har passeret 14.00, og selvom de sværmer med mennesker i bybilledet, er det kun nogle beskedne håndfulde, der har taget en pause fra deres shopping for at stoppe op og høre nærmere om, hvad der egentlig sker på torvet.

Flere bliver dog tiltrukket af den varme plantekakao, som bliver delt ud, og som giver en kærkommen varme på den ellers kolde dag.

Verdens skove har også deres eget lille telt på pladsen. Her står Katrine Hviid Andersen, Simon Græsbøll Iversen og Rehne Bramlev Vokstrup klar til at fortælle om, hvad deres organisation står for, og hvorfor skove netop er en del af løsningen på klimaproblemerne.

– Når skov fældes og brændes, udledes der CO2. Derfor er skovbevarelse en rigtig god ide. Vi synes også, det er fint med beplantning af mere skov, men det tager tid før den vokser op, og der er rigtig meget naturværdi i de gamle skove, som ikke bare kan erstattes, fortæller Katrine.

Derfor arbejder Verdens Skove på at gøre det muligt for de lokale, som bor ved og i skovene, at tjene penge på den på en bæredygtig måde, så de ikke bliver fristet til at sælge områderne til andre, der eksempelvis vil bruge landet til plantager.

Vid, hvad du køber – og hvorfor

I teltet i dag sælger de blandt andet nogle FSC-mærkede træfigurer, og selvom de godt kan se paradokset i, at de sælger noget, når pointen er, at vi egentlig skal købe mindre, mener de, at der er en forskel. Det handler om at vælge, hvad man købe, og være bevidst om hvorfor og hvordan tingene er produceret. Heldigvis kan organisationen mærke, at der er en stigende interesse. De har et stødt stigende medlemstal og ved sidste tælling var de på den gode side af 4200 medlemmer.

På den lille scene har Bedsteforældrenes Klimaaktion taget plads og kaster sig ud i skønsang. Green Friday eventet i Aarhus er det første af sin slags, men Caroline Lindegaard er overbevist om, at det ikke bliver det sidste. Hun vil i hvert fald meget gerne være med til at gentage det til næste år, og blive ved med at sprede budskabet om, at forbrug ikke er alt.

– Vi går forrest, fordi det er os, der kommer til at kunne mærke klimaforandringerne i vores liv, og så tror jeg også bare lidt, at dem der tager ansvaret, får ansvaret, og vi er ikke bange for at tage det på os, siger hun om både Den Grønne Studenterbevægelse og de unge generelt.

Forrige artikelØkologi er det sikre valg

Næste artikelBananbrød