Mad

Grøn grill

10. august 2015

Får du også sundhedsmæssige samvittighedskvaler, når lugten af grillkul rammer dine næsebor? Så få gode råd og tips til, hvordan du tilfører lidt omtanke og sundhed til sommergrill-aftenerne.

Der findes næsten ikke noget mere sommerligt, end når der tændes op i havegrillen. Selvom mange griller hele året rundt, så er det nu, der for alvor tilberedes mad på grill.

Grillmad betyder ofte for meget, for fed og for branket mad, som ikke er sundt og tilmed betyder ekstra kilo på sidebenene. Sådan behøver det slet ikke være, for grillmad kan sagtens være sundt og byde på masser af lækre grøntsager, som tilmed er i sæson og derfor fyldt med saft og kraft.

Gør plads til det grønne

En typisk grillmenu består hyppigt af flere forskellige slags kød og brød, som serveres med ristede løg, sennep, ketchup og remulade. Måske sniger der sig en salat ind samt lidt grønt til at komme i burgeren, men overvejende består måltidet af kød og brød. Det grønne er sædvanligvis ikke en væsentlig del af menuen, og det er en skam, for det pifter måltidet op.

I grillsæsonen er det desuden sæson for danske tomater, agurker, squash, ærter, gulerødder, frugt, bær, salater samt andet bladgrønt.

Mange grøntsager er velegnede til at grille f.eks. squash, tomater, gulerødder, aubergine, peberfrugt, kartofler og champignon. Sammen med en lækker marinade med masser af krydderurter, så er grillmaden allerede på vej til at blive meget sundere. Vi skal endelig bruge alle de skønne krydderurter, der er fremme om sommeren. For ud over at give en fantastisk smag, så er de fyldt med sundhedsfremmende stoffer, og nogle af dem kan tilmed beskytte mod de skadelige stoffer, der udvikles ved grillning.

•    Rosmarin: Kan beskytte mod dannelsen af akrylamid (kræftfremkaldende stof, der skabes ved stegning), og er godt til fordøjelsen.

•    Oregano: Indeholder thymol og carvacrol, der virker desinficerende og har antioxidant effekt. Har god effekt på luftvejsinfektioner.

•    Timian: Indeholder også thymol. Ud over at være godt til luftvejsinfektioner er thymol også god til fordøjelsen.

•    Basilikum: Indeholder bl.a. eugenol og citronellol, der virker desinficerende og smertestillende samt har antiinflammatorisk virkning.

•    Purløg: Indeholder svovlforbindelser, som er gode for vores evne til at afgifte.

•    Persille: Indeholder jern, kalium og C-vitamin. Det er godt for fordøjelsen og tygning af persille modvirker dårlig ånde af f.eks. løg og hvidløg.

Krydderurterne indeholder mange flere virksomme stoffer end de, der er nævnt her. Virkningen af stofferne afhænger ikke kun af ét stof, men af samspillet mellem dem.

Overflod og mængder

Når mange af os griller, er udgangspunktet ofte, at er grillen tændt, skal den også fyldes op – med flere forskellige typer kød og i store mængder. Vi vil imidlertid sjældent servere flere forskellige typer kød til en normal aftensmad, og det behøver vi heller ikke, når vi griller. En måde, hvorpå mad- og kødmængden kan begrænses, kan være ved at fokusere på én slags kød og til gengæld gøre mere ud af det.

Er det f.eks. burgere, man vil lave, så sørg for god kvalitet af kød og burgerboller og lav eventuelt bøffen mindre. Brug masser af tilbehør til at fylde burgeren med som salatblade, krydderurter og forskellige rå/grillede grøntsager og server en god og mættende salat til.

Drop desuden de grillede skumfiduser og mariekiks til dessert, men brug det sidste varme fra grillen til at grille frugt, som kan serveres med sojayoghurt eller skyr, friske bær, hakkede nødder/mandler og evt. mørk chokolade.

Pas på temperaturen

Temperaturen spiller en vigtig rolle for, i hvilken grad vores mad indeholder sundhedsskadelige stoffer. Når vi tilbereder vores mad ved høj varme f.eks. ved grill, så sker der kemiske ændringer, hvoraf nogle kan være kræftfremkaldende.

Der er flere typer af stoffer, der kan dannes:

•    Heterocycliske aminer (HCA) – stoffer, der dannes, når aminosyrer reagerer med varme. Findes i den delvis forkullede overflade på fisk og kød og i stegefedt.

•    Polyaromatiske hydrocarboner (PAHs) tjærestoffer – dannes ved ufuldstændig afbrænding af organisk materiale som f.eks. grillkul. Derfor skal der ikke komme røg fra grillen, når man kommer maden på.

•    Advanced Glycation End Products (AGE’s) – stoffer, der dannes når sukkerarter eller aminosyrer reagerer med varme. Det kaldes også Maillard reaktion, som er den proces, der bruner kødet.

•    Acrylamid – en reaktion, der sker, når aminosyren asparginin under påvirkning af varme reagerer med  sukkerarterne i fødevarerne f.eks. i pommes frites.

For at mindske udviklingen af disse stoffer, gælder det om at:

•    grille/stege ved lavere temperaturer

•    begrænse tilberedningstiden

•    aldrig spise branket mad

•    vente med at grille, til der er gløder

•    bruge marinader, der indeholder eddike eller citronsaft

•    undgå, at der drypper olie/fedt ned på kullene, så gløderne flammer op og branker kødet

•    spise masser af grøntsager og krydderurter, da de indeholder antioxidanter, der mindsker påvirkningen af de skadelige stoffer

•    generelt begrænse indtaget af grillet og stegt mad.

Der er hermed masser af fordele ved at fyre op under indtaget af grøntsager og krydderurter, når du griller. Du kan finde grøn grill-inspiration på de næste sider.

 

Broccoli-blomkåls couscous

Fyldte snackpeberfrugter

Ginger Booster

Grillede blommer

Grillede grøntsager med krydderurtemarinade

Sundere mellemmåltider?

Opskriften på broccoli-blomkåls couscous er fra e-bogen ‘Snacks og mellemmåltider’ af Trine Vesteraa.

Du kan finde den lille e-bog til bare kr. 39,- på trinevesteraa.dk

 

Forrige artikelBilos øger risiko for demens

Næste artikelSukker, fedt og fedme

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.