Bål er et samlingssted, og på den måde ligner flammerne familiens køkken. Bålmad er en social aktivitet, og måltider tilberedt i gløderne kan du smage i flere dage, efter der kun er aske tilbage.
De fleste af os kan tænde et bål, men fantasien rækker ikke meget længere end til de obligatoriske snobrød.
Kokken Nikolaj Tram og hans kone Eva har i de senere år dedikeret sig til at udbrede kendskabet til bålmad. I sommer udkom deres bog ”Grøn Bålmad”, som er dedikeret til frugt og grøntsager. Vi har lånt et par opskrifter, der ligger i den nemme ende af skalaen, så Naturlis læsere kan få inspiration til endnu en måde at udnytte naturen.
Når lejrbålet har godt fat, ligger temperaturen i flammer og gløder over 1000 grader. Derfor er det logisk, at du starter med at have nogle redskaber, som kan redde din mad ud af varmen. Et godt tip er også at have tallerkener eller fade klar ved siden af bålet, når du skal lægge den varme mad fra dig.
Men ellers kræver det ikke meget forberedelse at lave mad i bålet. Opskrifterne er så enkle, at de kan fungere i et bålfad i haven.
Husk blot, at ilden skal have tid til at få fat, før du smider maden ind i flammerne. Nikolaj Tram anbefaler at bygge et pagodebål (hvor det tørre træ lægges som et spil klodsmajor), og når flammerne har så godt fat, at røgen lægger sig, er du klar.
God appetit!
Eva Helbæk Tram, Nicolai Tram: Grøn bålmad
Muusmann Forlag 2020