Mad

Grøn – og sort – mad i bålet

Foto: Eva Tram
9. marts 2021

Naturen kommer helt ind under huden, og der kan også godt hænge lidt duft tilbage i tøjet, når du laver mad udendørs i et bål. De fleste kan lave snobrød eller skumfiduser – men hvorfor ikke også gøre frugt og grønt til bålmad?

Bål er et samlingssted, og på den måde ligner flammerne familiens køkken. Bålmad er en social aktivitet, og måltider tilberedt i gløderne kan du smage i flere dage, efter der kun er aske tilbage.

De fleste af os kan tænde et bål, men fantasien rækker ikke meget længere end til de obligatoriske snobrød.

Kokken Nikolaj Tram og hans kone Eva har i de senere år dedikeret sig til at udbrede kendskabet til bålmad. I sommer udkom deres bog ”Grøn Bålmad”, som er dedikeret til frugt og grøntsager. Vi har lånt et par opskrifter, der ligger i den nemme ende af skalaen, så Naturlis læsere kan få inspiration til endnu en måde at udnytte naturen.

Brændende praktisk information

Når lejrbålet har godt fat, ligger temperaturen i flammer og gløder over 1000 grader. Derfor er det logisk, at du starter med at have nogle redskaber, som kan redde din mad ud af varmen. Et godt tip er også at have tallerkener eller fade klar ved siden af bålet, når du skal lægge den varme mad fra dig.

Men ellers kræver det ikke meget forberedelse at lave mad i bålet. Opskrifterne er så enkle, at de kan fungere i et bålfad i haven.

Husk blot, at ilden skal have tid til at få fat, før du smider maden ind i flammerne. Nikolaj Tram anbefaler at bygge et pagodebål (hvor det tørre træ lægges som et spil klodsmajor), og når flammerne har så godt fat, at røgen lægger sig, er du klar.

God appetit!

Butternutsquash med sorte oliven

Butternutsquash med sorte oliven

Ananas “Hanoi”

Ananas “Hanoi”

For mere inspiration:

Eva Helbæk Tram, Nicolai Tram: Grøn bålmad

Muusmann Forlag 2020

Forrige artikelUdrensning: Lær om lymfesystemet

Næste artikelButternutsquash med sorte oliven

Carsten Gottlieb

Redaktør