Nyheder

Grøn te bevarer tænderne

25. marts 2010

Hvis du drikker grøn te, mindsker du risikoen for at miste dine tænder med næsten 20 procent.

I et japansk studie har forskere konkluderet, at grøn te har en positiv effekt på bevaringen af vores tænder – og jo mere vi drikker, jo bedre står det til for vedligeholdelsen af tænderne. Det skriver fagmagasinet Nutraingredients.com og bakkes op af et studie publiceret i tidsskriftet Preventive Medicine.

Der er tale om et observationsstudie, men forskerne mener, at fundene er biologisk troværdige. I tidligere studier har forskere opdaget, at den type antioxidanter, som grøn te indeholder meget af, kan hæmme bakterier i munden, og som i sidste ende kan give tandsygdomme.

I studiet havde forskerne data på 25.000 mennesker mellem 40 og 64 år. Forskningen koncentrerede sig om de personer, der havde mistet tænder, men som fortsat havde op til 20 tænder tilbage.

Antioxidant i grøn te er koncentreret

Flavonoider, som har gode antioxidantegenskaber, har vist sig at hæmme bakterierne i munden i eksperimentelle studier, men det tyder på, at effekten er afhængig af en tæt koncentration af flavonoiderne.

Forskerne mener, at koncentrationen af flavonoiderne bør ligge på mere end 100 mg pr. 100 ml. I en kop grøn te kan koncentrationen svinge mellem 50-150 mg pr. 100 ml.

Risikoen for at miste tænder mindskedes i følge studiet i takt med antallet af kopper grøn te. 1-2 kopper om dagen reducerede risikoen med 18 pct. Det samme ved 3-4 kopper. Når man op på fem kopper eller mere, er risikoen endnu fem procent mindre – nemlig 23 pct.

Grøn te har mange gode egenskaber

Der er lavet mange studier omkring grøn te – især omkring teens forebyggende effekt ved Alzheimers og forskellige kræftformer – f.eks. prostatakræft, brystkræft, kræft i æggestokkene, tyktarmskræft, lungekræft m.m.

Teen er også sat i forbindelse med vægttab og beskyttelse af hjertekredsløbet. Den kan forbedre insulinfølsomheden hos type 2-diabetikere, forebygge knogleskørhed og nyresygdomme.

Kilde: dinside.no

(oprettet den 26. marts 2010)

Forrige artikelLivsstilen gør os søvnløse

Næste artikelHudpleje er også for mænd