Nyheder

Grøn te – et sundt valg

11. april 2013

Grøn te er et umanerlig godt valg, hvis du vil have noget at varme dig ved i det kolde, gryende forår. Det kan både hjælpe mod kræft, hjertekarsygdomme, diabetes og samtidig styrke hukommelsen.

De seneste årtier har forskere fundet en række gavnlige effekter af grøn tes aktive bestanddele. Antioxidanterne kan både hjælpe med at nedkæmpe den farlige kolesterol og de frie radikaler, der kan forårsage kræft. Det er mest den grønne tes antioxidant EGCG, der også findes i rødvin, som har vakt forskernes interesse.

EGCG styrker neurogenesen

For et år siden fandt kinesiske forskere ud af, at EGCG formodentlig bidrager til en bedre hukommelse. Forsøg med mus viste, at antioxidanten øgede produktionen af de såkaldt neurale stamceller i hjernen. Denne proces, der hjælper til at erstatte døde hjerneceller med nye, kaldes neurogenese og foregår livet igennem. Neurogenese kan også hjælpes på vej af fysisk motion og hjernegymnastik, men passiv indtagelse af grøn te hjælper tilsyneladende også.

Mus blev klogere af antioxidanten fra grøn te

Musene i det kinesiske forsøg blev delt op i to grupper, hvor den ene fik tilskud af EGCG, mens kontrolgruppen ikke fik noget. Derefter blev musene udsat for opgaver, der stillede krav til deres kognitive indlæringsevne. Man gentog forsøget flere gange, og hver gang var musene, der havde fået antioxidanten, kløgtigere og hurtigere til at løse opgaven end de andre mus.

– Vores forsøg har vist, at EGCG øger produktionen af neurale stamceller, både i reagensglastests og i mus. Det hjælper os til at se potentialet i EGCG og grøn te i kampen mod aldersbetinget hukommelsestab, siger professor Yun Bai fra det medicinske universitet i Chongqing, Kina.

EGCG kan også stabilisere blodsukkeret

Ny forskning har vist, at grøn te også er godt, hvis du vil stabilisere dit blodsukker. Når du spiser hvidt brød eller andre, meget stivelsesholdige fødevarer, banker dit blodsukker i vejret for senere at falde drastisk. Det lave blodsukker giver dig en voldsom sultfornemmelse, hvor du let fristes af fede og søde sager. Hvis du så fortsætter med meget stivelsesholdig mad, kommer du ud på en ny rutsjetur og når dagen er omme, har du indtaget alt for mange kalorier. For mange kalorier gør dig tyk, og dermed øger du risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Derfor er det vigtigt at stabilisere blodsukkeret. Det kan du gøre på flere måder, blandt andet er grove grøntsager og fuldkorn en god hjælp til et stabilt blodsukker. Men grøn te kan også hjælpe.

Grøn te hjælper ved nedbrydelsen af stivelse

Forskerne lod et hold mus spise store mængder majsstivelse, hvorefter man begyndte at fodre nogle af musene med EGCG. Disse mus havde en 50 pct mindre stigning i blodsukkeret efter indtaget af den stivelesholdige kost. Men når forskerne fodrede musene med rent sukker eller matose, der begge er udvundet af majsstivelse, havde antioxidanten ingen effekt. Det kan hænge sammen med, at EGCG’s gavnlige effekt skal findes i den proces, hvor kroppen nedbryder majsstivelsen.

Kilder: ScienceDaily.com, aicr.com

Forrige artikelKemoterapi: Den helt almindelige gift

Næste artikelSpis som en indianer