Nyheder

Grøntsagerne på grillen

7. juni 2011

Når farmand styrer Webergrillen er det ofte ensbetydende med masser af pølser, burgere og saftige bøffer. Men grillmad kan også være sund mad.

Glem ikke grøntsagerne! Formaningen kommer fra Fødevarestyrelsen til grillkokkene i de danske villahaver. Den velkendte kampagne ”seks om dagen” har ganske vist fået danskerne til at spise mere frugt, men det kniber stadig noget med de 300 gram grøntsager, vi hver især som minimum bør spise dagligt.

Friske grøntsager på grillen

Det er her i sommeren, hvor grøntafdelingerne bugner med velsmag og friskhed, at vi bør kaste os over de grønne fristelser. Men friske grøntsager kræver som regel tilberedning og bliver derfor nedprioriteret i en travl hverdag. Grillsæsonen er skræddersyet til hurtige, vitaminrige og velsmagende grøntsager.

Så i stedet for at lave en grillmenu classic, der typisk består af bøffer, pølser og en grøn salat, der ikke mætter særlig meget, kan du med fordel skrue lidt ned for kødet og i stedet få nogle nærende grøntsager på grillen.

Stort set alle grøntsager kan grilles, men her følger nogle tips.

Grillede majskolber

Læg majskolberne i koldt vand i tyve minutter. Så kan du nemlig tvinge bladene ned uden at knække dem. Herefter smører du kolberne med blødt smør, som du har rørt op med lidt citronsaft, salt og peber. Fjern kolbens tråde, men pak bladene tilbage om kolben. Bind sammen med bomuldstråd eller kram et stykke sølvpapir om toppen, så kolberne er pakket godt ind. Majskolber skal have indirekte varme i en kuglegrill i små tyve minutter.

Grønne asparges på grill

Grønne asparges smager fantastisk på grill. Pak dem ind i en skive bacon eller Parmaskinke. Hvis du vælger skinken, skal du pensle med lidt olivenolie og evt. blanchere aspargeserne inden – så skal de nemlig kun have få minutter på grillen. Bruger du bacon, er de færdige, når baconen har taget farve.

Ratatouille

Brug en foliebakke og lav en ratatouille-lignende blanding af squash, aubergine, rødløg, tomater, hvidløg, olivenolie, citronsaft, fetaost, salt, peber og persille. Giv blandingen tyve minutter i en kuglegrill med indirekte varme, og du har et lækkert tilbehør.

Rød peber

Grill rød peber ved indirekte varme til skallen er sort. Du skal ikke bruge fedtstof. Du kan også grille dem på en almindelig boksgrill, men kunsten er at give dem så meget tid som muligt, før de branker. Det får nemlig sødmen frem. Når det meste af skallen er sort tages pebrene af, og befries for den brankede skal. Pebrene er nu bløde og søde. Du kan blende dem og bruge dem i en flødesovs, hvor både sødmen og den røgede smag passer perfekt til den øvrige grillmad – eller du kan blot bruge dem som tilbehør.

Svampe, salatløg og tomater på grillen

Alle tre råvarer har den fordel, at de kan fyldes med noget andet og bages på grillen.

Køb f.eks. nogle store svampe såsom Portobello, fjern stilken og pensl dem med en krydderolie. Grill dem på stilksiden, så de får lidt farve, tag dem af og fyld dem med små tern af en god, mild fast-ost, såsom en mild Samsø eller en Emmentaler. Dryp med lidt krydderolie og lad svampene få ti minutter mere – eller til osten smelter.

Tomater og løg kan fyldes med stort set hvad som helst. Prøv dig frem og find ud af, hvad du kan lide. Måske en oksefars? Måske en grøntsagsblanding? Pynt evt. på indholdet med lidt fetaost og friske krydderurter. Pak det ind i sølvpapir, så kun toppen er fri og bag grøntsager med indhold i kuglegrillen ved indirekte varme i en god halv times tid – eller til indholdet syder og bobler.

Hygiejnen er vigtig

Husk altid at holde fersk kød og grøntsager adskilt. Også ude ved grillen. Brug to skærebrætter, to knive og to stegegafler. Hold også råvarer og de færdigtilberedte fødevarer adskilt.

Forrige artikelPortvinstud og røde kinder

Næste artikelHavregryn forebygger forhøjet blodtryk

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.