Med krydderurter, grøntsagsjuice og masser af speltmel…
Dej:
500 g fuldkornsspeltmel
500 g fint sigtet speltmel
20 g gær
20 g salt
200 g gulerod, fint revet
10 g (1 dl) hakket persille
100 g (5 spsk.) rapsolie
300 g grøntsagejuice
ca. 300 g vand
Til pensling:
1 æg, pisket sammen med lidt koldt vand
De to meltyper blandes grundigt. Gæren smuldres fint i melet. De øvrige ingredienser blandes i. Dejen æltes, til den er blank og smidig, og hæver derefter til dobbelt størrelse.
Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Del den i stykker à 70 g, og form dem til boller. De sættes på en plade beklædt med bagepapir og efterhæver i 30-45 min.
Forvarm ovnen til 225 grader, almindelig varme.
Pensl bollerne med det sammenpiskede æg, og bag dem i 15-20 min.
Dejen kan også deles i stykker à 60 g, som formes til boller og lægges i muffinforme, inden de stilles til efterhævning. Bagetiden er den samme som ved fritstående boller.
Endelig kan dejen også bruges til brød. Del den i to lige store stykker, som formes og sættes til efterhævning på en plade beklædt med bagepapir. Efterhæver i 45 minutter.
Når brødene skal bages, skal ovnen forvarmes til 250 grader, varmluft. Brødene sættes på en bagespade, der er drysset med majsgryn. Ovnen fyldes med vand fra en sprayflaske, og brødene lempes ind på pladen. Spray mere vand ind over dejen. Gentag efter et min. Efter fem minutter dæmpes varmen til 210 grader, og brødene bager videre i ca. 30 min.