Opskrifter

Grøntsagsboller

30. april 2012

Med krydderurter, grøntsagsjuice og masser af speltmel…

 

Du skal bruge:

Dej:

500 g fuldkornsspeltmel

500 g fint sigtet speltmel

20 g gær

20 g salt

200 g gulerod, fint revet

10 g (1 dl) hakket persille

100 g (5 spsk.) rapsolie

300 g grøntsagejuice

ca. 300 g vand

Til pensling:

1 æg, pisket sammen med lidt koldt vand

 

Sådan gør du:

De to meltyper blandes grundigt. Gæren smuldres fint i melet. De øvrige ingredienser blandes i. Dejen æltes, til den er blank og smidig, og hæver derefter til dobbelt størrelse.

Skrab dejen ud på et meldrysset bord. Del den i stykker à 70 g, og form dem til boller. De sættes på en plade beklædt med bagepapir og efterhæver i 30-45 min.

Forvarm ovnen til 225 grader, almindelig varme.

Pensl bollerne med det sammenpiskede æg, og bag dem i 15-20 min.

Dejen kan også deles i stykker à 60 g, som formes til boller og lægges i muffinforme, inden de stilles til efterhævning. Bagetiden er den samme som ved fritstående boller.

Endelig kan dejen også bruges til brød. Del den i to lige store stykker, som formes og sættes til efterhævning på en plade beklædt med bagepapir. Efterhæver i 45 minutter.

Når brødene skal bages, skal ovnen forvarmes til 250 grader, varmluft. Brødene sættes på en bagespade, der er drysset med majsgryn. Ovnen fyldes med vand fra en sprayflaske, og brødene lempes ind på pladen. Spray mere vand ind over dejen. Gentag efter et min. Efter fem minutter dæmpes varmen til 210 grader, og brødene bager videre i ca. 30 min.

Forrige artikelFlotte madfotos gør dig usund

Næste artikelSe foråret i øjnene, men ikke solen!