Nyheder

Guf sundere i julen

10. december 2013

I denne søde juletid skal vi helst proppe noget i munden hele tiden. Det er hygge. Vi giver et par tips, så du får andet end kemi og nytteløse kalorier indenbords, når der skal julehygges.

Det er en udbredt misforståelse, at det er anden og den fede sovs juleaften, der resulterer i en vægtforøgelse på flere kilo i løbet af december. Du kan roligt spise dig fordærvet juleaften uden at tage mange gram ekstra på. Det er næppe heller et par julefrokoster med sild og karrysalat, der rummer årsagen. Årsagen skal derimod findes i alle de mellemmåltider, vi giver os selv i december. Julebag og juleslik er pludselig noget, der kan stå fremme på bordet det meste af tiden. Og når det nu står der, skal det jo også spises.

Ekstra kilo og ditto livskvalitet

Det er ikke nødvendigvis hverken en skam eller en katastrofe at få lidt ekstra på sidebenene i december, hvis man alligevel har for vane at tabe dem igen hen mod foråret. Men det vil da være bedst, hvis de ekstra kilo er et resultat af livskvalitet – frem for at du aften efter aften blot har forspist dig i vingummi og juleskum, fordi det nu stod fremme?

Selvfølgelig skal der være lidt godt at guffe, når det nu er december. Men du kan jo ligeså godt vælge lidt lækkert, der samtidig har nogle gode egenskaber for din krop – altså ud over det umiddelbare velbehag.

Nødder, tørret frugt og chokolade

Tag f.eks. 50 gram tørret frugt som rosiner, ananas, tranebær, figner, dadler, abrikoser og bland det med samme mægde blandede nødder, såsom hasselnødder, valnødder, pekannødder m.v.

Hak nødder og frugt i mindre stykker. Smelt 75 gram af en god, mørk chokolade (med minimum 70 pct kakao) i et vandbad. Når chokoladen er smeltet, blandes nødder og frugt i. Du kan også tilsætte lidt romessens, en halv teskefuld malet espressokaffebønner eller hvad fantasien ellers kan byde på. Lad massen størkne på et stykke bagepapir og bræk det bagefter i mindre, rustikke stykker.

Nødder med sunde fedtstoffer

Nødder er i madvarernes superliga. De er fyldt med sunde fedtstoffer og kostfibre, så de sammenlignes ofte med fuldkornsprodukter og grove grøntsager. De sænker den skadelige LDL-kolesterol i blodet og er god hjertemedicin. Men selvom det er sunde fedtstoffer, feder nødder stadigvæk. Så du bør nok holde det daglige forbrug under 100 gram.

Tørret frugt med kostfibre

De tørrede frugter er et godt alternativ til vingummi og andet slik. Tørret frugt er fyldt med frugtens naturlige fruktose, der er et sukkerstof, som søder 1,7 gange mere end almindeligt sukker. Men det indeholder ikke mere energi end almindeligt sukker. Derfor kan du få stillet sukkertrangen mere effektivt med tørret frugt end med sukkerholdig slik. Dertil kommer, at tørret frugt indeholder masser af kostfibre – f.eks. indeholder tørrede abrikoser mere end dobbelt så mange kostfibre som mørkt rugbrød. Kostfibre virker mættende og beskytter samtidig mave- og tarmsystemet mod kræft.

Mørk chokolade med antioxidanter

Mørk chokolade med mindst 70 pct kakao er også godt for helbredet. Mens den lyse chokolade mest er en kaloriebombe, indeholder den mørke chokolade en række antioxidanter. Indholdet af fenoler booster dit immunforsvar, og kakaoen bidrager også med magnesium og kobber til organismen. Eneste minus ved mørk chokolade er indeholdet af mættet fedt. Men også her er der et plus: Den mættede fedt i mørk chokolade er primært stearinsyre, som er den mindst farlige af de mættede fedtsyrer.

Lav marcipanen selv

Færdige chokoladeprodukter med marcipan indeholder ofte en marcipanmasse af ekstrem dårlig kvalitet. Her fylder man abrikoskerner i for at spare på mandlerne og propper det med ekstra sukker for at fjerne abrikoskernernes naturlige bitterhed. Flere typer konfektmarcipan indeholder op mod 60 pct abrikoskerner og blot 15 pct mandler. Det er utrolig nemt at lave marcipanen selv. Du kan male de smuttede mandler selv, men det kræver en god hakker, der kan hakke nogenlunde jævnt. Det skal heller ikke være alt for fint, for der skal helst være nogle små stykker mandel i massen hist og pist. Alternativt kan du købe færdigt mandelmel, der ganske vist er en kostbar affære, men som også gør det hele lettere. Bland mandelmelen med agavesirup, en smule mandelessens og lidt pastueriseret æggehvide. Vupti, så har du en luksusmarcipan, der slår det meste.

Mandler er både stofskiftefremmende og kolesterolsænkende, så selvom marcipan naturligvis feder, følger der en masse gavnlige effekter med. 

Lad appelsinerne give det friske pift

Så det gælder om at fylde skålene med sundt guf. Vælg tørret frugt, mørk chokolade og nødder. Det friske pift kan du få fra citrusfrugterne, der er helt fantastiske på denne årstid. En frisk appelsin slår en pose “Syrlinger” fra Haribo med flere længder.

Kilder: iForm, dr.dk

Forrige artikelGenerne – undskyldning eller anledning?

Næste artikelHvert ottende barn er overvægtigt