Nyheder

Gulerødder mod tarmkræft 

Hvert år får omkring 5000 danskere diagnosticeret tarmkræft. Omkring 2000 dør af sygdommen. Måske kan gulerødder nedbringe tallet.

Foto: Shutterstock
25. juli 2023

Hvert år får omkring 5000 danskere diagnosticeret tarmkræft. Omkring 2000 dør af sygdommen. Måske kan gulerødder nedbringe tallet.  

Kan du godt lide at gnaske i en rå gulerod? Så bliv endelig ved. Eller drik gulerodsjuice. Du får nemlig meget mere end A- og K-vitaminer ud af det.  

Gulerødder hæmmer inflammation

Forskere fra Kirurgisk Forskningsenhed på Klinisk Institut og Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus har i 15 år forsket i gulerødders effekt på tarmkræft. 

Forskerne har lavet forsøg på cellekulturer og forsøgsdyr samt kigget på registerstudier fra mennesker. Resultaterne peger på, at falcarinol og falcarindiol fra gulerødder hæmmer inflammation og forebygger udviklingen af tarmkræft. 

Forsøg med rotter ledte forskerne på sporet

Dermed kunne forskerne bekræfte en mistanke, som blev skabt i 2017 ved forsøg på rotter. Her fandt de ud af, at forsvarsstofferne falcarinol og falcarindiol, som findes i gulerødder, er i stand til at reducere antallet af svulster i rotternes tarme med helt op til 83 procent. Forsøget viste også, at effekten kan opnås ved daglig indtagelse af tre til fire gulerødder. 

Siden har registerstudier af spørgeskemaundersøgelser nemlig afsløret, at personer, som spiser rå gulerødder dagligt, har en nedsat risiko for at udvikle tarmkræft. Eller rettere sagt: Mennesker, der oplyser, at de spiser rå gulerødder dagligt, har en nedsat risiko for tarmkræft.   

Klinisk studie med gulerødder er næste skridt

Nu vil forskerne udføre et klinisk studie for at undersøge, om man kan forebygge udviklingen af tarmkræft i mennesker.

I det kliniske studie vil patienter på Odense og Karolinska Universitetshospital, der har fået fjernet forstadier til kræft fra tarmen, deltage. De inviteres til at deltage i projektet, hvor de dagligt skal indtage én dl gulerodsjuice i ét år.

Herefter får patienterne foretaget rutinemæssig undersøgelse og antallet og størrelsen af nye forstadier til tarmkræft vil blive opgjort og sammenlignet med en gruppe tilsvarende patienter, der ikke får gulerodsjuice.  

Ny gulerodsjuice måske på vej

Resultaterne fra projektet er så lovende, at man har indledt et samarbejde med Danroots, Orskov Food, Naturfrisk Group og Aarstiderne. Tanken er i første omgang at producere gulerodsjuice, som skal leveres direkte hos forsøgsdeltagerne i Danmark og Sverige.  

Gulerodsjuicen kan endnu ikke købes på det danske og svenske marked, men der er planer om at dyrke nye og mere sunde gulerødder samt at producere juice heraf i fremtiden. Det er nemlig de violette gulerødder, der er de sundeste, fordi de har mere af de eftertragtede forsvarsstoffer i sig.  

Kilde: sdu.dk

Forrige artikelBliv bladlusene kvit – uden gift eller sæbe

Næste artikel6 gode grunde til at fermentere grøntsager – sådan gør du

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.