Mad

Gurkemeje årsagsbehandler dine smerter

Foto: Adobe Stock
8. maj 2018

Rigtig mange vedvarende smerter i kroppen skyldes inflammation – derfor er det vigtigt at sætte ind med midler, der kan gøre noget ved det, fremfor bare at dæmpe symptomet med smertestillende medicin.

Når du får ondt i ryggen, hovedpine eller ømme led, er det oftest på grund af en betændelsestilstand eller inflammation, som får leddene til at hæve og smerte. Smerten er irriterende, men det er faktisk en advarselslampe, som skal reageres på – og ikke bare lægges låg på med smertestillende medicin.

Her kommer et af Østens eksotiske og ældgamle lægemidler til sin ret – nemlig gurkemejeroden.  Udover at give smag i madretter har det kraftigt gul-orange krydderi i århundreder været brugt til at bekæmpe betændelse, fremme afgiftning, lindre smerter, og til at forbedre den generelle sundhed.

Den medicinske kraft ligger i det gule farvestof

Inflammation er vor tids helt store årsag til mange sygdomme. Det menes nu, at kronisk inflammation spiller en stor rolle i næsten alle kroniske, vestlige sygdomme, som hjertesygdomme, cancer, metabolisk syndrom, Alzheimers og forskellige degenerative tilstande.

Fordelen ved gurkemeje er dens høje koncentration af curcumin, der giver de smertestillende virkninger og curcumin tilskrives de store medicinske egenskaber. Gurcumin er det gule farvestof i gurkemejen og har kraftige anti- inflammatoriske virkninger.

Gurcumin øger kroppens egen produktion af antioxidanten glutathion og kan hæmme stofferne TNF-alfa (tumor nekrose faktor alfa) som aktiverer inflammation og interleukin, der er betændelsesfremmende.

Antiinflammatorisk kost

På grund af den milde smag, kan gurkemeje bruges i alt; varme retter, bagværk, kager, yoghurt og mange flere ting – og du kan derfor let indtage gurkemeje som en del af din daglige kost.

Men for at få den mængde, der skal til for aktivt at hjælpe mod forskellige lidelser, skal der gerne suppleres med kosttilskud. Et godt eksempel er Total Gurkedol, der i dagsdosis indeholder 1500 mg gurkemejerod, med et indhold på 30 mg curcumin.

En anden fordel ved et middel som Total Gurkedol er, at det er langt sværere at komme til at overdosere. Mens de mest almindelige smertestillende piller – også i håndkøb – har et væld af bivirkninger og mulige skadevirkninger ved længerevarende brug eller overdosering, er risikoen ved gurkemeje, ingefær og ærteprotein forsvindende lille.

Forrige artikelFå en trimmet have – og krop!

Næste artikelAngst: Er du bange?