Nyheder

Gurkemeje er godt for meget, men … 

Den mørkegule gurkemeje kan lindre ledsmerter og maveproblemer og er ganske gavnlig for helbredet. Bare du ikke overdriver.  

Foto: Shutter- og Adobestock
20. marts 2024

Den mørkegule gurkemeje kan lindre ledsmerter og maveproblemer og er ganske gavnlig for helbredet. Bare du ikke overdriver.  

Gurkemeje er blevet rigtig populær i sundhedskredse de seneste år, og roden er ofte bestanddel i sundhedsshots med f.eks. ingefær. Udbredelsen skyldes primært de anti-inflammatoriske egenskaber, som kan forebygge og lindre en række sygdomstilstande. 

Gurkemeje er også en populær krydderiplante og er en vigtig ingrediens i krydderiblandingen karry. Den rene form smager ikke af meget, men den bruges primært på grund af sin gyldne farve, som passer godt til lette saucer, supper, ris, couscous og asiatisk mad. Gurkemeje indgår også i hudplejeprodukter.  

Fordøjelsesbesvær og træthed

Gurkemeje kommer oprindeligt fra Sydøstasien, hvor den længe har været brugt som både krydderi og medicin. Den er traditionelt anvendt mod fordøjelsesbesvær og træthed, smerter og gigt men også udvortes på sår og insektbid. 

LÆS OGSÅ: 7 gode grunde til at have gurkemeje i huset

I dag er roden et populært kosttilskud verden. Her bruges det hovedsageligt til slidgigt og andre ledsygdomme samt til en bedre fordøjelse – effekter, der har en vis videnskabelig støtte. 

Flere af gurkemejes gavnlige virkninger menes hovedsageligt at skyldes et stof kaldet curcumin. I reagensglas har det vist sig at være en effektiv antioxidant, der er i stand til at undertrykke betændelse, dræbe bakterier og bremse processer, der kan føre til kræft. Forskning har dog endnu ikke bekræftet, at alt dette også sker i menneskekroppen.  

Så meget er nok 

Nogle undersøgelser tyder på, at curcumin kan forebygge eller behandle type 2-diabetes, men her peger forskningen stadig i forskellige retninger. I en svensk undersøgelse fandt man  ingen effekt på blodsukkeret fra seks gram gurkemeje om dagen. 

Gurkemeje

Gurkemeje, Curcuma longa, tilhører ingefærplantefamilien. Den dyrkes i flere tropiske lande i Asien, frem for alt i Indien, samt Mellemamerika.

Gurkemeje er et vigtigt krydderi, farve og lægeplante. Det er jordstænglen, der bruges. Gurkemejes aktive stof curcumin bruges også som farvestof i fødevarer og har E-nummeret E 100.

Et par studier viser gode effekter ved metabolisk syndrom, hvor curcumin blandt andet ser ud til at kunne sænke graden af inflammation i kroppen. Der forskes også i Alzheimers sygdom og kræftformer som prostata- og tyktarmskræft, men også her er det for tidligt at udtale sig om effekten. 

Nogle undersøgelser viser sundhedsmæssige fordele også for raske mennesker, der regelmæssigt spiser gurkemeje eller curcumin. Effekter, der er set, er nedsatte blodlipider, bedre opmærksomhed, mere ro og lindring af træningssmerter. En mindre undersøgelse tyder også på en vis langsommere effekt på hjernens aldring. 

LÆS OGSÅ: 14 vigtige krydderier til din mad

Et par teskefulde gurkemeje om dagen er blevet foreslået som en passende dosis til raske voksne. Vi kan øge optagelsen af det aktive stof curcumin ved at kombinere det med sort peber — noget man har gjort i flere af kosttilskuddene.  

Forskning i gurkemeje 

Gurkemejes aktive stof, curcumin, kan ifølge nogle undersøgelser lindre smerterne ved knæartrose samt det smertestillende middel ibuprofen. De anvendte doser er omkring et gram curcumin om dagen. En undersøgelse viser en smertelindrende effekt selv ved gigt. 

Gurkemeje kan stimulere udskillelsen af galde og bruges derfor mod fordøjelsesbesvær. Ifølge en undersøgelse har det en væsentlig bedre effekt end placebo ved symptomer som oppustethed, mavesmerter og gasdannelse, “ballonmave”.  

“Gurkemeje kan stimulere udskillelsen af galde og bruges derfor mod fordøjelsesbesvær.”

Men … 

Gurkemeje bør ikke bruges mod galdesten. Høje doser eller langvarig brug kan også forårsage mavebesvær. 

Ellers ser gurkemeje ud til at være sikker at bruge i de doser, som vi normalt kan få gennem mad eller kosttilskud. 

I undersøgelser af gurkemeje er der brugt op til otte gram om dagen, uden at der er observeret bivirkninger. Det svarer til en tredjedel af en almindelig krydderikrukke. 

“I undersøgelser af gurkemeje er der brugt op til otte gram om dagen, uden at der er observeret bivirkninger.”

Forrige artikelKom dit madspild til livs

Næste artikelÆg er en sund påsketradition

Thomas la Cour

Journalist