Nyheder

Gurkemeje kan hjælpe på fordøjelsen

Har du problemer med fordøjelsen? Måske findes en effektiv behandling allerede på din krydderihylde. Det viser et nyt studie.

Foto: Shutterstock
13. september 2023

Har du problemer med fordøjelsen? Måske findes en effektiv behandling allerede på din krydderihylde. Det viser et nyt studie. 

Studiet, der netop er offentliggjort i det medicinske tidsskrift BMJ, testede 150 menneskers reaktion på forskellige varianter af forbindelsen curcumin. De 150 deltagere døjede med dyspepsi, fordøjelsesbesvær, og de fik enten lægemidlet Omeprazol, gurkemeje – eller en kombination af de to. 

Lægemiddel og gurkemeje havde samme virkning

Omeprazol er et almindelig anvendt lægemiddel, der bruges til at behandle visse hjerte- og spiserørsproblemer ved at reducere syre i maven. 

På dag 28 og 56 af behandlingen blev personerne i undersøgelsen evalueret for deres symptomer – som kan omfatte mavesmerter, oppustethed, kvalme eller en tidlig følelse af mæthed. 

Forskere fandt ingen signifikante forskelle i symptomerne på de grupper, der tog henholdsvis lægemidlet, gurkemeje eller kombinationen af de to. 

– Ud over anti-inflammatoriske og antioxidante formål kan curcumin/gurkemeje være en mulighed for behandling af dyspepsi med sammenlignelig effekt med omeprazol, siger Dr. Krit Pongpirul, lektor i afdelingen for forebyggende og social medicin ved Chulalongkorn University i Bangkok, Thailand, og hovedforfatter til studiet.  

Gammelt lægemiddel

Gurkemeje er nærmest altid blevet brugt af folk i Sydøstasien til at behandle ubehag i maven og andre inflammatoriske tilstande. Dens medicinske anvendelse går hundreder af år tilbage. 

Det er det første kliniske forsøg, hvor man direkte sammenligner curcumin/gurkemeje med omeprazol til behandling af dyspepsi.  

Curcumin kan skade leveren, men …

Der har været et par casestudier af curcumin og leverskade. De har blandt andet vist, at gurkemeje kan interagere dårligt med andre lægemidler. 

– Forbrugerne bør være opmærksomme på bivirkninger af curcuminekstrakter såsom allergi og blødningsrisiko, især for dem, der tager antikoagulerende eller blodpladehæmmende medicin, siger Krit Pongpirul. 

Når det er sagt, er curcumin og gurkemeje generelt betragtet som sikre, når de indtages i de mængder, der typisk findes i mad. Du kan altså roligt bruge det sunde krydderi i din madlavning – især hvis du har problemer med mavesyren og fordøjelsen. Andelen af curcumin i gurkemeje er almindeligvis to til tre procent. 

Kilde: CNN.com 

Forrige artikelTerapi i koldt vand

Næste artikel7 ting, din blære ikke er begejstret for

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.