Nyheder

H1N1-vaccine forbundet med narkolepsi

5. marts 2012

Netop nu dukker der nye tilfælde af den alvorlige hjernesygdom narkolepsi op i Norge, hvor sundhedsmyndighederne valgte at følge WHO´s anbefalinger om vaccination mod svineinfluenza.

Lige nu oprulles det, der er blevet betegnet som den største medicinske skandale nogensinde i Norge. I onsdags kunne den norske avis Verdens Gang fortælle, at der er registreret 10 nye tilfælde af narkolepsi, hvilket betyder, at i alt 45 norske børn har fået den kroniske sygdom, efter at være blevet vaccineret mod svineinfluenza.

 

 

Fulgte WHO´s vaccineanbefalinger

Men hvordan kunne det gå så galt, at der nu er registreret 168 tilfælde af narkolepsi i Sverige, 121 i Finland og altså formentlig 45 i Norge, mens Danmark kun har haft ét tilfælde.

Det skal vi helt tilbage til 2009 for at finde ud af. Her var svineinfluenzaen, H1N1, på sit højeste, og FN´s sundhedsorganisation WHO anbefalede massevaccination. De enkelte medlemslande er tvunget til at følge WHO´s anbefalinger og købe et bestemt antal vacciner, men landene forpligter sig ikke til at bruge den indkøbte mængde.

 

 

Sund skepsis mod vaccine

Herhjemme valgte Sundhedsstyrelsen, trods politisk pres, kun at tilbyde vaccinen til personer, der var i særlig risiko for ikke at kunne klare et angreb af svineinfluenza. Derfor fik kun seks procent af danskerne tilbudt vaccinen. I de andre nordiske lande handlede sundhedsmyndighederne ikke med den samme skepsis, selvom vaccinen allerede var omdiskuteret, da den blev lanceret.

Resultatet blev, at hele 2,2 millioner nordmænd og fem millioner svenskere fulgte myndighedernes råd og lod sig vaccinere.

 

 

Eksperter på vaccine-firmas lønningsliste

Sveriges sundhedsmyndigheder har nu meldt ud, at de fremover vil indføre samme skepsis som Danmark over for WHO´s fremtidige anbefalinger om vaccination. Efterfølgende har Europarådet nemlig påpeget, at nogle af WHO´s eksperter faktisk er på lønningslisten hos f.eks. Glaxo-SmithKline, der laver vaccinen.

 

 

Kilder: skivefolkeblad.dk, Ritzau, Verdens Gang

Forrige artikelTramp i pedalerne og lev længere

Næste artikelSukkersøde børn er usunde børn