Nyheder

Håndeksem hos børn på grund af hyppig håndvask

19. juni 2020

Børn fra 0-5 klasse har fået store problemer med håndeksem efter skolerne åbnede. Hvad gør man?

Hvis man ikke selv har prøvet det, så kan det være svært at forestille sig, hvor generende, ja endda invaliderende, håndeksem kan være.

Og desværre lider alt for mange børn fra 0-5. klasse af håndeksem, som er opstået på grund af den, kan vi vist godt sige, nye livsstil, med hyppig håndvask og afspritning. For efter børnene er startet i skole igen, så er  antallet af børn med håndeksem eksploderet.

Det viser en spørgeskema undersøgelse, som Herlev og Gentofte Hospital har lavet. De har fået svar fra 31.037 forældre til børn fra 0-5 klasse i fordelt på hele landet.

Omkring 70 procent af forældrene svarer, at problemerne med håndeksem opstod indenfor tre dage efter skolestart og den nye procedure med håndvask. Det oplyser dr.dk.

Læs også:  Pas godt på dine hænder

Vasker hænder 16 gange om dagen

Ifølge undersøgelsen så vasker de yngste børn hænder op til 10-16 gange om dagen. Det udtørrer huden og børnene får kløende, væskende og skællende eksem. Nogle oplever også små vandblærer, og tilstanden kan være meget smertefuld.

Men ikke nok med, at det giver smerter. Eksemen kan blive kronisk, og det kan få indflydelse på blandt andet fremtidige karrievalg, hvor man så ikke kan vælge et job, der kræver hyppig håndvask eller omgang med vand, som frisør eller læge.

Så der skal passes godt på børnenes hænder. Der kan sættes ind både på skolen og hjemme for at forebygge eksem.

På skolen – og i hjemmet – skal man vaske hænder i lunkent, ikke for varmt vand. Hænderne skal være våde, før sæben påføres (sæbe på tør hud, udtørre huden), hænderne skal skylles grundigt, så al sæben er væk. Sæbe skal nemlig skylles væk ikke tørres væk. Og dub hænderne tørre efter vask, det er det mest blide for huden på hænderne.

Og så skal der gerne på skolen være håndcreme til at smøre hænderne ind i efter hver håndvask.

Læs også:  Tungen lyver aldrig – den afslører din sundhedstilstand

Det kan I gøre hjemme

Er skaden sket og eksemen er kommet, så skal man sørge for at smøre hænderne med en god creme. Det vender vi tilbage til. Først starter vi indefra – og med en advarsel.

For er eksemen slem kan det være, at egen læge tilbyder hormonsalve til at klare problemet. Men det er en skidt vej at gå. Hormonsalver gør huden tynd, og den klarer kun at slå eksemen ned. Så snart man stopper med salven, så kommer eksemen igen, hvis ikke man også har kigget på andre aspekter af eksemen. Det kræver næring og pleje både indefra og udefra, for at komme eksemen til livs, men der kan man også komme meget langt.

Smør indefra

Der skal gode byggesten til at forbygge og bygge huden op igen, når der først er kommet eksem. For at give huden de bedste muligheder, så er der brug for de gode næringsstoffer. Så der skal ikke bare smøres udenpå – der skal også smøres indefra. En multivitaminpille er en god basis, og så kan det være en god ide, at bygge ovenpå den med ekstra C-vitamin, som styrker huden og med Zink, som blandt meget andet er vigtigt for vores sårheling. Probiotika er vigtig for vores immunforsvar og kroppens evne til at regenerere. Så det kan også være en god ide.

God kvalitetsfiskeolie smører godt indefra. Det samme gør Kæmpenatlysolie med GLA fedtsyrer, der er rigtig god for huden. Olien kan røres sammen med mad i eksempelvis grød, så ryger det lidt nemmere ned.

For valg af produkter og mere vejledning kan det anbefales, at du går i din lokale helsekost, hvor man kan få god hjælp til at sammensætte de rigtige kosttilskud.

Smør godt ind

Og så skal der naturligvis smøres med gode produkter, hvis først eksemen har trængt sig på. Vælg et produkt, der hverken skader barnets fine hud og organisme eller vores klode. Du kan downloade appen Kemiluppen og undersøge om det produkt, du vælger, er fri for kemi.

Huden trænger til fedt og fugt på eksemhænder. Vælg en god fedtcreme med mindst 70 procent fedt. Cremen skal nok tørre ind. Er det meget slemt, kan man evt smøre hænderne ind i en fed salve til natten. Det giver god tid til, at salven trænger ind, og plejer den hårdt belastede hud. Put hænderne i et par ublegede bomuldshandsker, så hele sengen ikke fedtes til.

Desværre er der ikke et hurtigt fix til at blive eksemen kvit. Men hvis man holder fokus på både at smøre indefra og smøre med gode produkter, efter hver håndvask, udefra, så er der håb for, at børnenes hænder igen bliver bløde og fri for eksem.

 

Forrige artikelEsben Bjerre: Miljøforkæmper på 1. klasse

Næste artikelDet kinesiske organ-ur fortæller dig, hvorfor du sover dårligt