Skøn

Hår og hovedbund – naturlig pleje og behandling

Naturlis skønhedskonsulent Tine Juul Andersen kommer med gode forslag til at give din hovedbund og dit hår de bedste betingelser.

Foto: Shutterstock
19. september 2022

Jeg er glad, hvis jeg er glad for min klipning og frisure. Jeg er glad, når min hovedbund ikke kommer med nogen meldinger om ubalance. Så bruger jeg ingen særlig opmærksomhed på mit hår. Så er det der bare, og det føles rigtig fint.

Selv de grå striber, der er begyndt at poppe ud, er bare noget, jeg (endnu) synes er spændende.

Men er der pludselig uventet kløe, tørhed, irritation … eller som for nylig noget, jeg ellers aldrig har lidt af, nemlig hårtab – så fylder det pludselig meget mere. Jeg går i løsningsmode og søger efter såvel årsagsteorier som sunde, opbyggende løsninger 🙂

Sund hovedbund og sundt hår

Den legendariske, nu afdøde, franske frisør og hair stylist Patrick Alès sagde, at sundt, smukt og ægte glansfuldt hår kommer fra rødderne og en sund hovedbund. Hans interesse for både planter og hår gjorde, at han startede PHYTO (betyder plante på græsk) i 1969 med fire produkter – bl.a. Phytopelléine, der stadig findes i dag. Han fandt ud af, at botaniske ingredienser synligt kan mindske hårtab og stimulere hårvækst.

Phytos hårplejeplejeserie er lavet af 95% naturlige, plantebaserede ingredienser. Patrick Alès så netop den store gavn, botaniske blandinger kunne have på hovedbund og hårrøddernes sundhed, som betyder et langt sundere og stærkere hår. Hele Phyto-serien er bygget op på denne filosofi og har alt, hvad der kan hjælpe med at holde din hovedbund sund og glad, fra shampooer og hårolier, til masker og behandling for hårtab og tyndere hår.

Forslag til at balancere hovedbunden 

Såvel en hovedbund, der er meget tør, irriteret og flagende, som en ekstra olieret hovedbund med fedtet, skællende hovedbund vil komme til udtryk i længderne på håret eller måske kaste sine afslørende spor på tøjet. Og ikke mindst selve det ubehag, det kan opleves som i hovedbunden. En ekstra gene kan det være, hvis man da også oplever, at man fælder meget eller har decideret hårtab. Men det behøver ikke altid følges ad.

Hovedbunden er også hud, blot med de små hårfollikler nedenunder, hvor næring gerne skulle strømme til indefra, så de rette forhold i hovedbunden gerne skal være til stede og medføre, at hovedbunden er sund og gør håret sundt og smukt.

Hårvask

Vask helst ikke håret for hyppigt og helst ikke i for varmt vand, der har en udtørrende effekt på hovedbunden. Kan man nøjes med 1-2 gange om ugen, er det rigtig godt, men det skal naturligvis tilpasses dit arbejde og aktiviteter.

Brug gerne hårshampoo der passer til din hovedbunds tilstand og uden silikone. Skrub ikke for meget rundt i håret, men massér hårshampooen blidt ind i hovedbunden. Når shampooen skylles ud, skal længderne rigeligt også blive rene.

Ofte kommer man til at bruge alt for store mængder shampoo, langt mere end nødvendigt for at vaske hovedbund og hår rent. Hvis man bruger en mindre mængde, kan man tillade sig at købe en ordentlig kvalitetsshampoo.

Silikone i hårplejeprodukter

Nogle vil hævde, at vandopløselige silikonetyper ikke er så belastende for hovedbunden og håret, og det er naturligvis et valg, man kan træffe.

Men generelt har de naturlige hårplejemærker valgt ikke at bruge silikone. Ofte vælger man silikone i hårplejen for at tilføre håret ekstra glans. Men det kan du også få fra f.eks. broccolifrøolie, som du f.eks. ville kunne tilføre nogle dråber af i din hårbalsam eller hårolie, hvis det ikke allerede er en del af de rene hårplejeprodukter, du bruger.

Mange hårprodukter indeholder indholdsstoffer, der får håret til at se sundt og velplejet ud, men er en form for maskering. Det er ofte det modsatte, for hvis man f.eks. bruger silikonebaserede produkter over længere tid, jo mere svækket og dehydreret bliver håret. Det kan begynde at knække, og produktrester kan bygge sig op i hovedbunden og lægge en slags hinde, som medfører, at håret også knækker. Det kan også medføre irriteret hovedbund.

Så også her giver det mening at bruge produkter, der er lavet af naturlige ingredienser.

hår

Har man hovedbundsudfordringer

Uanset om det er for fedtet, for tørt, kløende, irriteret hovedbund og/eller evt. hårtab, er det en ubalance, der indefra kan understøttes med såvel kost som kosttilskud.

Alt efter graden af ubalancen kan der sættes ind. Der skal være et sundt kredsløb, som bringer næringen til hårfolliklerne, så det kan man kigge på – ikke mindst ved hårtab. Desuden er det almindelig kendt, at B-vitaminer og mineraler som kobber og silicium (kisel) er vigtige for en sund hovedbund og hår.

Særligt hvis man har meget tør hovedbund, er gode fedtsyrer til huden også af værdi her. Du bør selvfølgelig også at kigge på, om der er særlig meget kalk i vandet, hvor du vasker hår, om du vasker i for varmt vand eller for hyppigt, og om det er med for krasse hårprodukter.

Ved hårtab og også ved fedtet hovedbund er det værd at kigge på, om du bruger hårstylingsprodukter, der laver en “build up”, altså en ophobning på hovedbunden, som efterhånden skaber en slags tyk hinde, når det blander sig med vores egne affaldsstoffer, som vores hovedbund naturligt udskiller. Denne hinde kan blive så fast og pænt tyk, at man faktisk nærmest ikke kan se sin egen hovedbunds ægte farve, og den kan medføre, at håret faktisk knækker på vejen ud.

Nogle oplever ved udrensning og opblødning af denne ophobning/hinde, at det føles, som om man taber mere hår i starten. Men i virkeligheden var hårstrået allerede knækket og dødt, og det sad bare fast i hinden.

Scandinavian Biolabs

Spændende er også Scandinavian Biolabs, der arbejder og  adresserer hårvækst og hårtab både indefra og udefra.

De har kosttilskud, der på samme tid understøtter hårvækst og hårsundhed indefra, og de har lavet kliniske studier på virkning og effekt af deres Bio-Pilixin Serum på reduktion af hårtab. De kliniske studier var baseret på, hvordan hår normalt vokser, og hvad der er årsagerne til hårtab  og udtynding.

De fleste hårtab skyldes uønskede ændringer i hårets cyklus, hvis årsager som nævnt kan findes i mange ting: Ændringer i hormoner, genetisk, efter sygdom, pga. medicin eller livsstil, mangel på sunde næringsstoffer eller stress. Man undersøgte bl.a. serummets effekt på 30 individer i 150 dage og oplevede både fald i hårtab, aktivering af vækstfasen og øget hårtæthed.

Scandinavian Bio-Pilixin Serum adresserer hårvækst. Desuden findes i serien såvel Scandinavian Biolabs Hair Strength Shampoo og Scandinavian Biolabs Hair Recovery Conditioner

Ved flagende og kløende hovedbund

Bidro har en serie til både hud og hovedbund/hår med bl.a. pilebark, som har et naturligt indhold af salicylsyre, der har en helende effekt på hovedbunden. Der er bl.a. en gel i serien, som man kan smøre på de irriterede pletter i hovedbunden, lade side nogle minutter og derefter vaske ud med shampooen.

Dette finder mange en meget stor lettelse og behag ved, og det har stor ophelende effekt.

Lus

Har man børn, sker det af og til, at luse-udfordringen dukker op.

Kæmme, kæmme, kæmme, og så gerne bruge hårbalsam med Tea Tree oil eller lavendel, for de dufte bryder lusene sig ikke om – og så kæmme, kæmme, kæmme noget mere.

Australian Bodycare har en Balsam Head Lice Combing. Der findes også fra Alphanova Kids en ZeroPou (nul lus) både shampoo og spray til håret. Det sidste er nyttigt, hvis man ved, at der i klassen er gang lusene. Spray i håret, inden rollingerne stryger i skole, så lusene ikke gider hoppe over 🙂

Lus Tablets Smartphones

Svamp og den slags

Ved svampelignende tilstande i hovedbunden er det godt både at kigge på kost, kosttilskud og hårprodukter. Brug gerne shampoo med Tea Tree oil og undgå stylingprodukter. Hvis det er mere arplignende, kan du forsøge dig blidt med at massere kokosolie eller ricinusolie på pletterne og lige så forsigtigt se, om man kan nulre det af. Vær ikke for hård ved hovedbunden, masser hellere blidt og fordel hårprodukterne blidt.

Frisør og hårstylist Diego Yaz siger, at det er yderst vigtigt ikke at gå for hårdhændet til den ved massage af hovedbunden, da man kan gøre mere skade end gavn. Hans hårpleje består af en urterig shampoo og balsam/stylingcreme med persiske urter, der beroliger, renser og plejer håret og er til alle hårtyper.

ZENZ

ZENZ Organic Products er en serie til håret. Udviklet med aktive, naturlige og certificeret økologiske ingredienser. Hele ZENZ-serien kan appellere til virkelig mange, der ønsker en ekstra allergivenlig serie.

Shampoo Pure No 01 har f.eks. både vundet Beauty Shortlist og var nomineret til Danish Beauty Award. Shampooen er uden duft og plejer håret med økologisk oprenset aloe vera, økologisk kokosvand og økologisk koldpresset avocadoolie. Velegnet til allergikere, børn og gravide.

Innersense Organic Beauty

Visionen hos Innersense er at skabe hår- og plejeprodukter, der leverer fugt, glans, styrke, beskyttelse og volumen til dine krøller, uden håret bliver udsat for barske og skadelige kemikalier.

Hvis du ønsker en skum til fyld, en nærende leave-in conditioner, en blid shampoo eller en spray, der understøtter fald og krøl i dit hår, er dette et naturligt mærke skabt på certificerede økologiske planteekstrakter. ”Stol på din indre sans.” (Trust your inner sense). Parret Joanne og Greg har skabt disse produkter fra hjertet.

Aldrig har der været flere muligheder for at få både hjælp til udfordringer med sit hår og hovedbund, men også bare til lækker pleje, med økologiske, rene og skånsomme hårprodukter, så der er til enhver smag, lyst og udfordring 🙂

Forrige artikelHjælp dine celler tilbage i balance med naturlig energioptimering

Næste artikelPå den sikre side

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.