Tema

Hæmoriden er en åreknude – i bagdelen

Selvom hæmorider og åreknuder ikke er farlige, kan man være nok så træt af generne. Fiberrrig kost og hestekastanje hjælper blodet rundt kredsløbet og virker heldigvis også forløsende på irritationen, hvis du allerede er ramt

Foto: Shutterstock
7. juni 2023

Selvom hæmorider og åreknuder ikke er farlige, kan man være nok så træt af generne. Fiberrrig kost og hestekastanje hjælper blodet rundt kredsløbet og virker heldigvis også forløsende på irritationen, hvis du allerede er ramt

Som arnested for kroppens kredsløb pumper hjertet blod ud i hovedpulsåren og videre til hoved, arme, nyrer, mave og ben. Herefter strømmer blodet gennem venerne, som fører blodet tilbage til hjertet.

I tilfælde af at dine veneklapper slækker på arbejdsindsatsen, eller din blodgennemstrømning af andre årsager er nedsat, kan blodet hobe sig op og udvikle sig til åreknuder. Du ved det temmelig sikkert ikke, men det er samme kropslige uarbejdsdygtighed, der ligger forude, når hæmoriden beslutter sig for at titte frem mellem ballerne.

Man mener, at op mod en tredjedel af den voksne befolkning lider af hæmorider


A pain in the ass


Der er som sådan ikke en direkte sammenhæng mellem hæmorider og åreknuder, men de er fælles om at indtage rollen som udposning på en blodåre, når trykket i venerne er på for højt blus.

Personer med dårlig blodgennemstrømning, hvis blod ikke flyder gennem venerne i en lind strøm, er mere udsatte for både hæmorider og åreknuder

Åreknuder viser sig som udvidede, snoede blodårer, der ofte buler frem på underbenet og låret, mens hæmorider er udpressede vener i endetarmen. Hæmoriden kommer til verden, når endetarmens vener bliver slappe og begynder at bevæge sig ud igennem endetarmsåbningen. Tilstanden er meget hyppig, og man mener, at op mod en tredjedel af den voksne befolkning har besøg af den ubudne grottebeboer.

Ligesom åreknuder er hæmorider ufarlige, men det ændrer ikke på, at man kan have nok så ondt i røven over at blive ramt. Du kan ikke gardere dig helt mod lidelserne, men omtanke for dit venekredsløb og din fordøjelse er den bedste beskyttelse. Udnyt alle fordelene ved fiberrig mad og hestekastanje, så du kan nyde godt af et sundere, stærkere venekredsløb – og måske undgå de irriterende åreknuder i ben og bagdel.

Hestekastanje – åreknudens værste fjende. Hestekastanjen indeholder flere aktive ingredienser, herunder aescin, der øger elasticiteten og gennemtrængeligheden af blodårerne.

Hvad kan du gøre?

Spis fiber, frugt og fuldkorn i din kost og dyrk motion for at opretholde et sundt kredsløb.

Undgå at presse dig selv unødigt på toilettet, da det øger trykket i endetarmen og forværrer symptomerne på hæmorider.

Brug hestekastanje som naturlig opstramning af venerne og som venekredsløbets hjælperytter, når blodet skal transporteres tilbage til hjertet. Du behøver ikke ud at samle kastanjer – hestekastanje fås i diverse tilskud hos helsekosten.

Lav venepumpeøvelser for at styrke de dybe vener, så blodet bliver hjulpet til at komme lettere og hurtigere tilbage mod hjertet. Start med de lette øvelser, hvor du spænder i foden og løfter tæerne op mod dig selv.

Forrige artikelHvor farligt er kolesterol?

Næste artikelSunde solvaner – for børnefamilier

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.