Skøn

Hænderne op!

25. september 2009

Radiatorvarme, aircondition i bilen og kolde fingre: det er tid til at vise lidt omsorg for dine hænder, og glæd dig, for det kan nemlig lynhurtigt blive til en uundværlig vane.

Der er ikke noget som at blive klemt og kærtegnet af en dejlig blød hånd. Modsat kan en ru hånd med hård, skællende hud og flækkede negle næsten sende kuldegysningerne i selvsving. Men de skiftende temperaturer, forårets havearbejde og rengøring sætter huden på hårdt arbejde.

Hvis der er noget, der virker udtørrende på huden, så er det klimaforandringer, og her menes også i lille målestok, fra den opskruede varme til frisk vind og vejr. Hænderne betaler prisen, og hvis du tror på, at hænderne er dit visitkort, så er det jo bare med at komme i omdrejninger.

Giv hænderne en spa

Du har rig mulighed for at lave hånd-spa hjemme, og hvad enten du vælger basisudgaven eller luksusversionen, er fremgangsmåden den samme:

 • Start altid med at fjerne evt. neglelak med en acetonefri neglelakfjerner.
 • Påfør neglebåndsolie.
 • Fil dine negle i den form, du ønsker.
 • Peel derefter dine hænder. Du kan bruge en ansigtspeeling eller en mild kropspeeling.
 • Lad derefter hænder og negle hvile i et lunkent håndbad med enten et par dråber af samme olie eller f.eks. en bademælk med lækker duft.
 • Vask peelingen af og dup hænderne tørre.
 • På med en nærende maske. Det kan være en maske, der er beregnet til hår eller ansigt, behøver ikke være en decideret håndmaske (selv om de findes). Husk at massere masken godt ind omkring neglebåndene også.
 • Afvask, med mindre det hele er slugt af din tørre hud, og suppler op med en afsluttende håndcreme – gerne et tykt lag.
 • Skub neglebånd ned med en rosenpind evt. med lidt vat omkring spidsen, hvis du har meget porøse neglebånd.
 • Vent til næste dag med at lægge neglelak på. Det holder bedre, hvis underlaget ikke er for fedtet af gode cremer og olier. Start altid med en underlak for at beskytte neglepladen, derefter to lag farvet lak (med tørring imellem hvert lag) og til sidst en toplak (kaldet top coat) for at sikre holdbarhed og glans.
 • Hvis du laver dit hånd-spa om aftenen, så slut gerne af med et par hvide bomuldshandsker (kan købes på apoteket) oven på et ekstra tykt lag håndcreme, så har du med garanti bløde misundelsesværdige hænder næste morgen.

HVAD FORTÆLLER DINE NEGLE DIG?
Som alt andet kan også neglene give dig et hint om, hvordan din krop har det:

Blege negle kan skyldes blodmangel

Blege og flækkede negle kan skyldes et dårligt blodkredsløb.

Misfarvede, skallede og flækkede negle kan både skyldes proteinmangel og en svampeinfektion.


Negle med hvide pletter eller hvide striber kan skyldes zinkmangel eller lavt stofskifte.

Gule negle kan skyldes mangel på Evitamin.

Negle med riller på langs – særlig på tommelfingerneglen kan skyldes en belastet tyktarm eller for langsom tarmmotorik.

BASISUDGAVEN

Brug de produkter, du har i forvejen, f.eks. rensemælk, ansigtsscrub, ansigtscreme, natcreme eller håndcreme.

LUKSUSUDGAVEN

Neglelakfjerner uden acetone: Med agerpadderokke og E-vitamin fra Honey Bee Gardens, 120 ml, kr. 65,-

Neglefil i glas er min absolutte favorit, kan være svær at finde, men jeg har sidst haft held i Matas

Negleolie: organic Pharmacy Lemon & Neem Nail oil, forebygger flækkede negle og blødgør og styrker neglebåndene, 30 ml, kr. 259,-

Peeling: Weleda Birken Dusch-Peeling, en skøn kombination af mild rensegel med små plantevoksperler fra ren canauba- og bivoks, som masserer huden og øger blodcirkulationen uden at udtørre huden eller forstyrre dens normale balance, 150 ml, kr. 105,-

Håndbad: Weleda Lavendelbademælk, dufter fantastisk, 100 ml, kr. 99,-

Nærende maske: Macrovita hårmaske med jojoba og rød drue, efterlader din hud og neglebånd englebløde, 100 ml, kr. 250,-

Håndcreme: Logona Age Protection. Håndcreme med mandel-, oliven- og jojobaolie samt fysisk solfilter, der forebygger udviklingen af ”alderspletter” på håndryggen, 75 ml, kr. 129,-. Weleda Skin Food, en superfed og god universalcreme med stedmoderblomst og kamille, 30 ml, kr. 61,25,-

Neglelak: Précision uden ftalater og formaldehyd, findes i mere end 80 farver, 16 ml, kr. 125,- eller Honey Bee Gardens vandbaseret neglelak, 15 ml, kr. 85,-

SÅDAN LÆGGES DEN PERFEKTE NEGLELAK
Hav rigeligt med lak på penslen, start på midten af neglen ved negleroden og træk farven til spidsen af neglen. Derefter tager du en side ad gangen, men start altid ved negleroden og slut ved spidsen af neglen.

Det er vigtigt at have nok lak på, da du ellers vil få uheldige streger i lakken. Rækkefølgen er derudover: basecoat, 2 x farvet lak, topcoat.

God fornøjelse.

FIL NEGLENE RIGTIGT!
Fil kun i én retning, nemlig fra siderne og ind mod midten, dvs. ikke noget frem-og-tilbage. Brug aldrig en metalfi l, den er alt for hård ved neglene, en glasfi l eller blødere fi l giver det bedste resultat. Hvis du ikke går med neglelak, så slut af med at polere dine negle. De bliver smukt skinnende helt naturligt.

Forrige artikelAnne-Grethe Bjarup Riis: Kvinden er jo én stor kalender

Næste artikelGiv hjertet noget modstand at vokse af