Krop

Hænger humøret, sexlysten og de ædlere dele?

Foto: Scanpix/Iris
28. november 2018

Mænd kan også opleve ubalance i hormonerne midtvejs i livet. Mændenes overgangsalder kan give gener som muskeltab, træthed, rejsningsproblemer og inkontinens. Det sidste skyldes især prostatakirtlen, der begynder at vokse – men det er der råd for.

Når mænd i 45-55 års alderen pludselig køber en mountainbike til 100.000 kroner, beslutter sig for at bestige Kilimanjaro uden nogen form for erfaring eller begynder til boksning, kan det være, at han i virkeligheden kompenserer for det faktum, at testosteronet i kroppen falder – og at han derfor også oplever hormonelle udfordringer midt i livet.

Mangel på hår og forstørret prostata

Overgangsalderen kan have en stor indflydelse på livskvaliteten hos mændene – og kan samtidigt give risiko for dårligt helbred i form af hjertekar-sygdomme, osteoporose og prostata-problemer.

Et lidt paradoksalt faktum er, at det mandlige kønshormon testosteron omdannes til di-hydro-testosteron (DHT) – som i barndommen og ungdommen er det, der sørger for, at manden udvikler sine mandlige træk og kønsorganer.

Men senere i livet giver DHT bagslag. Det får nemlig hovedhåret til at falde af og får prostatakirtlen til at vokse. Der er ikke noget farligt som sådan ved en godartet forstørrelse, men det kan give mange gener, da prostatakirtlen er placeret lige op ad urinrøret – hvilket også kan give problemer med sexlivet.

Savpalmebær til at holde gejsten

Man mener, at ca. halvdelen af alle mænd i 50 års-alderen har en såkaldt godartet forstørrelse af prostata – mens det er tæt på at have ramt alle mænd, når de runder 80 år. Når kirtlen vokser, trykker det på urinrøret, så mange vil opleve at have svært ved at starte vandladning, en svag stråle, svært ved at tømme sig helt en afbrudt stråle m.m.

At gå og sjattisse er generende og kan have indflydelse på nattesøvnen og det generelle velvære. Heldigvis opdagede indianerne for hundredevis år siden bærrene fra Savpalmen.

Savpalmens frugt påvirker prostata, fordi de indeholder en fedtsyre, der hæmmer omdannelsen af testosteron til DHT, hvilket bremser væksten af celler i prostata og standser den derved i at vokse.

Hvis din læge kan konstatere, at der er tale om en godartet forstørrelse på prostata, så kan du med fordel forsøge at skifte den traditionelle medicin ud med Prostasan. Det er et kosttilskud lavet på savpalme, som kan få prostata til at skrumpe og lysten til at stige.

Modsat kan almindelig medicin give bivirkninger i form af flere seksuelle dysfunktioner – såsom svagere erektion og evne/lyst til sex.

 


 

Økologiske bær

Prostasan er et naturlægemiddel, der indeholder ekstrakt af økologisk dyrkede savpalmebær. De forarbejdes nænsomt, så de vigtige fedtsyrer, der indeholder den gavnlige virkning på prostatakirtlen, bevares bedst muligt.

Forrige artikelSvigt, fejl og mangler i medicinsk udstyr

Næste artikelKlimaforandringer kan være skyld i aborter