Mad

Hamp – fremtidens superfood?

17. juni 2016

Hvis jeg skulle leve resten af mit liv på en øde ø og kun måtte vælge en ting at have med, så ville jeg vælge en hampplante. Den er let at dyrke, og alt på planten kan anvendes. Du kan faktisk leve af hamp alene, idet frøene indeholder samtlige essentielle aminosyrer og fedtsyrer.

Hamp er en afgrøde, der har været dyrket i årtusinder. Den er hårdfør, nøjsom og næringsrig, og den har været anvendt i stor stil. Primært fordi plantens fibre kunne forarbejdes til tøj, kanvas, reb og papir, og frøene kunne spises.

Den hamp, der produceres økologisk i Danmark, leverer hampefrø med en noget nær perfekt ernæringsmæssig sammensætning, både hvad angår fedtsyrer og aminosyrer. Hamp er således efter min mening en overset fødevare og afgrøde, som vi i langt højere grad, end tilfældet er i dag, kunne integrere i vores daglige liv og måltider. Hamp har også potentialet til at blive fremtidens bæredygtige superfood.

Er hamp ikke det samme som hash?

Når snakken falder på hamp, så er der mange mennesker, der med et skævt smil tænker på hash, cannabis og skævt halløj. Der kommer ikke helt så meget halløj ud af at spise hampefrø, hampefrøolie eller hampeprotein, dyrket og købt i Danmark. De hampesorter, der må dyrkes i Danmark, indeholder nemlig primært stoffet CBD cannabidiol og næsten ingen THC tetrahydrocannabinol. Det er THC, der har euforiserende virkning i kroppen, og det er forbudt at dyrke hampesorter med et indhold på mere end 0,2 pct. THC i Danmark.

Derimod dyrkes der økologisk hamp uden euforiserende THC på danske marker, og de produkter, der fremstilles af disse hampplanter, er sunde og lette at anvende i den daglige madlavning.

Hampefrø indeholder sunde olie

Hampefrø har – ligesom hørfrø – et højt indhold af omega 3-fedtsyren alpha linolensyre, men indeholder også omega 6-fedtsyren GLA, oven i købet i et noget nær optimalt omega 3/omega 6-forhold. Ingen anden råvare har en så ideel sammensætning af omega 3 og omega 6 fedtsyrer som hampefrø. Hørfrø ligner hampefrø meget i fedtsyreindhold, men hampefrø vinder på målstregen på grund af sit indhold af omega 6 fedtsyren GLA – gammalinolensyre.

Essentielle omega 3- og 6-fedtsyrer er sarte overfor varme, lys og ilt, men presses de olierige hampefrø skånsomt til olie, så bliver resultatet en fantastisk smuk, grøn, velsmagende og næringsrig hampefrøolie. Den er velegnet kold i dressinger, pestoer og salater, men er også fin i en morgensmoothie. Samtidig er prisen på den sunde olie yderst rimelig. Det er også muligt at købe de hele hampefrø og anvende dem som et godt supplement til morgenmyslien. De skal ikke som hørfrø males i en kaffemølle først. Skallen på hampefrø er blødere, og derved optages næringsstofferne lettere. De er supersunde og fiberrige.

Vi har i Danmark en økologisk producent af såvel hampefrø som hørfrø. På Nyborggaard i Vestjylland dyrker de både hørfrø og hampefrø økologisk, presser selv olierne i fuldstændigt mørke og under iltbeskyttende forhold. De tapper olien på flasker ved anvendelse af vacuum, således at olien ikke bliver udsat for varme og ilt, og ved anvendelse af denne skånsomme fremstillingsproces, minimeres risikoen for harskning. Du kan læse mere på www.nyborggaard.dk.

Hørfrø og hampefrø dyrket her i de nordlige lande har et højere indhold af sunde omega 3-fedtsyrer end frø dyrket i sydlige, mere solrige lande. Det kan du bl.a. udnytte til en ukrudtspesto med hampefrøolie, som du finder opskriften på i de følgende sider.

Hamp er fuld af protein

Hampefrøene har udover et perfekt fedtsyreindhold også et særdeles højt proteinindhold. Hele 33 pct. protein indeholder frøene, men ved at fjerne en del af olien og sigte skallerne fra, kan der fremstilles hampeproteinpulver med 43 pct. protein. Det er et usædvanligt højt proteinindhold for en plantebaseret afgrøde. Hampefrø indeholder endog samtlige essentielle aminosyrer.

Det hampeproteinpulver, der fremstilles af frøene, kan erstatte kød og soja. Det kan vegetarer, veganere, topidrætsudøvere samt en stor del af verdens øvrige befolkning potentielt nyde godt af. Faktisk ville hampeprotein kunne udgøre et langt sundere og mere bæredygtigt alternativ til den megen genmodificerede soja, der i dag anvendes i landbruget som dyrefoder.

Hampeproteinpulver er smagsneutralt, næringsrigt og bæredygtigt. Det giver derfor også os alle sammen mulighed for at leve mere grønt i hverdagen. Du kan eksempelvis prøve opskriften på grøn avocadoyoghurt med hampeprotein til morgenmad. Det sikrer dig alle de essentielle aminosyrer fra morgenstunden, og det giver større mæthed og mere energi. Opskriften finder du på de følgende sider. Du kan også anvende hampeproteinpulveret om aftenen i supper eller i grønsagsretter de dage, hvor du springer kødet over.

Du er velkommen til at prøve opskriften på hampeproteinbars, hvor hampeprotein blandes med kværnede nødder, mandler, dadler og lidt jomfrukokosolie. De er fantastiske som mellemmåltid, når du er på tur eller efter træning.

Cannabisolie mod kræft?

Med til historien om hamp hører dog også det euforiserende THC og cannabisolien. Den såkaldte cannabisolie indeholder en række cannabinoider, herunder THC og CBD. Cannabisolien har været genstand for stor opmærksomhed på det seneste. Det skyldes især, at mange cancerpatienter er stået frem og har berettet om vældigt gode behandlingsresultater med cannabisolie.

Marja Jäättelä, der er forskningsleder for Celledød og Metabolisme hos Kræftens Bekæmpelses har udtalt til tidsskriftet Videnskab:

– Cannabinoiderne i cannabis hindrer, at kræftceller spreder sig, og de medvirker til kræftcelledød, fordi de rammer nogle receptorer, som generelt er opreguleret i kræftceller. Det har man vist i en række forsøg. Der er ingen tvivl om, at cannabinoider meget effektivt dræber kræftceller.

Såvel THC som CBD har øjensynligt sammen med de øvrige cannabinoider potentialet til at bekæmpe kræftceller effektivt og tilsyneladende uden markante bivirkninger.

Cannabisolien er den mest potente og koncentrerede kilde til hampplantens cannabinoider. De fleste hampsorter indeholder imellem 50 og 80 forskellige aktivstoffer, såkaldte cannabinoider, der alle har en specifik indvirkning på nervesystem og immunforsvar. Det er cannabinoiderne, der i samspil ser ud til at have en potent og kræfthæmmende virkning. Olien fremstilles af hampplantens blade eller topskud, der alkohol-ekstraheres og opkoncentreres. Såvel cannabinoiderne THC som CBD synes således ifølge de foreløbige forskningsresultaterne at have anticarcinogen (kræfthæmmende) effekt. THC virker blandt andet ved at binde sig til kræftcellernes receptorer og indirekte forårsage ændringer i cellens stofskifte, der fører til programmeret celledød (apoptose).

THC hjælper til, at CBD kan udøve sin virkning. CBD stimulerer immunforsvarets T-celler, der kan målrettes i bekæmpelsen af kræftceller.

Cannabisolie til behandling af kræft skal således være naturlig og ikke syntetisk, og skal indeholde såvel THC som CBD for at have effekt. Det er netop dette forhold, der debatteres i disse dage i Danmark. Det er nemlig forbudt at dyrke, sælge og købe denne olie, som mange mennesker med kræft øjensynligt har gavn af.

Desuden er naturlig cannabisolie udvundet af hampplanter, hvilket bevirker, at cannabisolien, i modsætning til syntetisk fremstillede cannabistabletter, ikke kan patenteres. Disse forhold reducerer såvel omfanget af forskningsmidler som lægernes interesse for at anvende den naturlige cannabisolie i behandlingen af kræft.

Hamp som fremtidens bæredygtige afgrøde

Hamp er en hurtigt voksende plante. Den er nøjsom, modstandsdygtig og anvendelig. Det er også en miljøvenlig og bæredygtig afgrøde. Netop på grund af hamps store modstandsdygtighed er det nemlig ikke nødvendigt at anvende hverken pesticider eller herbicider i produktionen af den.

Papir, fremstillet fra hampplanten, kan produceres indenfor to år efter plantning, hvorimod papir, fremstillet af træ, først kan fremstilles efter 20 til 30 år. Papir, der er fremstillet af hamp kan desuden genanvendes op til syv gange, hvorimod papir, fremstillet af træmasse, kun kan genanvendes et par gange.

Hamp er også velegnet til blandt andet tekstiler, brændstof, isolering, fiberplader og som erstatning for plastik. Det er 100 pct. nedbrydeligt, og kan derfor være en velegnet alternativ til den megen plastik, som i dag udgør uoverskuelige miljømæssige udfordringer.

Det er sundt at spise hampefrø, hampefrøolie og hampeprotein, men det er også både billigt og bæredygtigt at anvende hamp til alverdens andre ting, som vi holder af at bruge i vores hverdag. Derfor kommer der en stor opfordring herfra til at bruge og spise langt flere økologiske hampeprodukter hver eneste dag.

Erstat soja med hamp

Faktisk ville hampeprotein kunne udgøre et langt sundere og mere bæredygtigt alternativ til den megen genmodificerede soja, der i dag anvendes i landbruget som dyrefoder. Hamp har et højt og velafbalanceret proteinindhold, og det er sundt, bæredygtigt og miljøvenligt i modsætning til GMO-soja.

Kilde: www.hempfoods.com.au/protein/

__________

Naturlig cannabisolie har størst effekt

Cannabisolie ser ud til at have en vis effekt i behandlingen af kræft.

De få studier, der indtil nu er foretaget på området, har primært været baseret på syntetisk medicinske præparater, kaldet Marinol (syntetisk) og Sativex (såvel naturligt som syntetisk). Disse midler har ikke vist sig effektive mod kræft.

Derimod ser naturligt udvundet cannabisolie med såvel THC som CBD ud til at kunne have en vis effekt.

Derfor er det sidstnævnte, der bør være fokus på. Både i forhold til forskning, men også i forhold til legalisering. Desværre er fokus i dag rettet mod de patenterbare, medicinske præparater.

__________

Opskrifter med hamp:

Avocadoyoghurt med hampeprotein

Hampeproteinbars

Ukrudtspesto med hampefrøolie

 

Forrige artikelImmunterapi til behandling af husstøvmideallergi

Næste artikelDet rene vand