Sind

Hånd på nerverne…

25. september 2009

Kranio Sakral Terapi – navnet klinger halsbrækkende og middelalderligt. Men der er tale om den blideste massageform, du kan forestille dig, som oven i købet kan lindre både smerter, stress og adfærdsproblemer.

– Må jeg stikke en finger i øret på dig?

Det er ikke et helt normalt spørgsmål for mig, men nu har jeg heller aldrig prøvet Kranio Sakral Terapi – forkortet KST – før. På briksen hos Stanley Rosenberg føler man sig umiddelbart i trygge hænder, så han får tilladelse – både til at stikke en finger i øret og sidenhen i munden. Det sidste kommer vi tilbage til.

Først til alle fordommene omkring terapien med det halsbrækkende navn. For dem er der nogle af, og Stanley Rosenberg har hørt flere af dem fra det etablerde sundhedsvæsen. Men Kranio Sakral Terapi er rent faktisk født ud af lægevidenskaben i USA i starten af forrige århundrede, hvor osteopater (læger, der har lært en blød form for manipulation af knogler i ryg og nakke) tog behandlingsformen til sig.

– Det er faktisk en speciel gruppe læger, der ikke ønsker at undervise andre end læger i metoderne. Ikke engang fysioterapeuter, smiler Stanley Rosenberg med sin amerikanske accent. For ja, navnet er amerikansk, men Stanley Rosenberg har levet i Danmark siden 1973 og åbnede som den første herhjemme en klinik, som tilbyder behandlingsformen. Selv benytter han sig af teknikker fra den franske tradition indenfor Kranio Sakral Terapi, og i dag har Stanley Rosenberg Instituttet både klinik i Silkeborg og København. Her undervises, forskes og behandles. Både læger, fysioterapeuter, massører og tandlæger er blandt kursisterne på instituttet.

Men hvorfor overhovedet lægge sig på briksen og modtage Kranio Sakral Terapi? Svarene er mange, for behandlingen kan gavne folk, der døjer med alt fra piskesmæld til depressioner – eller man kan simpelthen forkæle sig selv med en ansigtsløftning – uden knive vel at mærke.

Kranio Sakral Terapi

Har sit navn efter Kranio Sakral systemet, som består af knoglerne i kraniet, ansigtet og korsbenet, membranerne, der holder hjernen på plads, og cerebrospinalvæsken, som cirkulerer omkring hjernen.
En KST-behandling har til formål at frigøre evt. spændinger i leddene mellem knoglerne, afspænde membranerne og forbedre hjernevæskens og blodets cirkulation. Det er nødvendigt for hjernens funktion, at Kranio Sakral systemet fungerer optimalt.
KST blev opfundet af den amerikanske læge William Sutherland i starten af 1900-tallet, hvor det blev en del af lægeuddannelsen på de osteopatiske skoler.

Det handler om balance

Ligesom med det meste andet her i livet handler det om at bringe balance i tingene. Når vores nerver er kommet i klemme eller kroppen ud af balance, kan det ses og mærkes. Derfor behøver en terapeut som Stanley Rosenberg egentlig heller ikke at få diagnose eller symptomer at vide, for at kunne se om noget er galt.

– Man kan både måle, mærke eller se, om nervesystemet fungerer efter hensigten, forklarer Stanley Rosenberg, som beder mig om at stå med ryggen til ham, mens han føler efter på skuldrene. For meget skærmarbejde har i overført betydning fået skuldrene til at sidde fast oppe omkring ørene – og han mærker da også en mindre ubalance.

Som regel starter et behandlingsforløb dog med at få en snak om hensigten med patientens besøg. Der er de klassiske fysiske gener med ondt i hoved og nakke, men også flere mennesker med psykiske gener som stress, depression eller adfærdsproblemer finder vej til instituttet.

De senere år har Stanley Rosenberg arbejdet med den amerikanske psykobiolog Steven Porges teori om det autonome nervesystem, og via udvalgte teknikker har han lavet sin ’Social Engagement Protocol’. Kort fortalt handler det om at rette fysisk op på de ubalancer, der er skabt for kroppens nerver, og som faktisk kommer til udtryk som psykiske skavanker.

– Vi ved f.eks., at en følelse kan skabe en effekt i kroppen. Men flere forskere taler nu også om, at det modsatte er tilfældet: At spændinger i kroppen kan omdanne vores følelser.

Spændinger udmønter sig altså ikke kun som ondt i kroppen, men kan også give gener som depression, stress eller en anden adfærd, end du ellers ville have haft. Flere har i dag fået øjnene op for KST, når det gælder områder som adfærd og indlæring.

– Mange forældre opsøger hurtigt behandlere, når deres børn fejler noget, end hvis det var dem selv, der havde problemet. Derfor sætter vi som regel også fem minutter af til forældrene. De døjer ofte også med spændinger, men er ikke så opmærksomme på deres egne problemer. Nogen gange ender vi med at have hele familien i behandling, når de opdager, at det har effekt, smiler Stanley.

Stanley Rosenberg Instituttet

Instituttet har to klinikker – i Silkeborg og København. Derudover arrangerer instituttet kurser over hele landet. Her arbejdes med flere forskellige massageformer og KST-behandlinger.
Find både informationer og artikler om de forskellige tilbud på www.stanleyrosenberg.com.

Bedre funktion – bedre tilstand

Det kilder såmænd også helt ned i tæerne, når hænderne blidt skubber rundt på hoved- og nakkeknogler. Fingeren i øret er såmænd for at få bedre fat i en af teknikkerne. Man fornemmer faktisk at knoglerne bliver skubbet – men hele tiden blidt og roligt. En stund med afslapning, som man roligt kunne unde hele sin familie.

– Vores opfattelse af sygdom og helbredelse er baseret på kirurgi og medicin – vi opererer eller sender folk til en fysioterapeut, hvis de har muskel- eller skeletproblemer – og vi giver dem piller, hvis de er deprimerede. Vi er opdraget til, at løsningerne skal være videnskabeligt bevist. Det meste medicin bliver godkendt, hvis det har en beviselig effekt på 35 pct. Men f.eks. rygskader er komplicerede – de kan have mange årsager og derfor forskellige løsninger.

Personligt vil Stanley Rosenberg ikke fortsætte, hvis patienten ikke har mærket en fremgang efter 3-4 behandlinger. Han har ikke en romantisk forestilling om, at han kan hjælpe alle, men han har selv oplevet nogle markante resultater – også hos nogle af de patienter, der har haft større adfærdsmæssige problemer.

– Vores nervesystem bestemmer bl.a. vores tilstand, som igen har indflydelse på vores adfærd. Når du får en bedre funktion i nerverne, vil din tilstand som regel ændre sig til det bedre.

Social Engagement Protocol

Stanley Rosenbergs navn for den teori og de teknikker, som instituttet har finpudset til at hjælpe ved stressrelaterede symptomer. Dr. Stephen Porges teori om, hvordan det autonome nervesystem virker, ligger til grund for protokollen.

Den fysiske stress

Stress er et af de områder, hvor vi reagerer instinktivt – først med kamp eller flugt siden med apati, hvor kroppen lukker ned. Hvilket er helt naturligt for vores krop, fordi det er en overlevelsesmekanisme. Problemerne opstår, når vi på grund af for lang tids påvirkning bliver hængende i tilstanden. Teknikkerne i ’Social Engagement Protocol’ er specielt udvalgt, fordi de er unikke til at løfte folk ud af stresstilstanden og skabe ro og klarhed.

– Hvis 50 pct. af danskerne er stressede, kunne det måske hjælpe, hvis deres nervesystem virkede optimalt. Stressen kan simpelthen ses fysiologisk, ligesom det kan ses, når den er væk.

Ubalancer og problemer i nervesystemet kan stamme fra fødslen, fra ulykker eller slag, ligesom langvarig dårlig kropsholdning eller et besøg hos tandlægen kan sætte gang i en dårlig spiral.

– Jeg har efterhånden flere tandlæger som kursister, der lærer at rette op på de problemer, de kan skabe. Tandlægearbejde kan være en barsk omgang for nerverne. Jeg har selv den teori, at vores ansigter er knapt så levende som nede sydpå – simpelthen fordi vi har så meget godt tandlægearbejde, smiler Stanley.

Han trækker en plastikhandske på og viser teknikken ved at stikke en finger ind i min mund. Ganen får en række små tryk og til sidst slutter han af med at presse fingeren bagud mellem kinden og ydersiden af tænderne. Knap så behagelig en behandling, men effekten er slående for det blotte øje. Der er tydeligt forskel på dybden af min ansigtsmimik fra den behandlede og den ubehandlede side af ansigtet.

Jeg får heldigvis en tur i den anden side også…

Udover den behagelige behandling oplever jeg faktisk, at jeg har lettere ved at slappe af i dagene efter. Skuldrene kommer ned i rette højde også efter flere timers skærmarbejde.

– Modsat almindelig massage eller kiropraktik gør KST noget ved problemet og ikke kun symptomerne. Målet er at få årsagen til spændingerne væk – ikke kun spændingerne, forklarer Stanley Rosenberg.

KST og centralnervesystemet

Ubalancer i Kranio Sakral systemet kan give vidt forskellige symptomer – mange af dem kender vi som klassiske symptomer på stress, men også følelsesmæssige og hormonelle problemer kan stamme herfra.
Psykiske symptomer kan være:
Indlæringsproblemer
Rastløshed og nervøsitet
Vrede og frustration
Nedtrykthed og let til gråd
Glemsomhed og koncentrationsbesvær
Fysiske symptomer kan være:
Svimmelhed
Maveproblemer
Allergi
Hovedpine
Halsbrand
Spændinger
Ondt i ryg og skuldre

Forrige artikelParasitter – nærkontakt af den trælse grad

Næste artikelKomælk mod hudlidelser

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.