Tema

Har corona slået dig ud af kurs?

Foto: Shutterstock
2. april 2021

Livet med corona påvirker mange både fysisk og psykisk. Virusset er kommet ind fra højre og har sendt alt, der hedder normalt, til hjørne, så det er naturligt, hvis det er svært at navigere i. Men en række urter kan hjælpe kroppen med at finde tilbage i balance.

Kroppen kan blive skubbet ud af kurs af mange faktorer og på mange måder. Det kan ske pludseligt eller på en mere langstrakt deroute. For mange vil det seneste års tid nok føles som en lang køretur ned ad ukendte ruter, der igen og igen leder os til enden af en blind vej.

Undersøgelser viser, at tilværelsen under corona for mange betyder nedsat mentalt velvære, og at flere kæmper med angst, ensomhed og depression. Dertil kommer den indflydelse, som livet under lockdown har på vores fysiske sundhed – flere eksperter frygter, at vi vil se en stigning i eksempelvis kræftpatienter på den anden side af nedlukningen, fordi mange har undladt at tage til lægen og blive undersøgt.

Der er altså mange måder, hvorpå vores krop, sundhed og tilværelsen generelt kan føles ekstra svær, og mange gode grunde til at give både sin fysiske og psykiske sundhed de bedste betingelser netop nu. Spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan man gør det, og hvordan man finder tilbage på den gode og sunde sti, når først man er faret lidt vild?

Det findes der naturligvis ikke ét svar på, men som altid står naturen klar til at give en håndsrækning. Her i form af en række urter, som kan hjælpe det indre navigationssystem på ret kurs igen.

Giver kroppen, hvad den mangler

Urterne er de såkaldt adaptogene urter. Disse urter har nemlig den helt afgørende evne, at de ikke virker ved at stimulere kroppen i én bestemt retning.

Urterne kan henholdsvis hæmme eller fremme fysiske funktioner og reaktioner, alt efter hvad kroppen har brug for.

Det er anderledes end med så mange andre stimulanser, som netop har en bestemt virkning, uagtet kroppens tilstand generelt.

Med andre ord giver de adaptogene urter den virkning, som kroppen har brug for, og de er derfor en oplagt hjælpende hånd til at få systemet tilbage i balance.

Hvis vi ser lidt mere på tre adaptogene urter og deres egenskaber, bliver det hele måske lidt mere tydeligt. Den første er rosenrod.

Rosenroden kan virke opkvikkende, fordi den er med til at fremme cellernes energidannelse ved at øge produktionen af adenosintrifosfat – men på grund af rosenrodens adaptogene egenskaber vil dette kun ske, hvis cellerne – og kroppen – er i energiunderskud. Rosenroden bidrager også på flere måder til at stå imod stress. Det sker blandt andet ved at hæmme en overproduktion af stresshormonet kortisol og ved at balancere nervesystemet og stimulere normal blodcirkulation.

En anden adaptogen urt er astragalus, som særligt bidrager til et velfungerende immunsystem. Flere steder i verden bliver urten brugt som led i blandt andet kræftbehandling, hvor dens evner til at mindske træthed og fremme kroppens naturlige forsvar bliver sat i spil.

Læs også: Senfølger af corona? Du er ikke alene

Bekæmper oxidativt stress

Foruden at være adaptogene, og derved have evnen til at hjælpe kroppens systemer tilbage i balance, er både astragalus og rosenrod også antioxidanter. Det betyder, at de kan gå til kamp mod det oxidative stress, der skabes i kroppen som led i naturlige metaboliske processer, men som kan være skadeligt, hvis ikke det bekæmpes.

Forskningen har linket oxidativt stress til udviklingen af en lang række sygdomme.

Urterne er altså også et forsvar mod processer i kroppen, som kan give celleskader, der i sidste ende kan lede til kræft.

Schizandra er en anden adaptogen urt, der dog ikke virker som antioxidant. Urten har derimod en evne til at mindske træthed og hjælpe os med at være mere robuste og tilpasningsdygtige – noget, de fleste nok kan bruge netop nu. Af disse grunde er urten også brugt som led i behandling af blandt andet stress.

De tre adaptogene urter kan købes i separate kosttilskud, eller man kan få dem samlet i tilskuddet Super B-complex. Her får man foruden urterne også B-vitaminer, som blandt andet støtter nervesystemet. Og i en tid, hvor usikkerhed om fremtiden kan få nerverne til at sidde lidt udenpå tøjet, er det måske ikke så skidt endda.

Mange drømmer nok om, at livet snart vender tilbage til det, vi levede, inden corona dikterede samfundets retning. Men der kan gå tid, før vi er helt tilbage til normalen, og selv da kan hverdagen være udfordrende med sine mange krav og forventninger. Derfor kan det være en god ide at skele til urter, der arbejder aktivt med at skabe den naturlige balance i kroppen, så vi kan fungere mest optimalt i tilværelsen.

Læs også: Urterne regulerer dine hormoner

Forrige artikelC-vitamin er din ven – og kræftens fjende

Næste artikelSunde bryster hele livet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.