Nyheder

Har du diabetes uden at vide det?

Foto: Adobe Stock
15. marts 2022

Diabetes type 2 er en folkesygdom, som har været i stigning i flere år. Mere end 250.000 har sygdommen, og derudover anslås over 75.000 mennesker at leve med diabetes type 2 uden at vide det. Er du en af dem? Så vær opmærksom på de karakteristiske symptomer.

Det er et samspil mellem gener og livsstil, der afgør, om man får diabetes type 2 og risikerer invaliderende følgevirkninger. Dine gener kan du ikke ændre på. Men ændringer i din livsstil kan dulme symptomerne kraftigt – og holde sygdommen på afstand i årevis.

– Type 2-diabetes udløses af et kompliceret samspil mellem arv og miljø. Det er vores gener og vores livsstil, som sammen er afgørende for, om vi udvikler sygdommen. Hos nogle spiller generne stærkt ind, mens det hos andre især er livsstilen, forklarer overlæge Søren Tang Knudsen fra Steno Diabetes Center Aarhus.

Mens det hos mennesker fra Asien ikke er usædvanligt, at normalvægtige udvikler diabetes type 2, er sygdommen her i Danmark mere forbundet med overvægt. Risikoen for at udvikle type 2-diabetes stiger med alderen, så i takt med at vi lever længere, er der også flere, som får sygdommen.

Hold øje med symptomerne

Type 2-diabetes udløses, efter kroppen i længere tid har døjet med et forhøjet indhold af insulin i blodet. Det slider på kroppen, ligesom diabetes type 2 øger risikoen for bl.a. blodprop i hjertet, blodprop i hjernen, nyresygdom, nerveskader, nedsat syn og føleforstyrrelser i fødderne.

Derfor er det vigtigt at holde udkig efter symptomerne, så man kan komme i behandling, før sygdommen har lavet for meget ravage i kroppen. Især er det vigtigt for mennesker, der er genetisk disponeret.

Steno Diabetes Center anbefaler, at du kontakter din læge og bliver undersøgt for diabetes, hvis du:

  • Er mere tørstig og drikker mere end normalt.
  • Tisser oftere og mere end normalt.
  • Føler dig mere træt og uoplagt.
  • Føler dig utilpas over en længere periode.
  • Oplever et uforklarligt vægttab.
  • Oplever at dit syn bliver sløret.
  • Får infektioner i huden og omkring kønsorganerne.
  • Får sår, der har svært ved at hele.

Livsstil i frontlinjen

For nogle mennesker er diabetes type 2 forbundet med skam, fordi man er bevidst om betydningen af livsstil. Den holdning kan ikke bruges til noget, for vi er jo et produkt af både vores gener og den kulturelle påvirkning, vi er udsat for.

Men det ændrer ikke ved, at man kan gå til angreb på selv en kronisk sygdom som diabetes type 2 ved at målrette sin livsstil i mere sund retning. Med blodsukkerstabiliserende og nærende mad, motion samt tilskud af vitaminer og mineraler, har mange mennesker spist sig bort fra de mest alvorlige symptomer.

Mange af de vigtige råd til en livsstil, der er egnet til at holde diabetes type 2 i ave, kan du læse om i magasinet Naturlig og på naturli.dk.

Forrige artikelSluge kamelen – eller spytte den ud?

Næste artikelPosturologi – stor effekt af små korrektioner

Carsten Gottlieb

Redaktør